Készítsd ezeket a sós gombócokat, ha már elég volt a szilvásból

Gombócot nagyon sok alapanyagból, töltelékkel vagy anélkül, bundázva vagy csupaszon készíthetünk, a lehetőségek tárháza igen tágas. Gyakrabban hódítanak az édes labdacsok, ezért könnyű rájuk unni: jöjjenek most a változatosság kedvéért sós verziók.

A gombóc sok minden lehet: levesbetét, főzelékfeltét, tésztakísérő és desszert is. Mindig attól függ a helyzete, hogy miből készül, teszünk-e bele tölteléket, és ha igen, milyen ízesítésűt, illetve beleforgatjuk-e valamilyen bundába. A különböző gyümölcsös és alapvetően édes gombócok jellegzetes szereplői a magyar konyhának, azonban ugyanolyan nagy hangsúlyt kaphatnak a sósak is, csupán egy kis kreativitás kell hozzá. Íme, pár ötletes sós gombóc.

Készítsd ezeket a sós gombócokat, ha már elég volt a szilvásból

Krumpligombóc

Ahogy a legtöbb édes gombóc alapját is a krumpli adja (barackos, szilvás), ugyanúgy készülhet ezen alapon a sós gombócok nagy része. Mivel alapból is inkább a töltelék szokott édes lenni (gyümölcs+cukor), ezért maga a tészta használható sós ízben is.

Az alap tésztát (krumpli, liszt, esetleg tojás) megtölthetjük, de hagyhatjuk üresen is, ilyenkor azonban kell mellé valamilyen ragu.

A töltetlen gombóc inkább köret (pörköltökhöz, ragukhoz), míg a töltött állhat önmagában is. Kerülhet bele hús, sós túró- vagy zöldségkrém. Bundája lehet sós panírmorzsa, de olyan izgalmas kabátot is kaphat, mint a pirított hagyma.

Sós túrógombóc

Szintén hasonló okokból lehet jó delikvens a sós életre a túrógombóc: alapvetően nem túl édes, és könnyen átalakítható. Csinálhatjuk a sima tehéntúróból, vagy elvihetjük izgalmasabb irányba juhtúróval vagy ricottával.

Fűszerezhetjük petrezselyemmel vagy más friss zöldfűszerrel, borsot is szórjunk bele bőven, esetleg spékeljük meg az egészet egy kevés szerecsendióval. Ezen kívül ugyanaz kerüljön bele, mint ez édesbe (búzadara, tojás). Bundát kaphat, de nem feltétlenül muszáj rá.

Kapros juhtúrós gombóc

A túró annyira sokoldalú alapanyag, hogy édes és sós gombócokat is készíthetünk belőle.  Ráadásul többféle ízesítés, fűszerezés is jól áll neki, és semleges ízét ...

Puliszkagombóc

Amikor megfelelő állagú puliszkát főzünk (közepesen sűrű, de nem kőkemény), akkor könnyedén kezelhetővé válik, alakíthatjuk, formázhatjuk szabadon. Így gombócokat is csinálhatunk belőle, amit akár meg is tölthetünk.

Potenciális töltelék lehet a juhtúró, ami amúgy is nagyon jól illik a darás ételhez. Tejföllel leöntve, pörccel vagy pirított hagymával megszórva kiváló kísérője lehet egy pörköltnek vagy zöldséges ragunak, lecsónak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Izgalmas receptötletek minden mennyiségben:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...