A sikeres grillezés kulcsa a jó pác

Egy városi erkély is elég ahhoz, hogy beizzítsuk a grillt vagy a grillező tálcánkat, és kis várakozással valamint jó pácokkal szuper fogásokat varázsoljunk az asztalra.

Pácoljunk vagy marináljunk, a kettő ugyanaz. Elterjedt felfogás, hogy pácolni savas alapanyagokkal kell. Nálunk kevésbé ismert, de egyébként köztudott ez is tény, hogy az enzimek a jó pác titkai. A harmadik, ritkábban használt mód a tejtermékben való pácolás.

Grillezett pisztráng thai szósszal recept
1. Citrusos, ecetes, boros pácok

Jól hangzik, de nem mindig működik. A húsok, halak magas fehérjetartalmú anyagok, amelyekben a fehérjeláncok mintha kévébe lennének kötve. Savas hatásra ezek a kötegek felbomlanak, és a láncok lazán egy másikhoz csapódnak, szinte hálót formálva (ez történik hő hatására is). Ezekben a hálókban csapdába esnek az apró vízmolekulák, ezért a hús puha lesz és szaftos marad. Igen ám, de ha túl sokáig éri a savas hatás ezeket a laza kapcsolódásokat megkeményednek, összezárnak, kipréselik a vizet, és a húsból cipőtalp válik.

A lényeg, hogy tudjuk, melyik fehérjéhez milyen erősségű sav kell, és mennyi ideig kell pácolni. Nem véletlen, hogy a cevich-et maximum 30 perccel a tálalás előtt szabad elkészíteni, hiszen a sok citruslé nagyon megkeményítené a hal darabokat, ha tovább állnának benne. Egy keményebb hús - például a marhacomb – viszont, textúrájának köszönhetően, jobban bírja a savas hatást, és nem engedni mélyre a folyadékot, csak a felszínt puhítja, így nem is tud az egész hús megkeményedni.

Grillezett borjúkaraj

Szeretek kint főzni. Ma végre megtörtént az idei év első grillezése: borjúkarajt készítettem citromos-rozmaringos pácban, melyekre a végén rányomkodtuk a grillezett citromokat. Csodás ...

Grillezett pisztráng

Sajnos nem vagyunk olyan szerencsés helyeztben, mint Ilidkó, akinek a közelében van egy pisztrángos. De most én is nagyon szép, friss halakra tettem szert. (Na, jó. Bevallom, azért nem ...

2. Az enzimes pácok

Az ananász, a papaja, a gyömbér, a sárgadinnye, de még a kivi is tartalmaz ilyen enzimet. A gyömbér kivételével a hús ízén alig érezni az édeskés gyümölcsízt, de fantasztikus eredményeket érhetünk el vele. Az enzimek a kötőszöveteket, a kollagént bontják le olyan sebességgel, hogy szinte nincs is átmenet a kemény és a puha hús között. Itt tehát az időfaktor a leglényegesebb, és meg kell választani a hús vastagságát is. Egy vékony szelet tarja egész éjszakára ananászpürébe pácolva például másnap délre egy olyan húspépet produkál, amiből több jut a tűzbe, mint a tányérra. Ha ezt a pácolási módot választjuk, akkor ellenőrizzük gyakran a húsokat, hogy még süthető formában el tudjuk kapni.

3. A tejtermékek

A vadászok tejben pácolják a szarvast, az Egyesült Államok déli részén íróba pácolják a rántott csirkecombot, az indiaiak joghurtban marinálják a bárányt vagy a kemény kecskehúst. Nem teljesen világos, hogy milyen elv szerint működik a tejes pác, de körülbelül az a folyamat játszódik le, mint a szabad levegőn érlelt húsoknál, csak ebben az esetben a tejben lévő kalcium a felelős: olyan enzimek termelődését indítja be, amelyek lebontják a fehérjét. Itt sem kell hosszú idő, a halfiléket épp, csak meg kell mártani sütés előtt, a húsokat pedig 1-2 órát, maximum 6 órán keresztül pácoljunk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...