Ezért ne használjunk soha sérült szilikon sütőlapot

Akár még az egészségre is káros lehet, ha nem megfelelően használjuk.

Nem vitatjuk, hogy a szilikon sütőlapok forradalmasították a sütést. Ezek az eszközök újrafelhasználhatók és tapadásmentesek, így praktikusak, környezetbarátabbak és könnyen tisztíthatóak. Ugyanakkor az ételkészítésnek is ideális alapot adnak, hiszen egyenletes sütést biztosítanak. Ezeket a tulajdonságokat viszont csak akkor élvezhetjük, ha megfelelő minőségű szilikon sütőlapot használunk – semmiképp sem olyat, ami sérült. De miért olyan fontos ez?

Ezért ne használjunk soha sérült szilikon sütőlapot

Vegyi anyagok kioldódása

Az első és legfontosabb szempont, hogy a szakadt vagy megvágott szilikon sütőlap egészségügyi kockázatot jelenthet. A szilikon alapvetően biztonságos, amikor ép. De ha a lap védőrétege megsérül, akkor a vegyi anyagok elkezdhetnek kiszivárogni belőle, egyenesen a lapon készített ételekbe. Ráadásul, ha sütünk rajta – márpedig általában erre használjuk – , akkor a hőhatás súlyosbíthatja ezt a kioldódást. Ezzel pedig egy adag szennyezett süteményt kaphatunk, amiket jobb nem megenni.

Egyenetlen sütés

Az egyik ok, amiért annyira szeretjük ezt az eszközt, az az, hogy szép, egyenletes végeredményt tud adni.

A szakadások, megtört részek vagy a vágások viszont ennek véget vetnek: ha a lap felülete nem sima, az a hőeloszlást is befolyásolja.

Azaz, az étel egyes részei jobban sülhetnek, mint mások, ami az ízt és a textúrát is negatívan befolyásolja.

Tartóssági kérdés

A szilikon sütőlapokat hosszú távú használatra tervezték, de a sérülés minden használattal csak egyre rosszabb lesz. A szakadás vagy vágás továbbterjedhet, ezzel veszélyeztetve a lap szerkezetét és hatékonyságát. Ez pedig végső soron ahhoz vezet, hogy gyakrabban cseréljük majd, ami számos további aggályt felvet – elég csak a környezetvédelemre gondolni vagy a pénztárcánkra.

Tahinis-csokidarabos amerikai keksz

Az amerikai csokidarabos keksz közel százéves receptjét már rengeteg verzióban és ízesítésben elkészítették szerte a világon. Nálunk is rengeteg receptet találhattok, de ilyet még ...

Amerikai csokoládédarabkás keksz

Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...

Hogyan tartsuk meg az eredeti állapotát?

Ha szeretnénk minél tovább használni ezt a remek kis konyhai eszközt, akkor körültekintően kell azt kezelnünk.

Ne szeleteljünk, vágjunk el semmit a lapon, hiszen ez instant sérülést okozhat!

Amikor elmossuk, legyünk kíméletesek, ne használjunk durva súrolószereket vagy éles tárgyakat – ezekre egyébként sincs különösebb szükségünk a felülete miatt.

Az sem mindegy, hogyan tároljuk: semmiképp ne hajtsuk össze, ezzel ugyanis megtörhet a lap. Inkább laposan vagy feltekerve tegyük el, amikor nem használjuk. Ha ezekre odafigyelünk, a sütőlapunk sokáig megőrizheti az integritását, egyenletes és biztonságos sütést biztosítva.

Forrásunk volt.


Süss tökéletes süteményeket ezekkel a tippekkel:

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...