Sokkal kíméletesebb módot találhattak az ekcéma kezelésére, mint az eddigiek

Az ekcéma nagyon kellemetlen betegség, és a kezelése is igen macerás. Most azonban úgy tűnik, szteroidok nélkül is képesek lesznek gyógyítani.

Nemrégiben a Brit Columbiai Egyetem és a Vancouveri Parti Egészségügyi Kutatóintézet szakemberei olyan enzimre bukkantak, amelynek fontos szerepe lehet az ekcéma kialakulásában. Ennek az enzimnek a felfedezésével a betegség kezelése és a tünetek enyhítése is egyszerűbb lesz.

Hogyan alakul ki az ekcéma?

Az ekcéma akkor alakul ki, ha a bőrgát valamiért megsérül vagy legyengül, és utat ad az olyan külső irritáló anyagoknak, melyek aviszketést, bőrpirosságot, kiszáradást és a védőréteg további gyengülését okozzák.

Hatalmas felfedezés

A kutatók rájöttek, hogy az úgynevezett GRANZIM-B ENZIM lehet a kulcs azekcéma gyógyításában. Ez az anyag ugyanis az, amely befolyásolja a viszketés és a betegség súlyosságát, méghozzá úgy, hogy gyengíti a bőrgátat, meglazítja a sejteket összetartó fehérjéket, és így az allergén anyagok könnyebben bejuthatnak a bőr alsóbb rétegeibe.

„A bőrünkben a sejtek között fehérjék találhatók, amelyek szorosan összefűzik őket” – mondta a kutatás egyik vezetője, David Granville. Az eddig említett enzim megsemmisíti ezeket a fehérjéket, így a már egyébként is irritált bőr még jobban viszket és begyullad.

A szakemberek azonban rájöttek, hogy ha genetikailag módosítják a granzim-B-t, vagy egy helyi krémet használnak, megakadályozhatják, hogy a bőrgát meggyengüljön, és az irritáció még erősebb legyen.

Korábbi kutatások is bemutatták már, hogy a granzim-B és az ekcéma között van összefüggés, de ez az első alkalom, hogy sikerült bebizonyítani, hogy az enzim gyengítésével javulás érhető el.

Ezzel a felfedezéssel gyorsabban és hatékonyabban tudják majd gyógyítani ezt a betegséget, ráadásul biztonságosabb is, mint sok intenzív jelenlegi kezelési módszer.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...