Pogácsák, masnik, perecek, stanglik és egyéb sós aprósütik illatoznak langyosan a papírszalvétával kibélelt kosárban: ez már az ünnep előszele… vagy csak egy hétköznapi vendégségé – tulajdonképpen a „miért” nagyrészt mindegy, inkább a „hogyan” fontos, ha sós aprósütik készítéséről beszélünk. Hiszen sülhet a vajas tészta a recept szerint, hagyományosan is, vagy egy kicsit izgalmasabban, az alábbi kiegészítőkkel.
Nézd meg galériánkban a sós aprósütik tésztáját kiegészítő alapanyagokat!
6 plusz alapanyag, amit a sós aprósütik tésztájába rejthetsz
Friss zöldfűszer
A cikk során láthatjuk majd, hogy kétféle céllal adhatunk hozzá kiegészítőket a sós aprósütik tésztájához: ízesítés és állagbeli gazdagítás miatt. Először az előbbieket nézzük meg, mivel egyszerűbbek, bármilyen receptbe beleszórhatjuk őket, a változtatás szükségessége nélkül. Használjunk például apróra vágott zöldfűszereket – petrezselymet, mentát, koriandert, kaprot, kakukkfüvet, oregánót, metélőhagymát, zsályát.
Pesto
Vagy, ha épp nincs kéznél friss fűszercsokor, vegyük elő a hűtőből/kamrából a kedvenc üveg pestónkat. Persze a zöldön kívül használhatunk bármilyen más színűt is, paradicsommal, paprikával, rukkolával, olajbogyóval. Adjunk egy-két kiskanálnyit a masszához, legyen kelt vagy vajas, nem fog vele semmi rosszat tenni. Esetleg, ha túl nedvessé válna, ellensúlyozzuk a jelenlétét némi liszttel.
Szárított fűszer
Az ízesítők közül a legegyszerűbb utat persze mégis a szárított fűszerek jelentik, ezeket ugyanis saját kényünk-kedvünk szerint beleszórhatjuk a lisztbe, amikor csak akarjuk. A köménytől kezdve, a füstölt pirospaprikán át egészen a curryporig tényleg bármit leemelhetünk a polcról.
Zöldségpürék
Vigyázva, de adhatunk némi zöldségpürét az aprósüteményeink tésztájához: lehetőleg olyat használjunk, amelynek nedvességtartalma alacsony (pl. sűrített paradicsom), de kis mennyiségben a folyósabb pépekkel is próbálkozhatunk (pl. sütőtökpüré). Ez utóbbiakat azonban inkább kelt tésztáknál használjuk (pl. pogácsa), míg a krémesekkel kísérletezhetünk az omlós-vajas tészták (krékerek, kekszek, perecek, stb.) készítésénél is.
Reszelt sajt
A második kategóriában csupa olyan kiegészítő található, ami azért kerülhet az aprósütemény tésztájába, hogy azt gazdagabbá, omlósabbá, zsírosabbá tegye. Persze emellett nem elhanyagolható az ízhatás sem: így tulajdonképpen két legyet üthetünk egy csapásra. A vajas sütemények receptjét egészítsük ki például egy karakteresebb reszelt sajttal – nagyjából 100 grammot használjunk, ezt a hideg vajjal együtt adjuk hozzá a liszthez, majd morzsoljuk el vele.
Lágy sajtok, krémsajtok
De ne higgyük, hogy csak a keményebb, zsírosabb sajtok landolhatnak süteménytésztában: kaphatnak egy esélyt a lágyabb fajták is. keverjünk némi juhtúrót, krémsajtot, márványsajtot a vajjal együtt az omlós tészták alapanyagai közé. Minden esetben, ha a masszánk túl lágynak tűnne, adjunk hozzá minimálisan több lisztet és pihentessük a hűtőben, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Ezek a receptek példát mutatnak:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Izgalmas, formabontó és kreatív konyhai ötletek várnak: