A McCormick élelmiszergyártó cég 2023-ban a vietnami stílusú cajun fűszert nevezte meg az év ízének, és most kihirdette 2024 nyertesét is: ez a tamarind éve lesz. A tamarindfáról származó, Afrikában, Indiában és a Közel-Keleten honos gyümölcs már évszázadokon óta kölcsönöz savas, csípős-édes ízt számtalan ételnek. Elsősorban az indiai, a latin, a karibi és a mexikói konyhákban használják előszeretettel.
Tény, hogy sok hobbiszakács ismeri a hozzávalót, de a tamarind egyelőre nem tartozik a legnépszerűbb alapanyagok közé, így nem is mindenki tudja, hogyan kell használni. Íme néhány tipp, hogy 2024-ben gond nélkül építhessük be a főzési rituálékba!
Mivel a tamarind enyhén édes, csípős ízű, jól használható húspuhítóként – ezt letesztelhetjük például egy grillezett, tamarinddal ízesített csirkés fogásban. Ezen felül, mivel a tamarind a Worcestershire szósz egyik fő összetevője, a steakhez is tökéletesen passzol. Készíthetünk például egy tamarindmázas steaket, amihez remek kiegészítő a sárgarépa és a datolya is.
A tamarind akkor is jó választás, ha egy kis pad thaira vágyunk, de az éttermi helyett inkább otthon készítenénk el magunknak.
A pad thai gyakori összetevője ugyanis ez a sokszínű gyümölcs: olyan összetéveszthetetlen mélységű ízt ad, amivel igazán feldobhatjuk az ételt.
Végül, de nem utolsósorban jó tudni, hogy ez az alapanyag az édes ételekben is jól megállja a helyét. Készíthetünk például egy édes tamarindchutney-t, amit krékerrel vagy pirítóssal kínálhatunk, esetleg csipegethetünk mellé egy kis krémes sajtot. Sőt: mivel egyfajta vaníliás komponense is van, tökéletes – és nagyon különleges – kiegészítője lehet a kávénknak is.
Télen is izgalmasan a konyhában: