Mennyi sót kell pontosan adni a tészta főzővizéhez?

Fogadjunk, hogy te is mindig elméred, mennyi sót kell tenned a tészta főzővizébe... Szerencsére van egy tipp, mellyel könnyedén eldöntheted.

Bár a tésztafőzés az egyik legegyszerűbb konyhai műveletek közé tartozik, mégis vannak buktatói. Azt a kérdést már többször körbejártuk, hogy kell-e a főzővízbe olajat tenni vagy meddig érdemes főzni a tésztát, arról kevés szó esik, mennyi sót érdemes a fazékba szórni.

Mennyi sót kell pontosan adni a tészta főzővizéhez?

A tésztafőzés nagymesterei (az olaszok) azt vallják, hogy a víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tengernek.

Bár ez nagyon jól hangzik, talán nem túl egyértelmű. A tenger sótartalma 3,5 százalék közül mozog, tehát literenként körülbelül 35 gramm található benne. Ha kicsit jobban átgondolod, akkor ez igencsak sok, hiszen ez körülbelül 2 evőkanálnak felel meg. Szóval lehetséges, hogy nagyon jól hangzik a mondás, inkább ne ez alapján sózzuk meg a vizünket.

Kimchi Carbonara

Vannak, akik vonakodnak, és egyenesen gasztronómiai szentségtörésnek ítélik a nemzetek konyháinak fúzióját, én mégis imádok kísérletezni és új kapcsolódásokat felfedezni. Főleg, ...

Spárgás-baconös tészta

A spárga, a tejszín és a tészta kombinációja gyakori a tavaszi menüsoron Olaszországban. Ezt a változatot a tárkony írja felül, ami olyan parfümszerű illatot áraszt, amely az étel ...

Nyilván a tésztafőzésnél kicsit fájdalmas lenne, ha kóstolgatással próbálkoznánk. A legjobb, ha 3-4 literhez egy púpozott evőkanálnyi sót adunk. Ezen kívül még érdemes arra figyelni, hogy megfelelő sót használjunk, lehetőleg tengerit. Fontos továbbá, hogy a forrásban lévő vízbe szórjuk bele, hiszen abban könnyebben feloldódik.

Forrásunk volt.


További okos tippekkel gazdagodhat a tárházad:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...