A nátrium elengedhetetlen a szervezetünkben zajló folyamatokhoz, hiszen hozzá tartozik a folyadékháztartás szabályozása, az izomműködés, az idegrendszerben az ingerületátviteli folyamatok, a sav-bázis egyensúly fenntartása, a szénhidrát- és fehérjeanyagcsere, továbbá az ozmotikus nyomás fenntartása is. Testünkben mintegy 80-100 g nátrium található, és hozzáadott sóból illetve feldolgozott élelmiszerekből nyerjük ki. Tudtad, hogy majdnem minden élelmiszerben megtalálható?
És tudtad, hogy mindenképpen érdemes korlátozni a sófogyasztást, hiszen alapvetően túl sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe, a túl sok nátrium pedig folyadékvesztéshez és szívbetegséghez vezethet, illetve hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához is?
Na de vajon tényleg egészségesebb a tengeri só, mint a mezei asztali?
Az asztali só sóbányákból származik, mely a feldolgozás során elveszíti az olyan ásványi anyagokat, mint a magnézium, a kalcium vagy a kálium, ellenben sokszor dúsítják jóddal, ami a pajzsmirigy hormontermeléséhez elengedhetetlen.
A tengeri só ellenben valóban organikus nátriumforrás, hiszen a tengervíz párologtatásából nyerik, de a közhiedelemmel ellentétben nincs alacsonyabb nátriumtartalma. Sokszor viszont ezt is jóddal dúsítják.
Az asztali só és a legtöbb tengeri só is körülbelül 40 százaléknyi nátriumot tartalmaz a súlyához képest. Semmiképp se iktassuk ki életünkből a nátriumot, de bánjunk vele csínján!
Még több cikk az egészségről: