Sertéspárizsikat kóstoltunk - a hústartalom nem minden. Ez a mi 15-ös sorrendünk!

Összesen 15, a nagyobb áruházláncok kínálatában elérhető, vákuumcsomagolt-szeletelt, illetve rúdban kapható parizereket teszteltünk le. Mutatjuk az eredményt!  

Párizsit márpedig mindenki eszik olykor-olykor, legfeljebb tagadja. A parizeres zsemle

  • az iskolai tízóraik,
  • nyári kirándulások
  • és vasúti hütték nélkülözhetetlen kelléke, ami akár tetszik, akár nem, legalább annyira
  • oszlopos részét képezi a magyar gaszrokultúrának, mint a gulyásleves vagy a csirkepaprikás.

Ezért pedig épp itt volt az ideje, hogy leteszteljük a hazai hiper- és szupermarketek párizsikínálatát.

Hivatalosan a párizsi:

  • minimum 55 mm átmérőjű,
  • természetesvagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó,
  • főzéssel hőkezelt, füstölt, füstöletlen, vagy füst ízesítésű,
  • homogén metszésalapú, jól szeletelhető készítmény,
  • melynek hústartalma legalább 40%, fehérjetartalma pedig legalább 10%,
  • és ami maximum 23% zsírt és 2,5% nátrium-kloridot tartalmazhat.

Figyelem, az értékelés teljes mértékben szubjektív, kizárólag a szerkesztőség parizert illető ízlését tükrözi, és nem tekintendő univerzális értékítéletnek vagy feltétlenül követendő példának!

A leggyakrabban sertés-, baromfi-, pulyka- és marhapárizsit fogyasztunk, de manapság már ezek is sokféle extra ízben léteznek a sztenderd sajtoson túl.

Mi most kizárólag natúr sertéspárizsikat kóstoltunk, a vakteszt során pedig mindössze némi zsemle és víz volt a segítségünkre, hogy semlegesítsük az ízeket két termék között.

A szerkesztőség parizerhez való viszonya meglehetősen vegyes: vannak, akik imádják, míg mások inkább gyűlölik. Érdekes módon kifejezetten szoros verseny alakult ki a végére, a versenyzők nagy része hasonló pontokat kapott, inkább csak az utolsó, illetve a két legjobb helyezést elérő termék szakadt el a bolytól.

Az első két áru egyébként nem is kapott komolyabb negatív kritikát senkitől, hanem egységesen jó pontokat szerzett minden kategóriában. Viszont kiderült, hogy ami a parizerfogyasztást illeti, a hústartalom messze nem minden: hiába kimagaslóan magas a termék hússzázaléka, ha az íze és az állaga nem jó. Persze parizert jellemzően amúgy sem hatalmas hús- és tápanyagtartalma miatt veszünk, így valószínűleg nem is a 77%-os hústartalmat érezzük ízében finomnak.

Összpontszám: 20 pont (5 pont volt a maximum, 4 kategóriában)Na de lássuk az eredményeket! (A képes lista nem sorrendben van.)

Tesco Value

Pontszám: 9,4 / 20Szín: jellegtelenÁllag, textúra: levegős, szivacsszerű, darabos állagúIllat: nyers hús szagúÍz: nagyon furcsa, beazonosíthatatlan mellékíze vanÖsszetevők: 41% sertéshús, ivóvíz, sertés bőrkepép, sertésszalonna, szójafehérje, burgonyakeményítő, étkezési sóÁr: 1330 Ft/kg

Aldi sertés párizsi - pici

Pontszám: 9,1 / 20Szín: sápadt, bebarnultÁllag, textúra: porcosIllat: nincs jellegzetes az illataÍz: érdekes borsos-fűszeres íz, egyesek szerint savanyú, mások szerint finomÖsszetevők: 77% sertéshús, víz, sertés szalonna, étkezési só, fűszerek, növényi rost, cukor, dextrózÁr: 3326 Ft/kg

Kométa sertés párizsi

Pontszám: 8,9 / 20Szín: világos rózsaszínÁllag, textúra: rágós, ruganyos, csúszós, ropog a fogak alattIllat: meghatározhatatlan illatúÍz: furcsa utóíze vanÖsszetevők: húspultban vettükÁr: 1199 Ft/kg

Spar mini párizsi

Pontszám: 6,8 / 20Szín: túl világos, szinte fehér színűÁllag, textúra: kemény, darabkák vannak benneIllat: nincsÍz: semleges, natúr ízÖsszetevők: 66% sertéshús, ivóvíz, sertésbőrke, sertésszalonna, nitrites pácsó, stabilizátorokÁr: 1370 Ft/kg

Baroni – rúd

Pontszám: 9,8 /20Szín: világos rózsaszínÁllag, textúra: vizesebb, löncsös állagúIllat: füstös illatúÍz: furcsa mellékíze van, de nem kellemetlen, van aki szerint löncshús ízűÖsszetevők: 48% sertéshús, ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrke, szójafehérje, sűrítőanyagok, emulgálószerekÁr: 872 Ft/kg

CBA saját márkás

Pontszám: 11,4 / 20Szín: sárgás színűÁllag, textúra: zsírosabb mint a többiIllat: édeskés, fűszeres illatÍz: van aki szerint kicsit műízű, de egyáltalán nem rossz, kicsit lehetne ízesebbÖsszetevők: húspultban vettükÁr: 990 Ft/kg

Baroni – szeletelt

Pontszám: 13,6 / 20Szín: malacszínűÁllag, textúra: pont jó állagúIllat: kellemesen füstös illatúÍz: finom, „alap parizer íz”, frissebb ízű mint a többi, mindenkinek ízlettÖsszetevők: 48% sertéshús, ivóvíz, étkezési só, burgonyakeményítő, dextróz, emulgálószerekÁr: 1326 Ft/kg

Pick família

Pontszám: 9,4 / 20Szín: sápadt, halványÁllag, textúra: túl vékonyra szeleteltIllat: zöldséges szendvics-illatúÍz: furcsa mellékíz, közepesen fűszeresÖsszetevők: húspultban vettük

S-Budget

Pontszám: 10,3 / 20Szín: sápadt rózsaszínÁllag, textúra: vizes, kissé gumis, csúszós tapintásúIllat: füstölt hús illata vanÍz: furcsa mellékíze van, de nem kellemetlenÖsszetevők: 47% sertéshús, ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrke, szójafehérje, burgonyakeményítő, étkezési só, marha ín, emulgálószer, dextrózÁr: 1326 Ft/kg

Zimbo

Pontszám: 9,8 / 20Szín: sztenderd parizer-színűÁllag, textúra: mintha csont lenne beledarálvaIllat: átlagos parizer-illatÍz: egyesek szerint furcsa maró utóíze van, míg mások szerint finomÖsszetevők: 52% sertéshús, ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrke, burgonyakeményítő, szójafehérje, étkezési só, emulgálószer, sűrítőanyagokÁr: 1295 Ft/kg

Pick – rúd

Pontszám: 12,3 / 20Szín: szép parizer színe vanÁllag, textúra: krémesebb, de kissé szivacsos állagúIllat: meghatározhatatlan illata vanÍz: finom, kellemes parizer-íz, van aki szerint szinte már virsliszerűÖsszetevők: 64% sertéshús, víz, sertésszalonna, szójafehérje, sertésbőrke, étkezési só, burgonyakeményítő, stabilizátorÁr: 1597 Ft/kg

Pápai

Pontszám: 9,8 / 20Szín: átlagos parizer-rózsaszínÁllag, textúra: szétesik, csúszós, darabos állagúIllat: semleges illatúÍz: májas jellegű ízvilágÖsszetevők: 40% sertéshús, ivóvíz, szalonna, sertés bőrke, étkezési só, szójafehérje, burgonyakeményítő, stabilizátor, fűszerekÁr: 1290 Ft/kg

Mitros

Pontszám: 9,5 / 20Szín: átlagosÁllag, textúra: darabos, habos, gumis, „hangyarágta” lyukacsosIllat: nincsÍz: nincs mellékíze, egyesek szerint kicsit csípősÖsszetevők: 51% sertéshús, víz, kemény szalonna, kötőszövet, étkezési só, burgonyakeményítő, burgonya rost, stabilizátorokÁr: 1330 Ft/kg

Aldi – nagy

Pontszám: 13,2 / 20Szín: halványrózsaszínÁllag, textúra: kicsit mállós, nagyon vékonyra szeleteltIllat: kellemes illata vanÍz: egyöntetűen az a vélemény, hogy finomÖsszetevők: 50% sertéshús, víz, sertésszalonna, szójafehérje, sertésbőrke, étkezési só, burgonyakeményítő, stabilizátorokÁr: 1326 Ft/kg

Família

Pontszám: 11,6 / 20Szín: barnás színűÁllag, textúra: kicsit pépesebb állagúIllat: optimális húsillatúÍz: meghatározhatatlan mellékíze van, de finom, van aki szerint viszont túl fűszeresÖsszetevők: 48% sertéshús, víz, sertésszalonna, sertésbőrke, szójafehérje, sűrítőanyagok, emulgálószer, ízfokozóÁr: 1640 Ft/kg

És akkor lássuk a végső sorrendet a pontszámok alapján:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...