A smashburgernek nemcsak a hype-ja nagy, tényleg őrülten jó

Mi az a smashburger? Nagy valószínűséggel hallottatok már róla, hiszen ez most a nápolyi pizza után a másik nagy kajaőrület. Viszont ezt az éttermi stílusú, ultra szaftos burgert könnyedén elkészíthetitek otthon is! Szóval itt az ideje, hogy villantsatok egyet barátaitok és családotok előtt!

Egy kis töri

Igen, maga a Smashburger egy országos gyorsétteremlánc Amerika-szerte, amely 2007-ben nyitotta meg első egységét. Az alapító két egykori vendéglátós, akik úgy, mint például a Shake Shack, a minőségibb hamburgeréttermek hullámát meglovagolva akartak kiemelkedni a hamburgerpiac szereplői közül.

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

A legelső smashburgert már évtizedekkel ezelőtt elkészítették a Dairy Cheer nevezetű hamburgerezőben. A tulajdonos, Bill Culvertson egyik alkalmazottja fedezte fel, hogy ha a húst grillezés közben egy konzervdobozzal összenyomja, sokkal ízletesebb lesz a pirult pörzsanyagoktól. Ebből a sütési módszerből született meg a smashburger!

Culbertson második világháborús veterán volt, aki egy barátjával együtt 1949-ben megvásárolt egy Dairy Queen franchise-t a Kentucky állambeli Ashlandben. Akkoriban kizárólag fagylaltot és turmixot kínáltak, a cég ugyanis nem engedte, hogy hot dogot és sült krumplit is áruljanak. Mivel Culbertson nem kívánt továbbra is jogdíjat fizetni, kiszállt a franchise-ból, és nem sokkal később megalapította a Dairy Cheert. Étlapjukon hot dogok, házi készítésű hagymakarikák, hamburgerek és barbecue szendvicsek szerepeltek. Náluk született meg többek között a Moonburger is, amiben öt marhahúspogácsa kapott helyet, de nem volt túl nagy sikere, ezért hamar leszedték az étlapról.

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Mi a különbség a sima és a smash között?

A smashburgert az teszi egyedivé, hogy a marhahúst laza golyókká formálják, majd a forró rostlapon, durván kilapítják-nyomják, legalább fél percen keresztül, hogy megfelelően átmelegedjen. Ezáltal kívül ropogós pörzsanyagok sülnek rá, miközben a belseje szaftos marad. Ezáltal klasszikus, ikonikus ízprofillal rendelkeznek.

A klasszikus hamburgereket fűszerezik, mielőtt vastag húspogácsává formázzák őket. Általában közepesre sütik, ami rózsaszín, szuper szaftos közepet eredményez. Ezeket a "sima" burgereket általában grillezik, de nem nyomják le, és nem lapítják ki, mint a smashburgereket.

Mindkét típust sokféle feltéttel töltik, például sajttal, savanyúsággal, és ne feledkezzünk meg a baconről sem. Ja, és persze minden tisztességes hamburger megérdemli azt is, hogy egy halom sült krumplival tálalják!

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Miért olyan jók a smashburgerek?

A titok a húspogácsa ízében és egy kis kémiában, azaz a Maillard-reakcióban rejlik. (Magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással, ezáltal barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek, magyarul pirulás történik) Ez a reakció hozza létre a sötét, ropogósra sült, ízgazdag pörzsanyagokat, amiket oly sok mindenen kedvelünk.

Amikor a húst a szuperforró rostlapon szétnyomjuk, a zsiradék nem tud máshova távozni, mint vissza a húspogácsákba, így a hamburgerek a saját húsos szaftjukban sülnek.

Mivel a hús nagy része a grillre nyomódva pirul, több Maillard-finomságot kap, mint egy hagyományos hamburger. A húspogácsák vékonyak, ezért könnyedén egymásra pakolhatunk több darabot is.

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Titok: egyszerű és minőségi hozzávalók

A smashburgerhez mindössze néhány alapanyagra van szükség, hogy ízletes és felejthetetlen legyen:

darált marhahús, 80/20 arányban, só és fekete bors, szeletelt sajt ízlés szerint, savanyúság, karikára szeletelt hagyma, briós vagy burgonyás zsemle, házi burgerszósz és vaj a zsemle pirításához.

Opcionálisan választható hozzá saláta, paradicsom, szalonna és bármilyen más burgerfeltét is.

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Az egyszerű előkészítést és összeállítást ITT találjátok! Ezek a gyors és egyszerű burgerek bármilyen alkalomra tökéletesek. Nagyon ajánljuk őket a grillszezonra (is)!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Smashburger - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgessetek a többi szendvicsreceptünk közül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...