Sonka, szalámi, kolbász - sokunk kedvencei. Vajon teljesen le kell mondanunk róluk fogyókúránk idején?

A fogyókúrás étrend sok kompromisszummal jár. Vajon kedvenc sonkánkról, szaláminkról is le kell mondanunk?

Hazánkban a hagyományos és a korszerűbb étrendekben is alapvető elemek a húsipari termékek, felvágottak. Fogyasztjuk őket szendvicseinkbe, hidegtálak részeként, leveseink, főzelékeink, rakott ételeink, húsételeink részeként.

Fogyókúrás étrend esetén sem kell lemondani ezekről a termékekről - de szokás szerint nem mindegy, hogy mit fogyasztunk és milyen mennyiségben.

Mi alapján döntsünk?

A húsipari készítmények fő tápanyagai a fehérjék és a zsírok, szénhidrátot érdemi menyiségben gyakorlatilag nem tartalmaznak. Egészségünk és optimális testtömegünk figyelembevételével azok a termékek előnyösek számunkra, amelyek magas fehérje- és alacsony zsírtartalmúak. Húsipari termékek esetén ez a kettő általában fordítottan arányos, azaz ez adott termékben minél nagyobb a fehérjetartalom aránya, annál kisebb a zsírtartalomé - és fordítva.

Ennek megfelelően a magas fehérjetartalmú felvágottak (tipikusan a sovány, ill. baromfisonkák) fontos teljes értékű fehérjeforrások a kiegyensúlyozott és a testtömegcsökkentő étrendben is. Ugyanakkor a magasabb zsírtartalmúak (pl. kolbászok, szalámifélék, bacon) csak erős mennyiségi korlátozásokkal fogyaszthatóak, mondjuk úgy, hogy "csak az ízük kedvéért".

A magas zsírtartalom jelen esetben ráadásul magas telített zsírsavtartalmat jelent, hiszen ezekben az állati zsiradékokban ezek a zsírok dominálnak. Ezek túlzott mértékű fogyasztása pedig hozzájárulhat a magas koleszterinszint kialakulásához.

Amire mindenképpen figyelnünk kell fogyókúránk idején, hogy ezeknek a termékeknek az energia - és tápanyagtartalmát minden esetben számítsuk be a napi mennyiségbe. Különösen a mostanában népszerű szénhidrátdiéták követőinél fordul elő gyakran, hogy nagy figyelmet fordítanak a szénhidrátok számolására, és büszkén mutatják társaiknak a 4 tojásos baconos rántottát kolbászkarikákkal és szelet kenyérrel, mint 30 g szénhidrátos reggelit - majd csodálkoznak, hogy nem fogynak.

Fogyókúrától függetlenül vegyük figyelembe azt is, hogy ezek a húsipari termékek mindig magas sótartalmúak - ezért - az elhízással gyakran együtt járó - magasvérnyomás-betegség esetén még erősebb korlátozások érvényesek rájuk.

Lássuk, hogy dönthetsz jól!

1. Sonkafélék

Ezek jellemzően a magas fehérje-, alacsony zsírtartalmú termékek közé tartoznak. Persze a zsírtartalmuk is változó lehet - egy baromfisonka, egy karajsonka alacsonyabb zsírtartalmú és így kedvezőbb az étrendünkben, mint egy gépsonka. A sovány sonkafélék gyakran szerepelhetnek a fogyókúrás étrendben - szendvicseinkben, tojásételeinkben.

2. Füstölt áruk

Angolszalonna, füstölt tarja, parasztsonka - sokak nagy kedvencei. Az angolszalonna és a parasztsonka előnyei, hogy jól elválasztható a zsírréteg, így könnyen kaphatunk sovány felvágottat. A tarjánál már nehezebb a dolgunk, hiszen ott a zsír átszövi a húst - nem tudjuk elválasztani. Főzelékeinkbe, leveseinkbe főzzük ezeket bátran, ha szeretjük a hagyományos, füstölt ízeket, de csak mértékkel fogyasszuk őket.

