Sokáig szeretnél élni? Akkor mutatunk még egy okot, amiért érdemes felhagyni az üdítőfogyasztással

Egy friss kutatás szerint a cukros üdítők rendszeres fogyasztása évekkel megrövidítheti az életünket.

Az nem újdonság, hogy a magas cukortartalmú üdítőitalok nem tesznek jót az egészségnek: cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethetnek, és megnövelhetik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélyét. A Harvard Egyetem kutatói most egy friss tanulmányukban újabb hátrányát fedezték fel az ilyen italoknak: akár éveket is elvehetnek az életünkből.

A Circulation tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egy olyan kutatást ír le, amely több mint 110 ezer nő és férfi mindennapi folyadékfogyasztási szokásait elemezte, és összehasonlította őket azzal, hogy ki mikor hunyt el közülük. A vizsgálatban résztvevőket legalább három évtizeden keresztül, vagy akár ennél hosszabb ideig is követték.

Kiderült, hogy azoknak, akik hetente 2-6 alkalommal isznak valamilyen cukros üdítőt, 6 százalékkal nagyobb az esélyük a korai halálozásra, mint azoknak, akik csak alkalmanként fogyasztottak ilyeneket. A napi két cukros üdítő már 21 százalékos növekedést jelentett, különösen szív- és érrendszeri betegségek esetében, és különösen a nőknél.

A fentiekből is látszik, hogy a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok rendszeres fogyasztása káros az egészségünkre. A napi folyadékbevitelünk biztosítására a legjobb a víz, üdítőitalt csak alkalmi helyzetekben fogyasszunk.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...