Süss háromszor kelesztett, foszlós tésztájú sörkiflit, kétféle töltelékkel

Erre iszik a kedves vendég – ha húsvétkor nagy jövés-menésre számítasz, ez a sörkifli lesz a legjobb kínálófalatka, az ünnepi asztal egyik gyönyörűsége!

Miért is készít sörkorcsolyát, avagy borkorcsolyát az ember? Azért, mert az olyan ünnepeken, mint a húsvét, mindig előkerül a butykos a kredencből, aztán megemelkedik a teli pohár egyszer, meg kétszer, meg még ki tudja hányszor. Az egyre vidámabb társaság viszont szeretne észnél maradni, hiszen ezek a vendégségek nem félórásak szoktak lenni. Két isten-isten között egy falat sörkifli megmenti a napot!

Sörkifli kétféle töltelékkel - receptért kattints a képre! / Fotók és recept: Bagdi Gréta

Sörkifli

Pihe-puha, jól felszívja a sok sört-bort-pálinkát, mutatós a tányéron, többféle töltelékkel és simán is készíthető. Kisebb, mint a sima vizes vagy vajas kifli, könnyű, pár harapással befalható, az uncsi, száraz pogik nagyszerű alternatívája. Egy olyan sós rágcsa, amit nehéz lesz abbahagyni.

Tészta

Minden alapanyagból a legjobb rész vagy fajta kerül a kifli tésztájába, a tojásnak a sárgája, tejből zsíros, lisztből 00-ás, szuper vaj és friss élesztő. Az utóbbi kevés cukorral elkevert tejben való felfuttatása után az összes hozzávaló mehet a keverőtálba, kivéve a puha vajat, ezt a végén kisebb kockákban adagoljuk hozzá. Nehezebb lesz így, viszont általa sokkal simábbra tudjuk a tésztát dagasztani.

Kelesztés

Háromszor kelesztős a kiflitészta. Először rögtön a bedagasztás után fél órát hagyjuk a tálban, tiszta konyharuhával letakarva. Aztán, miután négy részbe vágtuk, kigolyózzuk, és újabb 15 percet pihentetjük letakarva. Végül sütőpapírral kibélelt tálcán pufisodhat, immáron kiflibe csavarva a tészta, megint legalább 15 percet.

Töltött sörkiflik - receptért kattints a képre! / Fotók és recept: Bagdi Gréta

Töltelék

Simán felcsavarva is szuper jól megsülne, de mindenképpen érdemes tölteléket készíteni hozzá. Egyrészről azért, mert pont van idő a tészta kelesztése közben az összeállítására, a másik ok pedig az egyedivé varázsolás. Sörkiflireceptje bárkinek lehet, de például fetás-hagymás töltelékkel nem biztos, hogy elkészítette már valaki. A másik, vajas-sajtos változatot mindenki imádja majd, mert ez tényleg nagyszerűen idomul bármilyen italhoz, zsírosabb sonkához vagy tojáskrémhez.

Tipp: a fetás töltelékbe mehet újhagyma vagy póré, egy kevés tejföl és bors, viszont sót már ne tegyünk hozzá, akkor nagyon elsóznánk!

Szórás

A kifli belső vajas kenése szinte kötelező, de kívül is kenheti vajjal, aki szeretné. Mivel a tésztába a tojássárgája kerül, ezért megmarad a fehérje, így adja magát, hogy ezzel kenjük meg a kész, háromszor kelesztett kifliket. Szórással meg tudjuk különböztetni az egyes sörkifliket, a sajtosra mehet még több sajt, a fetásra fehér és fekete szezámmagból, mákból, lenmagból és napraforgómagból, chilipehelyből készült magkeverék, és ha simát is sütünk, azt nagy szemű sóval díszíthetjük.

Sörkifli kétféle töltelékkel - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...