A sok fehérje segít a fogyásban?

Valóban érdemes sok fehérjét fogyasztanunk, ha fogyni szeretnénk? Milyen előnyünk és hátrányunk származhat abból, ha emellett tesszük le a voksunk?

Ha valaki fogyni szeretne, jellemzően korlátozza a szénhidrátok és növeli a fehérjék mennyiségét az étrendjében. Járjuk kicsit körbe a témát, mennyi fehérjét ajánlott fogyasztani naponta és milyen alapanyagokból érdemes biztosítani?

Illatos, sült bébi csirke

Szeretem a bébi méretű alapanyagokat, finomak, zsengék, mutatósak, imádnivalók. Eddig főleg bébi zöldségekkel volt dolgom, egészen a hétvégi bevásárlásig, amikor megakadt a szemem ...

Miért kellenek a fehérjék?

A fehérjék a szénhidrátok és a zsírok mellett a harmadik makrotápanyag-csoport, szervezetünk egyensúlyához feltétlenül szükségünk van rájuk. Szerepet játszanak az izmok felépítésében, az enzimek, a hormonháztartás működésében, sejtjeink felépítésében, transzportfolyamatokban, szervezetünk védekezőfunkcióiban stb.

Hogyan juthatunk hozzájuk?

Két fő csoportot különböztethetünk meg ebből a szempontból: az állati- illetve a növényi eredetű alapanyagokból származó fehérjéket. Az előbbieket teljes értékű fehérjéknek tekintjük, mivel minden, az emberi szervezet által elő nem állítható ún. esszenciális aminosavat tartalmaznak, míg az utóbbiakról ez nem mondható el. Erre akkor kell kiemelt figyelmet fordítanunk, ha vegán étrenden élünk, azaz semmiféle állati eredetű alapanyagot – húst, tejet, tejterméket, tojást – sem fogyasztunk.

Elsődleges állati eredetű fehérjeforrásaink a húsok, halak, tejtermékek és a tojás, elsődleges növényi eredetű fehérjeforrásaink a gabonák és a hüvelyesek. Ideális esetben napi fehérjebevitelünk fele-fele származik az egyes csoportokból.

Mennyi fehérjére van szükségünk?

A jelenlegi ajánlások szerint napi energiabevitelünk 12-15%-a származzon fehérjékből. Ez persze így önmagában nem sokat mond, könnyebben lehet úgy számolni, hogy testtömegkilogrammonként (azaz a kilóink száma) 0,75-1 g fehérje ajánlott naponta. Ez egy 60 kg-s nő esetében 45-60g, egy 70 kg-s férfi esetében 53-70 g fehérjét jelent /nap. Egyes betegségekben pl. speciális anyagcsere-betegségek vagy vesebetegség esetén ennél alacsonyabb fehérjebevitelre van szükség, roboráló étrendben pedig ennél magasabbra.

Paradicsomos parajleves

Ugyan az amerikaiak nem igazán esznek levest, mégis van egy oldal, ahol néha körülnézek, mert jó kis recepteket találok. Az eatingwell.com próbál mindenkit rávenni az egészségesebb ...

A sok fehérje tényleg segít a fogyásban?

Nagyon népszerűek manapság az alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú étrendek a fogyni vágyók körében. Aktuális kutatási eredmények szerint 6 hónapos időtávon valóban nagyobb mértékű testsúlycsökkenést lehet elérni a magasabb fehérjetartalmú (napi energiabevitel 30-50%-a) étrenddel, viszont 12 hónapos időtávon a testsúlycsökkenés mértéke már kiegyenlítődik az általános ajánlásban szereplő fehérjearányú étrenddel összevetve.

Mi bajom lehet a sok fehérjétől?

Hazánkban jellemzően a nagy fehérjearányú étrendekben a húsok, felvágottak, sajtfélék kerülnek előtérbe. Ezekkel azonban megnő a zsírbevitel is és magas húgysavszinthez vezethetnek. Válasszunk alacsony zsírtartalmú sajtokat, húsrészeket, kerüljük a kolbász-, szalámiféléket, és minden főétkezésre fogyasszunk friss zöldségeket, salátákat, főzelékféléket, zöldségköretet!

Mivel a fehérjemolekulák nagyméretűek, ezért a túlzott fehérjefogyasztás megterheli a vesénket, ami idővel a károsodásukhoz vezethet. Ennek elkerülésére érdemes hosszútávon a kiegyensúlyozott étrendi ajánlásnak megfelelő napi fehérjebeviteli mennyiségre törekedni, és testsúlycsökkentő étrendünket is fenntartható alapokra helyezni.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...