3. Érlelt, szárított sonkák

Sokan kedvelik a hagyományos magyar sonkafélék mellett az olasz, spanyol, szlovén érlelt, szárított sonkákat. Ezek egyik előnye, hogy itt is jól elválasztható a zsírréteg, de ami miatt én igazán kedvelem ezeket a termékeket, az az, hogy nagyon vékonyan szeletelve fogyasztjuk őket, intenzív, karakteres ízük miatt nagyon kevés is elég belőlük.

Sült körtés saláta

Tavaszias hangulatú saláta. Gyors és ideális ebéd vagy vacsora. A recept kisebb változtatásokkal a NLKonyha legfrissebb számából való.

4. Vörösáruk

Virsli és párizsi - minden variációban. Nem vagyok nagy híve ezeknek a termékeknek, hiszen jellemzően húsipari melléktermékekből készülnek, de tagadhatatlan, hogy sokan kedvelik ezeket. Jellemzően magas zsírtartalmúak, úgyhogy mértékkel fogyasszuk őket - szendvicsünkbe maximum 1-1 vékony szeletet tegyünk belőlük.

5. Kolbász- és szalámifélék

Kevés magyar háztartás él kolbász, szalámifélék nélkül. Ezekről sem kell örökre lemondanunk, de tudjuk, hogy ezek a magasabb zsírtartalmú termékek közé tartoznak. A füstölt árukhoz hasonlóan, az ízük kedvéért főzhetjük ételeinkbe, de tartsunk mértéket. Ez érvényes akkor is, ha szendvicsbe fogyasztjuk őket - bátran vágjuk félbe a szalámiszeleteket és terítsük be ezekkel a szendvicset - így akár megfelezve a mennyiséget.

6. Bacon és szalonna

A szalonna ugyan nem tekinthető klasszikus felvágottnak, ellenben a bacon az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai konyhában is.

A szalonna esetében általában kiolvadt zsiradékját használjuk pörköltek, magyaros levesek alapjául. Sokan vannak, akik ezekhez a klasszikus ételekhez nem hajlandóak lemondani a szalonna által biztosított karakteres ízről - és erre fogyókúra esetén sincs feltétlenül szükség. Ezzel kapcsolatban egyrészt arra figyeljünk, hogy ne használjuk túl nagy mennyiségben a zsiradékot, és persze arra is, hogy azért az étrendünket ne ezek a szalonnazsírral készült hagyományos magyaros ételek határozzák meg.

Emellett szoktunk használni szalonnát túrós tésztához, sztrapacskához - ezeknél az ételeknél azonban nem csak a szalonna kérdéses egy fogyókúrás menüben, hanem a tészta, a tejföl, a túró mennyisége is. össze lehet állítani egy túrós tésztát olyan formában is (kisebb adag tészta, sovány tejföl, több túró és nagyon kevés sült szalonna), hogy alkalmanként (semmiképpen nem heti rendszerességgel) beilleszthető legyen a fogyókúrás menübe is.

A nagy karéj sült szalonnával tálalt ételek (pl. cigánypecsenye) - sajnos - fogyni vágyás idején kerülendőek.

A bacon ma már a hazai ételek szerves részévé vált. Sütjük tojásételeink mellé, pirítjuk krémleveseinkbe feltétnek, de sokan használják a hagyományos szalonna helyett is. Semmiképpen nem kell lemondani róla örökre, de ritkán fogyasszuk és csak nagyon mértékkel.

7. Hidegsültek

Gyakran ajánlom a hozzám fordulóknak, hogy készítsék el saját felvágottjukat otthon csirke- vagy pulykamellből, sertésszűzből, -karajból. Ekkor biztosak lehetünk abban, hogy színhúsból készül az étel, fűszerezhetjük ízlésünk szerinti változatossággal, és magunk szabhatjuk meg a sótartalmat is - egyéb adalékanyagok nélkül.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...