Mennyi sót kell pontosan adni a tészta főzővizéhez?

Fogadjunk, hogy te is mindig elméred, mennyi sót kell tenned a tészta főzővizébe... Szerencsére van egy tipp, mellyel könnyedén eldöntheted.

Bár a tésztafőzés az egyik legegyszerűbb konyhai műveletek közé tartozik, mégis vannak buktatói. Azt a kérdést már többször körbejártuk, hogy kell-e a főzővízbe olajat tenni vagy meddig érdemes főzni a tésztát, arról kevés szó esik, mennyi sót érdemes a fazékba szórni.

Mennyi sót kell pontosan adni a tészta főzővizéhez?

A tésztafőzés nagymesterei (az olaszok) azt vallják, hogy a víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tengernek.

Bár ez nagyon jól hangzik, talán nem túl egyértelmű. A tenger sótartalma 3,5 százalék közül mozog, tehát literenként körülbelül 35 gramm található benne. Ha kicsit jobban átgondolod, akkor ez igencsak sok, hiszen ez körülbelül 2 evőkanálnak felel meg. Szóval lehetséges, hogy nagyon jól hangzik a mondás, inkább ne ez alapján sózzuk meg a vizünket.

Kimchi Carbonara

Vannak, akik vonakodnak, és egyenesen gasztronómiai szentségtörésnek ítélik a nemzetek konyháinak fúzióját, én mégis imádok kísérletezni és új kapcsolódásokat felfedezni. Főleg, ...

Spárgás-baconös tészta

A spárga, a tejszín és a tészta kombinációja gyakori a tavaszi menüsoron Olaszországban. Ezt a változatot a tárkony írja felül, ami olyan parfümszerű illatot áraszt, amely az étel ...

Nyilván a tésztafőzésnél kicsit fájdalmas lenne, ha kóstolgatással próbálkoznánk. A legjobb, ha 3-4 literhez egy púpozott evőkanálnyi sót adunk. Ezen kívül még érdemes arra figyelni, hogy megfelelő sót használjunk, lehetőleg tengerit. Fontos továbbá, hogy a forrásban lévő vízbe szórjuk bele, hiszen abban könnyebben feloldódik.

Forrásunk volt.


További okos tippekkel gazdagodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...