A British Heart Foundation tavalyi kutatásából kiderül, hogy ha mindenki napi 5 gramm sót fogyasztana, 2030-ra 1,4 millióval (!) kevesebb új páciens jelentkezne magas vérnyomással. Igazán megdöbbentőek a számok, sokan ennek ellenére mégsem mondanak le a sós ételek fogyasztásáról.
Ez csak azért visszás, mert minél több sót fogyasztunk, annál inkább hozzászokunk, így annál több sóra lesz szükségünk, hogy újra átéljük ugyanazt a finom, sós élményt.
Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk arra, pontosan mennyit viszünk be belőle, még akkor is, ha nagy a kísértés, hogy jobban megdöntsük a sószórót.
A sóbevitelünk nagy részét (a WHO szerint 80 százalékát) egyébként a chipsek, sült krumplik, gyorsételek és készételek, azaz előre elkészített ételek fogyasztása teszi ki.
A só esetében a vele jövő zsír az aggasztóbb. Minden olyan étel, amit nem fűszerekkel ízesítettek, valószínűleg sót adtak hozzá, és sóvárgást válthat ki… mivel az ízesítése még több evésre késztet. A só és zsír kombinációja ezekben az ételekben a koleszterinproblémák legfőbb okozói. Az emberek által a főzés közben hozzáadott só sokkal kevesebb aggodalomra ad okot
– magyarázta Sam Bloom, táplálkozási terapeuta.
Dr. Stuart Grice azt is elárulta, milyen ételeket válasszunk, ha valamilyen sós ételre vágyunk.
„Mikor sósat kívánsz, először is bizonyosodj meg arról, hogy jól hidratált vagy. Ha még mindig vágysz rá, chips helyett nyúlj inkább olyan élelmiszerekhez, mint az olívabogyó vagy a leveles zöldek, melyek gazdagok polifenolokban, magnéziumban és kalciumban. Ezek az ételek segítenek enyhíteni a só iránti sóvárgást, ami gyakran a tápanyagban gazdag ételek iránti vágy miatt alakulhat ki.”
Tehát ezzel megúszhatjuk, hogy valamilyen egészségtelen nassolnivalót együnk.
További érdekességek: