Sikertelen a fogyókúrád? Akkor a féladagos, tükörrel ellátott tányérok neked valók!

A legújabb elképzelések szerint egy egyszerű vizuális trükk lehet a kulcsa annak, hogy kevesebb ételt tegyünk a tányérunkra. Kipróbálnád?

A tükörrel ellátott étkészletet úgy alakították ki, hogy azt az érzetet keltse, tele a tányérunk, miközben csak az egyik felére tudunk ételt tenni. Nálad működne?

Tükröm, tükröm

Az alkotás a Half / Full-ot nevet kapta, amit a londoni Royal College of Art két diákja, Saki Maruyama és Daniel Coppen álmodták meg. A két barát a Studio Playful néven is ismert. A kollekció tükrözött tálakból áll, és valójában nem a diéta miatt készítette a két egyetemista, hanem a jövőben fellépő élelmiszerhiány inspirálta őket:

"A közeljövőben az éghajlatváltozás hatással lehet az élelmiszer-termelésre globális szinten is. Ha egy olyan jövőt képzelünk el, ahol nagyobb élelmiszerhiánnyal leszünk kénytelenek szembesülni, már most fel kell tennünk magunknak a kérdést, miként befolyásolhatnánk a saját étvágyunkat a jövőben. Hogyan alkalmazkodhatnánk már most az életmódunkkal a jövőbeni megváltozott körülményekhez?”

A tanulók erre válaszul készítették el a Half / Full-t, amely a hétköznapi étrendünk megváltoztatását segítené elő, és egyfajta átmenetet kíván nyújtani a drasztikus megoldások helyett. Bár, tegyük hozzá, attól függetlenül, hogy sokszor unalomból, vagy csak a szemünkkel eszünk, ha valóban éhesek vagyunk, a tükrös megoldás nem feltétlen segít. A kisebb adagokra való fokozatos áttérés lehet egyfajta megoldás, a kérdés csupán az, hogy amíg nem vagyunk rákényszerítve, vajon önszántunkból eszünk-e kevesebbet csak azért, hogy a jövőben esetlegesen bekövetkező hiányra felkészüljünk?

Kutatásokra alapoztak

A készlet két tányérból, egy pohárból, egy tálból, tükrökből és evőeszközökből áll.Amikor az ételt a tányérra helyezik, a tükör vizuálisan megduplázza az adagot, ezzel megadva a teljesség érzetét. A tervezés során a diákok figyelembe vették a Tokiói Egyetem kutatásait is, ahol vizsgálták az étkezési szokások hatását az étvágyra, és a következőket állapították meg:

"A Tokiói Egyetem által végzett tanulmány rámutatott arra, hogy az élelmiszer látható térfogata befolyásolhatja a teltségérzetet. Ha az élelmiszer mennyisége nagyobbnak tűnik, az elégedettség is nagyobb."

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a tükör jelenlétében történő evés befolyásolja az emberek viselkedését, és kevesebbet esznek. Bár a koncepciót még formálisan tesztelni kell, a tervezők úgy vélik, hogy találmányuk megváltoztathatja a táplálkozási szokásainkat.

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Suzanne Saroff vizespoharak mögül fotózza az eltorzult ételeket - és mi odáig vagyunk

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...