Soha többet olajszag! – Rántott csirke a sütőből

A rántott finomságok nem csupán az olajszag miatt jelentenek problémát. Magas kalóriatartalmuk is lelkiismeretfurdalást okozhat. Van azonban megoldás a problémára:

Készítsünk rántott csirkét a sütőben!

Az olajban sütött ételek magas kalóriatartalma manapság igazi konyhatechnikai közhely. Guy Crosby, a Harvard egyetem dietetikus professzora blogjánmegosztja velünk, valójában miért is van ez így. Amikor beletesszük az olajba a nyers alapanyagot, igazi olajpezsgőfürdő keletkezik a lábasban. Ezt a panírban lévő nedvesség okozza, amely a hő hatására gőzzé alakul. Az így keletkezett apró lukakon keresztül jut be az olaj az ételbe.

Érdekes módon minél magasabb a hőmérséklet, annál több! Az, hogy mennyi időt tölt egy-egy fogás a zsiradékban, nem számít, csak ennek hőmérséklete, mert ez határozza meg azoknak a lyukacskáknak a méretét, amelyeken az olaj bejut az ételbe. Ha a lyukacskák megteltek, több olaj „nem fér” az ételbe.

Bonyolult ügy? Ha sütőben készítjük a rántott fogásunkat, nem kell ezzel törődnünk.

A sütőben készülő rántott csirke nem a forró zsiradékban, hanem a forró levegőben sül meg, éppen ezért kiszáradás veszélyezteti a husit. Válasszunk kissé szaftosabb húst, például filézett csirkecombot!

Tálaljuk könnyű salátával!

Ahhoz, hogy ropogós legyen a panír, nagyobb szemű zsemlemorzsát használjunk, amihez keverhetünk darált diót, mandulát is. A hagyományosan bepanírozott húst fektessük kissé megolajozott, sütőpapírral bélelt tepsire, süssük 10-15 percig közepesen magas hőmérsékleten, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is pirítsuk ugyanennyi ideig. Ha igazán szép végeredményt szeretnék olajspray-vel spricceljük meg egy kicsit a hús sütőlappal nem érintkező felét, mert hiába, a ropogós végeredményhez kell egy kis zsiradék.

Ezt láttad már...

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...