Készítsünk rántott csirkét a sütőben!
Az olajban sütött ételek magas kalóriatartalma manapság igazi konyhatechnikai közhely. Guy Crosby, a Harvard egyetem dietetikus professzora blogjánmegosztja velünk, valójában miért is van ez így. Amikor beletesszük az olajba a nyers alapanyagot, igazi olajpezsgőfürdő keletkezik a lábasban. Ezt a panírban lévő nedvesség okozza, amely a hő hatására gőzzé alakul. Az így keletkezett apró lukakon keresztül jut be az olaj az ételbe.
Érdekes módon minél magasabb a hőmérséklet, annál több! Az, hogy mennyi időt tölt egy-egy fogás a zsiradékban, nem számít, csak ennek hőmérséklete, mert ez határozza meg azoknak a lyukacskáknak a méretét, amelyeken az olaj bejut az ételbe. Ha a lyukacskák megteltek, több olaj „nem fér” az ételbe.
Bonyolult ügy? Ha sütőben készítjük a rántott fogásunkat, nem kell ezzel törődnünk.
A sütőben készülő rántott csirke nem a forró zsiradékban, hanem a forró levegőben sül meg, éppen ezért kiszáradás veszélyezteti a husit. Válasszunk kissé szaftosabb húst, például filézett csirkecombot!
Tálaljuk könnyű salátával!
Ahhoz, hogy ropogós legyen a panír, nagyobb szemű zsemlemorzsát használjunk, amihez keverhetünk darált diót, mandulát is. A hagyományosan bepanírozott húst fektessük kissé megolajozott, sütőpapírral bélelt tepsire, süssük 10-15 percig közepesen magas hőmérsékleten, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is pirítsuk ugyanennyi ideig. Ha igazán szép végeredményt szeretnék olajspray-vel spricceljük meg egy kicsit a hús sütőlappal nem érintkező felét, mert hiába, a ropogós végeredményhez kell egy kis zsiradék.
Ezt láttad már...
Ezeket olvastad már?
Milyen az igazi bécsi szelet?
Az eredeti kérdés az, hogy mi a különbség a schnitzel és a Wiener schnitzel, magyarán a bécsi szelet és a rántott hús között...Te tudod?
Nosalty17 klasszikustól eltérő rántott csirke
Ha vasárnap, akkor rántott hús, erről nem nyitunk vitát. Viszont a panír összetételén már lehet változtatni. Most próbálj ki különlegesebb bundát a csirkének!
NosaltyTökéletes grillcsirke sütőben
Nehogy azt higgye valaki, hogy tökéletes grillcsirkét csak a sütödékben kapni. Otthon, saját kezűleg is fantasztikusat készíthetünk!
Gréti11 ízletes sült hús, ami nem csirke
Ne csak mindig csirkét egyél, próbálj ki másfajta szárnyasokat vagy a vörös húsokat! Most igazán különleges fogásokat hoztunk, kísérletezz bátran!
Nosalty