Íme a lucskos Sloppy Joe, az ikonikus, darált húsos raguval tömött amerikai szendvics

Ez a masszív szendvics darált marhahúsból és pikáns paradicsomos szószból áll, és igencsak egyszerű az elkészítése. A története azonban egy kicsit összetettebb.

Egyesek az eredeti Sloppy Joe-t az iowai Sioux City egyik kávézójához kötik, ahol sok évvel ezelőtt, az 1930-as években egy Joe nevű szakács paradicsomszószt adott a tavern sandwich-ekhez (magyarra fordítva a kocsmai szendvicsekhez.) Ezek később megkapták a "loosemeat" ("laza húsos"), elnevezést a szendvics darált húsos tölteléke után, ezzel egy új és igen kelendő fogást kreálva.

Lessétek meg, hogy készül a Sloppy Joe:

Az ultimate kocsmai szendvics tehát egy olyan, darált marhahússal töltött zsemle, melyet ketchuppal, mustárral, nyers hagymával és/vagy sajttal körítenek, és sokszor savanyúságot is rejt.

A loosemeat szendvicsek ma is nagyon népszerű ételek Iowa államban és a közép-nyugati részeken, főleg a bárokban, pubokban.

Sloppy joe, a maszatos amcsi szendvics, a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Fotó, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Mások szerint az eredeti szendvics a floridai Key West ikonikus éttermében, a Sloppy Joe's Barban született. Aztán vannak, akik szerint a szendvics koncepcióját Havannában, a Sloppy Joe's szalonban álmodták meg, amely fél évszázados szünet után nemrég nyílt újra.

Bár lehet vitatni, hogy hol született a "hivatalos" Sloppy Joe, de a darált hús, a cheddar/amerikai sajt és a puha kenyér/buci egyvelegének koncepciója annyira egyszerű, hogy nem meglepő, hogy a Sloppy Joe prominens kedvenc lett az Egyesült államokban és persze a Nosalty kicsiny közösségében is.

Sloppy joe, a maszatos amcsi szendvics, a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Fotó, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

No de mi is az a "loosemeat"?

A darált marhahús a 19. században vált népszerűvé, hiszen tápláló és gazdaságos ételek alapjaként szolgált. Gyakran vegyítették kenyérmorzsával, ketchuppal, paradicsompürével, sajttal stb, így pedig fokozatosan olyan ételekké formálódott, mint a húsgombóc, a fasírt (meatloaf) és egyéb raguk. A "loosemeat" szendvics is egy újabb módja volt a hús kreatív felhasználásának, amely a szénhidráttal töltött zsemlét még kiadósabbá tette.

Sloppy joe, a maszatos amcsi szendvics, a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Fotó, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Sloppy Joe, mint kubai specialitás?

Ha van egy étterem, amely a szendvics szimbólumává vált, akkor az a Sloppy Joe's Bar a floridai Key Westben, amely 1933. december 5-én nyílt meg, a szesztilalom megszűnésének napján.

A bár Havana Club néven indult, és nem más, mint Ernest Hemingway szorgalmazta a bár átnevezését Sloppy Joe's-ra. Ennek ugyan semmi köze nem volt a szendvicshez, a nevet a tulajdonostól, Jose Garcia Riostól vették át, aki szeszes italokat és tenger gyümölcseit árult. Így emlékszik rá vissza egy egykori menedzser: "Mivel a padló mindig nedves volt az olvadt jégtől, a vendégek azzal gúnyolták a spanyol származású tulajt, hogy Joe egy "sloppy" (lucskos, nedves, latyakos) helyet üzemeltet".

Akárhogy is, a Sloppy Joe's Key West-ben a kezdetektől fogva kínálja a szendvicset, és a mai napig évente több mint 50 000 Sloppy Joe-t ad el.

Sloppy joe, a maszatos amcsi szendvics, a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Fotó, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A Sloppy Joe iskolába megy

Ahogyan a 20. század elején a darált marhahús népszerűsége nőtt, gazdaságos döntésnek gondolták, hogy felvegyék az iskolai étkeztetésébe is a Sloppy Joe-t: bekerült tehát az iskolai menzák választékába mint egy kiadós, minimális költséggel elkészíthető étel.

De mint tudjuk, a gyerekeket ritkán érdekli a költséghatékonyság, ők csak enni akarnak, ami azt jelenti, hogy a Sloppy Joe népszerűségénél a gyerekek ízlése volt igazán a mérvadó, és természetesen át is ment a rostán. Most őszintén: ki ne szeretné a fűszeres darált hús és a paradicsomos szósz keverékét egy puha hamburgerbuciba tömve, sajttal, és bele-belecsempészett zöldségekkel körítve?

A Sloppy Joe, a maszatos amcsi szendvics teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess további comfortfood-receptjeink közül, hátha rákívánsz valamelyikre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...