Párizsit márpedig mindenki eszik olykor-olykor, legfeljebb tagadja. A parizeres zsemle
- az iskolai tízóraik,
- nyári kirándulások
- és vasúti hütték nélkülözhetetlen kelléke, ami akár tetszik, akár nem, legalább annyira
- oszlopos részét képezi a magyar gaszrokultúrának, mint a gulyásleves vagy a csirkepaprikás.
Ezért pedig épp itt volt az ideje, hogy leteszteljük a hazai hiper- és szupermarketek párizsikínálatát.
Hivatalosan a párizsi:
- minimum 55 mm átmérőjű,
- természetesvagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó,
- főzéssel hőkezelt, füstölt, füstöletlen, vagy füst ízesítésű,
- homogén metszésalapú, jól szeletelhető készítmény,
- melynek hústartalma legalább 40%, fehérjetartalma pedig legalább 10%,
- és ami maximum 23% zsírt és 2,5% nátrium-kloridot tartalmazhat.
Figyelem, az értékelés teljes mértékben szubjektív, kizárólag a szerkesztőség parizert illető ízlését tükrözi, és nem tekintendő univerzális értékítéletnek vagy feltétlenül követendő példának!
A leggyakrabban sertés-, baromfi-, pulyka- és marhapárizsit fogyasztunk, de manapság már ezek is sokféle extra ízben léteznek a sztenderd sajtoson túl.
Mi most kizárólag natúr sertéspárizsikat kóstoltunk, a vakteszt során pedig mindössze némi zsemle és víz volt a segítségünkre, hogy semlegesítsük az ízeket két termék között.
A szerkesztőség parizerhez való viszonya meglehetősen vegyes: vannak, akik imádják, míg mások inkább gyűlölik. Érdekes módon kifejezetten szoros verseny alakult ki a végére, a versenyzők nagy része hasonló pontokat kapott, inkább csak az utolsó, illetve a két legjobb helyezést elérő termék szakadt el a bolytól.
Az első két áru egyébként nem is kapott komolyabb negatív kritikát senkitől, hanem egységesen jó pontokat szerzett minden kategóriában. Viszont kiderült, hogy ami a parizerfogyasztást illeti, a hústartalom messze nem minden: hiába kimagaslóan magas a termék hússzázaléka, ha az íze és az állaga nem jó. Persze parizert jellemzően amúgy sem hatalmas hús- és tápanyagtartalma miatt veszünk, így valószínűleg nem is a 77%-os hústartalmat érezzük ízében finomnak.
Összpontszám: 20 pont (5 pont volt a maximum, 4 kategóriában)Na de lássuk az eredményeket! (A képes lista nem sorrendben van.)
Tesco Value
Pontszám: 9,4 / 20Szín: jellegtelenÁllag, textúra: levegős, szivacsszerű, darabos állagúIllat: nyers hús szagúÍz: nagyon furcsa, beazonosíthatatlan mellékíze vanÖsszetevők: 41% sertéshús, ivóvíz, sertés bőrkepép, sertésszalonna, szójafehérje, burgonyakeményítő, étkezési sóÁr: 1330 Ft/kg
Aldi sertés párizsi - pici
Pontszám: 9,1 / 20Szín: sápadt, bebarnultÁllag, textúra: porcosIllat: nincs jellegzetes az illataÍz: érdekes borsos-fűszeres íz, egyesek szerint savanyú, mások szerint finomÖsszetevők: 77% sertéshús, víz, sertés szalonna, étkezési só, fűszerek, növényi rost, cukor, dextrózÁr: 3326 Ft/kg
Kométa sertés párizsi
Pontszám: 8,9 / 20Szín: világos rózsaszínÁllag, textúra: rágós, ruganyos, csúszós, ropog a fogak alattIllat: meghatározhatatlan illatúÍz: furcsa utóíze vanÖsszetevők: húspultban vettükÁr: 1199 Ft/kg
Spar mini párizsi
Pontszám: 6,8 / 20Szín: túl világos, szinte fehér színűÁllag, textúra: kemény, darabkák vannak benneIllat: nincsÍz: semleges, natúr ízÖsszetevők: 66% sertéshús, ivóvíz, sertésbőrke, sertésszalonna, nitrites pácsó, stabilizátorokÁr: 1370 Ft/kg
Baroni – rúd
Pontszám: 9,8 /20Szín: világos rózsaszínÁllag, textúra: vizesebb, löncsös állagúIllat: füstös illatúÍz: furcsa mellékíze van, de nem kellemetlen, van aki szerint löncshús ízűÖsszetevők: 48% sertéshús, ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrke, szójafehérje, sűrítőanyagok, emulgálószerekÁr: 872 Ft/kg
CBA saját márkás
Pontszám: 11,4 / 20Szín: sárgás színűÁllag, textúra: zsírosabb mint a többiIllat: édeskés, fűszeres illatÍz: van aki szerint kicsit műízű, de egyáltalán nem rossz, kicsit lehetne ízesebbÖsszetevők: húspultban vettükÁr: 990 Ft/kg
Baroni – szeletelt
Pontszám: 13,6 / 20Szín: malacszínűÁllag, textúra: pont jó állagúIllat: kellemesen füstös illatúÍz: finom, „alap parizer íz”, frissebb ízű mint a többi, mindenkinek ízlettÖsszetevők: 48% sertéshús, ivóvíz, étkezési só, burgonyakeményítő, dextróz, emulgálószerekÁr: 1326 Ft/kg
Pick família
Pontszám: 9,4 / 20Szín: sápadt, halványÁllag, textúra: túl vékonyra szeleteltIllat: zöldséges szendvics-illatúÍz: furcsa mellékíz, közepesen fűszeresÖsszetevők: húspultban vettük
S-Budget
Pontszám: 10,3 / 20Szín: sápadt rózsaszínÁllag, textúra: vizes, kissé gumis, csúszós tapintásúIllat: füstölt hús illata vanÍz: furcsa mellékíze van, de nem kellemetlenÖsszetevők: 47% sertéshús, ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrke, szójafehérje, burgonyakeményítő, étkezési só, marha ín, emulgálószer, dextrózÁr: 1326 Ft/kg
Zimbo
Pontszám: 9,8 / 20Szín: sztenderd parizer-színűÁllag, textúra: mintha csont lenne beledarálvaIllat: átlagos parizer-illatÍz: egyesek szerint furcsa maró utóíze van, míg mások szerint finomÖsszetevők: 52% sertéshús, ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrke, burgonyakeményítő, szójafehérje, étkezési só, emulgálószer, sűrítőanyagokÁr: 1295 Ft/kg
Pick – rúd
Pontszám: 12,3 / 20Szín: szép parizer színe vanÁllag, textúra: krémesebb, de kissé szivacsos állagúIllat: meghatározhatatlan illata vanÍz: finom, kellemes parizer-íz, van aki szerint szinte már virsliszerűÖsszetevők: 64% sertéshús, víz, sertésszalonna, szójafehérje, sertésbőrke, étkezési só, burgonyakeményítő, stabilizátorÁr: 1597 Ft/kg
Pápai
Pontszám: 9,8 / 20Szín: átlagos parizer-rózsaszínÁllag, textúra: szétesik, csúszós, darabos állagúIllat: semleges illatúÍz: májas jellegű ízvilágÖsszetevők: 40% sertéshús, ivóvíz, szalonna, sertés bőrke, étkezési só, szójafehérje, burgonyakeményítő, stabilizátor, fűszerekÁr: 1290 Ft/kg
Mitros
Pontszám: 9,5 / 20Szín: átlagosÁllag, textúra: darabos, habos, gumis, „hangyarágta” lyukacsosIllat: nincsÍz: nincs mellékíze, egyesek szerint kicsit csípősÖsszetevők: 51% sertéshús, víz, kemény szalonna, kötőszövet, étkezési só, burgonyakeményítő, burgonya rost, stabilizátorokÁr: 1330 Ft/kg
Aldi – nagy
Pontszám: 13,2 / 20Szín: halványrózsaszínÁllag, textúra: kicsit mállós, nagyon vékonyra szeleteltIllat: kellemes illata vanÍz: egyöntetűen az a vélemény, hogy finomÖsszetevők: 50% sertéshús, víz, sertésszalonna, szójafehérje, sertésbőrke, étkezési só, burgonyakeményítő, stabilizátorokÁr: 1326 Ft/kg
Família
Pontszám: 11,6 / 20Szín: barnás színűÁllag, textúra: kicsit pépesebb állagúIllat: optimális húsillatúÍz: meghatározhatatlan mellékíze van, de finom, van aki szerint viszont túl fűszeresÖsszetevők: 48% sertéshús, víz, sertésszalonna, sertésbőrke, szójafehérje, sűrítőanyagok, emulgálószer, ízfokozóÁr: 1640 Ft/kg
És akkor lássuk a végső sorrendet a pontszámok alapján:
Ezeket olvastad már?
Best of párizsi - nem csak szendvicsen finom!
Tudjuk, nem ez a legelegánsabb alapanyag, mégis megkívánjuk néhanapján - és nem utolsósorban nagyon olcsó is! Jöjjön 17 fogás, melybe párizsi is került!
NosaltySokan kértétek, most letesztelünk 15 itthon is elérhető tejszínt -...
Ti hogy álltok a tejszínkérdéssel? Használtok főzőtejszínt, vagy maradtok a zsíros habtejszínnél? Néztetek már rá a címkékre? Mi most megtettük!
NosaltyGyorspácolt "húsvéti sonkákat" kóstoltunk - felállítottuk a hetes sorrendet
Úgy döntöttünk, idén gyorspácolású hústermékeket tesztelünk húsvétra - bejártuk a legnagyobb boltokat, vakon pontoztunk. Ha nincs kedved/időd otthon főzni a sonkát, figyelj!
NosaltyLeteszteltük a húsvéti tál egyik legfontosabb elemét: íme a nagy...
Első pillantásra talán minden tojás ugyanolyan, de most leteszteltük 11 bolti és 2 piaci tojás ízét is, a különbség pedig érezhető.
Nosalty