Az nem újdonság, hogy a magas cukortartalmú üdítőitalok nem tesznek jót az egészségnek: cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethetnek, és megnövelhetik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélyét. A Harvard Egyetem kutatói most egy friss tanulmányukban újabb hátrányát fedezték fel az ilyen italoknak: akár éveket is elvehetnek az életünkből.
A Circulation tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egy olyan kutatást ír le, amely több mint 110 ezer nő és férfi mindennapi folyadékfogyasztási szokásait elemezte, és összehasonlította őket azzal, hogy ki mikor hunyt el közülük. A vizsgálatban résztvevőket legalább három évtizeden keresztül, vagy akár ennél hosszabb ideig is követték.
Kiderült, hogy azoknak, akik hetente 2-6 alkalommal isznak valamilyen cukros üdítőt, 6 százalékkal nagyobb az esélyük a korai halálozásra, mint azoknak, akik csak alkalmanként fogyasztottak ilyeneket. A napi két cukros üdítő már 21 százalékos növekedést jelentett, különösen szív- és érrendszeri betegségek esetében, és különösen a nőknél.
A fentiekből is látszik, hogy a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok rendszeres fogyasztása káros az egészségünkre. A napi folyadékbevitelünk biztosítására a legjobb a víz, üdítőitalt csak alkalmi helyzetekben fogyasszunk.
Ezeket olvastad már?
Ezzel a diétával került Beyoncé bomba formába ikrei születése után
Edzője adott tanácsokat az énekesnőnek, hogy miként érdemes táplálkoznia, hogy visszanyerje régi önmagát.
Stuth-Nagy NikiAzonnal hagyj fel a light üdítőkkel!
A diétás üdítők részesedése egyre nagyobb az üdítőitalon, köszönhetően annak, hogy sokan egészségesnek gondolják őket. De lehet, hogy valójában inkább ártalmasak?
Bodon Judit dietetikusValóban vastagbélrákot okoznak a szénsavas üdítőitalok? Friss kutatási eredmények
Napi egy doboz üdítőital hozzájárulhat a vastagbéldaganatok gyorsabb növekedéséhez - derül ki egy friss amerikai kutatásból.
Bodon Judit dietetikusMindennap iszol üdítőt? Csak óvatosan: sajnos növelhetik egyes rákos betegségek...
Úgy tűnik, létezik kapcsolat a rendszeres üdítőitalfogyasztás és egyes daganatos betegségek kialakulása között.
Bodon Judit dietetikus