Így egyél sósat, hogy a vérnyomásod ne bánja

Nagyon kívánsz valami sósat, de félsz attól, hogy nem tesz jót az egészségednek? Mutatjuk, mit egyél, ha nem szeretnéd, hogy a vérnyomásod bánja a dolgot.

A British Heart Foundation tavalyi kutatásából kiderül, hogy ha mindenki napi 5 gramm sót fogyasztana, 2030-ra 1,4 millióval (!) kevesebb új páciens jelentkezne magas vérnyomással. Igazán megdöbbentőek a számok, sokan ennek ellenére mégsem mondanak le a sós ételek fogyasztásáról.

Ez csak azért visszás, mert minél több sót fogyasztunk, annál inkább hozzászokunk, így annál több sóra lesz szükségünk, hogy újra átéljük ugyanazt a finom, sós élményt.

Így egyél sósat, hogy a vérnyomásod ne bánja

Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk arra, pontosan mennyit viszünk be belőle, még akkor is, ha nagy a kísértés, hogy jobban megdöntsük a sószórót.

A sóbevitelünk nagy részét (a WHO szerint 80 százalékát) egyébként a chipsek, sült krumplik, gyorsételek és készételek, azaz előre elkészített ételek fogyasztása teszi ki.

A só esetében a vele jövő zsír az aggasztóbb. Minden olyan étel, amit nem fűszerekkel ízesítettek, valószínűleg sót adtak hozzá, és sóvárgást válthat ki… mivel az ízesítése még több evésre késztet. A só és zsír kombinációja ezekben az ételekben a koleszterinproblémák legfőbb okozói. Az emberek által a főzés közben hozzáadott só sokkal kevesebb aggodalomra ad okot

– magyarázta Sam Bloom, táplálkozási terapeuta.

Dr. Stuart Grice azt is elárulta, milyen ételeket válasszunk, ha valamilyen sós ételre vágyunk.

„Mikor sósat kívánsz, először is bizonyosodj meg arról, hogy jól hidratált vagy. Ha még mindig vágysz rá, chips helyett nyúlj inkább olyan élelmiszerekhez, mint az olívabogyó vagy a leveles zöldek, melyek gazdagok polifenolokban, magnéziumban és kalciumban. Ezek az ételek segítenek enyhíteni a só iránti sóvárgást, ami gyakran a tápanyagban gazdag ételek iránti vágy miatt alakulhat ki.” 

Tehát ezzel megúszhatjuk, hogy valamilyen egészségtelen nassolnivalót együnk.

Forrásunk volt.


További érdekességek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...