Ezért lehetnek sótlanok az ételek a jövőben

Drasztikusan emelkedett a só ára a közelmúltban. A konyhából nélkülözhetetlen alapanyag nemcsak Magyarországon, Európa-szerte drágul a háború miatt.

Csaknem megduplázódtak az árak a sópiacon az utóbbi időben, a háború miatt ugyanis májusban leállt Ukrajna legnagyobb sóbányája, amely fél Európa, köztük Magyarország sóellátására is hatással van. Mivel itthon jelenleg nincsen sóbányászat, így a lakosság ellátását csakis import termékekből lehet biztosítani.

Már a só ára sem a régi

Ahogy azt Vinkler Tibor, az eletso.hu webáruház vezetője az indexnek elmondta, nem kell attól tartani, hogy készlethiány alakulna ki még annak ellenére sem, hogy az orosz-ukrán háború miatt megszűnt az elsődleges importcsatorna. Magyarország Ukrajna mellett elsősorban Lengyelországból, Ausztriából és Parajdról szerzi be a sót.

Mivel az első számú importcsatorna megszűnt, és a lebombázott infrastruktúra valamint útvonalak miatt nem megoldható a kitermelt kősó elszállítása, a magyar boltokban megtalálható sók árai emelkedésnek indultak. Az, hogy a drágulás mikor állhat meg, még a szakértők szerint sem tudható, a jelenlegi gazdasági helyzet azonban kevés reményt ad arra, hogy egyhamar vége lesz az áremelkedésnek.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...