Nem vitatjuk, hogy a szilikon sütőlapok forradalmasították a sütést. Ezek az eszközök újrafelhasználhatók és tapadásmentesek, így praktikusak, környezetbarátabbak és könnyen tisztíthatóak. Ugyanakkor az ételkészítésnek is ideális alapot adnak, hiszen egyenletes sütést biztosítanak. Ezeket a tulajdonságokat viszont csak akkor élvezhetjük, ha megfelelő minőségű szilikon sütőlapot használunk – semmiképp sem olyat, ami sérült. De miért olyan fontos ez?
Vegyi anyagok kioldódása
Az első és legfontosabb szempont, hogy a szakadt vagy megvágott szilikon sütőlap egészségügyi kockázatot jelenthet. A szilikon alapvetően biztonságos, amikor ép. De ha a lap védőrétege megsérül, akkor a vegyi anyagok elkezdhetnek kiszivárogni belőle, egyenesen a lapon készített ételekbe. Ráadásul, ha sütünk rajta – márpedig általában erre használjuk – , akkor a hőhatás súlyosbíthatja ezt a kioldódást. Ezzel pedig egy adag szennyezett süteményt kaphatunk, amiket jobb nem megenni.
Egyenetlen sütés
Az egyik ok, amiért annyira szeretjük ezt az eszközt, az az, hogy szép, egyenletes végeredményt tud adni.
A szakadások, megtört részek vagy a vágások viszont ennek véget vetnek: ha a lap felülete nem sima, az a hőeloszlást is befolyásolja.
Azaz, az étel egyes részei jobban sülhetnek, mint mások, ami az ízt és a textúrát is negatívan befolyásolja.
Tartóssági kérdés
A szilikon sütőlapokat hosszú távú használatra tervezték, de a sérülés minden használattal csak egyre rosszabb lesz. A szakadás vagy vágás továbbterjedhet, ezzel veszélyeztetve a lap szerkezetét és hatékonyságát. Ez pedig végső soron ahhoz vezet, hogy gyakrabban cseréljük majd, ami számos további aggályt felvet – elég csak a környezetvédelemre gondolni vagy a pénztárcánkra.
Hogyan tartsuk meg az eredeti állapotát?
Ha szeretnénk minél tovább használni ezt a remek kis konyhai eszközt, akkor körültekintően kell azt kezelnünk.
Ne szeleteljünk, vágjunk el semmit a lapon, hiszen ez instant sérülést okozhat!
Amikor elmossuk, legyünk kíméletesek, ne használjunk durva súrolószereket vagy éles tárgyakat – ezekre egyébként sincs különösebb szükségünk a felülete miatt.
Az sem mindegy, hogyan tároljuk: semmiképp ne hajtsuk össze, ezzel ugyanis megtörhet a lap. Inkább laposan vagy feltekerve tegyük el, amikor nem használjuk. Ha ezekre odafigyelünk, a sütőlapunk sokáig megőrizheti az integritását, egyenletes és biztonságos sütést biztosítva.
Süss tökéletes süteményeket ezekkel a tippekkel: