Smoothie – gyorsan valami finomat!

Ez a szinte végtelen számú variációban elkészíthető ital megoldást jelenthet, ha nem eszel elég gyümölcsöt vagy utálsz salátákat rágcsálni. Turmixgépeket elő!

Mostanában egyre többször előfordul, hogy tízóraira vagy uzsonnára smoothie-t veszek a boltban. Hopp, mindenki tudja, ez mit jelent? Ráadásul boltban is kapni? Igen, már egyre több helyen! Térjünk csak vissza a nevére! A smoothie (ejtsd: szmuszi, vagy akár szmuti is lehet) angol szó, jelentése sima. Az állagára utalva. Ezt úgy érik el, hogy friss vagy fagyasztott gyümölcsöket (és akár zöldségeket is) összeturmixolnak. Máris kész a smoothie.

Céklás ivólé

A cékla nagyon egészséges, főleg nyersen, de valljuk be, az íze magában ha nem is rossz, de nem a csúcs. Viszont nagyon egyszerűen felturbózhatjuk hasonlóan egészséges gyümölcsökkel. ...

De akkor miért nem hívjuk turmixnak?

Mert nincs tej vagy joghurt az alapreceptben, kizárólag gyümölcs vagy zöldség, esetleg némi fűszer, ízesítő. A még hűsítőbb állag, hatás kedvéért hideg vizet vagy akár jégkockát is bele lehet tenni, majd azzal megpörgetni a gépben. Végül is így kicsit olyan, mint a jégkása, csak sokkal (sokkal!) több gyümölccsel, vagy akár zöldséggel.

Remek választás otthonra, ha már kezd fonnyadni vagy a romlás útjára indult a gyümölcs, de nem szeretnéd kidobni (vétek volna). Persze-persze, nem arról van szó, hogy romlott gyümölcsöt kell enni, mert ha már egy kicsit is penészes, azt tényleg ki kell dobni. Arra gondoltam, amikor már 1-2 napos például a barack, nem annyira feszes héjú már az alma, vagy kicsit fonnyad a meggy, de amúgy még tökéletes állapotú. Csak önmagában már valahogy nem esik jól és éppen nem főznél belőle lekvárt a harminc fokban. Ilyenkor jön jól egy turmixgép és némi fantázia.

Mi kell hozzá?

  • Friss, nyers vagy mélyfagyasztott gyümölcs: barack, dinnye, banán, bogyós gyümölcsök, trópusi gyümölcsök..., a sor szinte végtelen, amihez kedved van, csak előbb mosd meg és ha kell, hámozd meg, darabold fel a gyümölcsöt!
  • Kevés víz vagy jégkocka, hogy ne legyen annyira tömény.
  • Édesíteni nem is kell, hiszen maga a gyümölcs is eléggé ízes. Szükség esetén banánnal, aszalt gyümölcsökkel ízesíthető.
  • Egy jól funkcionáló turmixgép, ami viszi a jégkockát is.

Az előkészített hozzávalókat (például 2-3 féle gyümölcsöt) kevés vízzel vagy jégkockával tedd a turmixgépbe, alaposan helyezd rá a fedőt (hacsak nem most szeretnél festeni a konyhában), majd turmixold össze, míg kellően krémes, sima állagú nem lesz. Kész is!

Hogyan lehet variálni?

A bátrabbak kipróbálhatják mindezt nyers zöldségekkel is, így hamar kész a nyári melegben is üdítő leves, például egy hideg gazpacho vagy uborkakrémleves.Innen egyből adódik a következő opció: ha még fűszerekkel is megbolondítod, akár édes gyümölcsös (pl. fahéjas, vaníliás), akár pikáns zöldséges smoothie-re vágynál.

Ha még laktatóbb smoothie-t szeretnél, szórhatsz bele magvakat (len-, szezám-, napraforgó-, tökmagot stb.), vagy akár zab-, búzakorpát, esetleg apró szemű zabpelyhet is (ekkor érdemes kicsit várni, hogy ezek megszívják magukat). A zabkorpa és -pehely plusz előnye, hogy rendszeres fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez (ha ez nálad problémás lenne), laktat (kevesebbet fogsz utána nassolni), és még az emésztésedet is rendezi.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...