Sör, tapas, rock&roll!

11 sör a csapon, további ötven fajta üvegben - a 2013-ban nyitott Léhűtőben a kézműves sörök mellett most már hibátlan tapasokért is mehetünk!

A kisüzemi sörök forradalmának 2011-es kezdete óta számos hely nyitott, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb nedűket kóstolhatnak a régi és új sörrajongók. A három éves Léhűtő az első kézműves kocsmák között volt - a bulinegyedben ráadásul továbbra is egyeduralkodók. Söreik nagy része magyar kisüzemekből származik, de az üveges szortimentben megtaláljuk a skót, német, osztrák vagy amerikai főzdék kínálatát is.

Az elmúlt évek hihetetlen sörboomjának köszönhetően természetesen sok olyan hely van, ahol különlegességeket kapunk - de egyre nagyobb hangsúly azon, hogy a mellé kapott étel is legalább akkorát üssön. A Léhűtőben pár hónapja új szakács van, aki az étlapot is megreformálta, és egy olyan műfajt hozott be a Gozsdu udvar- beli kocsmába, ami tökéletesen megy a minőségi italok kóstolásához: a tapas-t. A sör ugyanis egy rock&roll műfaj, amit ugyan lehet Michelin-csillagos ételekkel párosítani, de egy átlag hétköznapon is kijár neki az a tisztelet, hogy jó falatokkal párosítsuk.

A spanyolok által világhírűvé lett falatkás műfajt Keller Andrásnak volt ideje megtanulni: tizenöt évet töltött ugyanis Spanyolországban és Horvátországban. Az étlap nincs túlgondolva - az ételek nyolcvan százaléka a spanyol gasztronómiából jön, de helyet kap rajta a ma már elmaradhatatlan hamburger és a balkán konyhák örök ásza, a csevap. Nem fine dining, és nem is klasszikus, eltelítős vacsora egyik sem, viszont önállóan is megállja a helyét mind egy nagyvárosi, beszélgetős esti összejövetelhez, és bitang jól passzolnak a sörökhöz!

A Léhűtő 1-ben alapvetően a sörök kapják a hangsúlyt, ott nagyobb a pörgés, míg a Léhűtő 2 inkább a csöndesebb, gasztrós vonalat képviseli. Mivel a kettő egymás mellett van, természetesen van átjárás - akár a pultot támasztva is eszegethetjük a tapasunkat, mintha tényleg Spanyolországban lennénk, és a Léhűtő 2-ben is vannak jófajta sörök csapon és üvegben egyaránt.

A hamburgerrel kezdeném - a műfajnak számos képviselője van a városban, ma már gyakorlatilag képtelenség leimádkozni az étlapról, viszont kevés hely van, ahol igazán jó minőséget kapunk. Kapaszkodjatok meg, a Léhűtőé pont ilyen - sőt, azt is megkockáztatom, hogy a környék legjobb hamburgerét itt találjuk. Vastag, szaftos, tökéletesen eltalált hús - a hozzá adott szószok és zöldségek pedig nincsenek túlcifrázva, egyszerűen csak piszkos jól harmonizálnak a "hamburgerlelke" marhahússal. A baszk kolbászkák lilahagymalekvárral és ropogós baguette-tel elsőre nem tűnik nagy adagnak, de olyan tömény ízorgiát kapunk, hogy ha a kolbászkák eltüntetése után még az enyhén csípős, zsíros szaftot is kitunkoljuk, az pont elég ahhoz, hogy kerek legyen a világ.

A háromfajta sajtból összeállított sajttál és a sonkatál a klasszikus barcelonai tapasbár-hangulatot hozzák. A spanyolos vonal csúcsa szerintem a garnéla - sűrű, fokhagymás paradicsomos szószával a tapas bárok abszolút élvonalába tartozik, így ha arra jártok, még csak véletlenül se hagyjátok ki! A rózsaszínre sütött omlós hátszínt a húsrajongóknak ajánljuk, a csirkenyársat pedig mindazoknak, akik - akárcsak én - zsigerből utasítják el az éttermek csirkehúsos ajánlatait.

A combból készült kis nyársak omlósak, szaftosak, puhák, és felülírják az átlagos csirkés falatokról kialakult lesújtó véleményt - minket legalábbis meggyőztek. Meg kell említenem a horvát tengerparton is gyakori szardellát - aki szereti ezt a megosztó, tömény halacskát, az mindenképpen próbálja meg az olívaolajos-petrezselymes verziót!

Tehát, ha legközelebb a Gozsdu udvarba indultok sörözni, nyugodtan vegyétek úgy, hogy a vacsorakérdés is meg van oldva - ebben a hidegben meg külön jólesik egy falat Spanyolország, vagy egy adag jófajta, Balkánt idéző íz a sörök mellé.

Ezeket olvastad már?

Foodtruck-találkozó a Corvinnál!

A streetfood-rajongók új Mekkája 40 különböző étellel a vegántól a BBQ-ig, csapolt kézműves sörökkel, forralt borral és kávékkal várja a zarándokokat a Corvin negyed mellett!

Dacota
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...