Sertéshúst ennél? 7+1 tipp szakértőnktől, hogy készítheted el egészségesen

Semmi akadálya annak, ha sertéshúst szeretnénk látni az egészséges menünkben, csak ügyeljünk arra, hogy megfelelően készítsük el. (X)

Korábbi cikkünkben mindenkit megnyugtattunk az ügyben, hogy bátran lehet sertéshúst is fogyasztani az egészséges, kiegyensúlyozott vagy akár a fogyókúrás étrendben. Amellett azonban, hogy nem mindegy, milyen húsrészeket választunk, az sem mindegy, hogy miként készítjük el az ételeinket. Ha nem szeretnénk a nem megfelelő sütési, főzési technológiával elrontani sovány húsrészeink értékeit, akkor az alábbi megoldások közül válasszunk:

1. Süssük egyben!

Mind a karajt, mind a combot, mind a sertésszüzet lehet egyben sütni, a különbség, hogy míg egy comb egyben sütése órákig is eltarthat, a sertésszűzzel jóval hamarabb megvagyunk. A combot, karajt be is pácolhatjuk egy nappal előre, sütés előtt bátran bedörzsölhetjük különleges fűszerekkel, mustárral, tűzdelhetjük fokhagymával, julienne-re vágott sárgarépával, zellerszárral, fektethetünk a tepsibe melléjük vöröshagymát, fokhagymát, burgonyát, paradicsomot, paprikát - gyakorlatilag kimeríthetetlen az ötletek tára.

A megsült húst fogyasztás előtt mindenképpen pihentessük, hogy szaftos legyen a tálaláskor.

Fügelekvárral sült sertéscomb

Egy ideje a kamrapolcomon állt egy adag füge chutney, amit így füge szezonban elővettem, és ezzel dobtam fel a sült hús, na meg került hozzá az idei gyümölcsből is. Szerintem isteni ...

Rozmaringos sertés szűzpecsenye

Szeretem a szűzpecsenyét használni, ahol csak tudom, mert hamar készen van. Legyen az leves, sült vagy aprópecsenye. Szerencsére gyakran akciós, olyankor feltöltöm a fagyasztót.

2. Tegyük szendvicsbe!

Abszolút kedvenceim egyébként ezek a sültek vékonyra szeletelve, hidegen kiváló alternatívái a bolti felvágottaknak. Reggelire, vacsorára, iskolai, munkahelyi tízórai szendvicsbe tökéletes megoldások.

Egybesült karaj Gravy mártással

A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője. Korábban nem szívesen készítettem ...

Cayun karaj

Ezt a receptet Hargitai György "Az én alap szakácskönyvem" című könyvében találtam. Bár a recept hosszú, de az elkészítéssel nincs sok macera.  

3. Süssük szeletben!

Süthetjük ezeket a húsrészeket szeletben is, arra figyeljünk, hogy az izomrostokra merőlegesen szeleteljük fel a húst. A szeleteket is pácolhatjuk egy nappal előre, készíthetjük őket frissensültként, vagy párolhatjuk őket szafttal is. Ha frissen sütjük, ehetjük őket főzelékfeltétként vagy salátával, sült zöldségekkel, párolva pl. köríthetjük rizzsel, bulgurral, burgonyával.

Szűzpecsenye roston

A házunkban, a Bakonyi menedéken, a férjem a grillezési tudományát fejlesztgeti. Ez az étel nagyon jól sikerült, így megosztom Veletek is. A pác Váncsa István Ezeregy recept című ...

4. Vágjuk csíkokra!

A felcsíkozott húsrészeket piríthatjuk ázsiai ihletésű wok-os ételekbe vagy salátáinkhoz. Használjunk bátran fűszereket, és ne sajnáljuk kicsit odapirítani a húsdarabokat az extra ízek kedvéért.

Édes-savanyú sertésszűz

Ez egy nagyon régi receptem, 1997-s magazinból való, akkoriban kezdtem el ismerkedni a kínai konyhával. Ezt az ételt azóta is jó néhányszor elkészítettem, mivel a kedvencek közé ...

5. Húzzuk nyársra!

A nyári grillpartik egyik kedvenc ételei a mindenféle földi jóval megpakolt nyársak. Persze ezekről a hidegebb időszakokban sem kell lemondani, arra azért figyeljünk, hogy ha nyárson sütünk, mindenképpen érdemes előre bepácolni a felkockázott húsokat, hogy a rövid sütési idő elegendő legyen az átsüléshez.

6. Együk raguként!

Így nyáron egy gazdag zöldséges-lecsós raguval igazán könnyű ételeket készíthetünk, télen egy temesvári szelet, egy joghurtos, tejfölös mártásos hús akár gyors vacsora is lehet.

7. Tegyük salátánkba!

Mind a kiegyensúlyozott, mind az egészséges étrendben fontos szerepük van a salátáknak. De a még ma is álló tévhitekkel ellentétben egy jó saláta nem pár levél jégsalátából és néhány karika paradicsomból áll, hanem ízekkel gazdagon megrakott zöldségekből, és ha önálló ételként fogyasztjuk, akkor valamilyen teljes értékű fehérjeforrásból - ami lehet fűszeresen pirított sertéshús is. Egy ilyen saláta után biztosan nem maradunk éhen.

+1. Kérjük darálva!

Ha jóban vagyunk a hentessel, válasszunk ki egy darab combot a pultból, és azt daráltassuk levele. Ebből készíthetünk húsgolyókat egy paradicsomos tésztaételhez vagy tehetjük a bolognai ragunkba, rakott, töltött zöldségeinkbe. De ha hagyományosabb ízekre vágyunk, akkor nyugodtan készíthetünk belőle fasírtgolyókat (amiket persze nem bő zsírban, hanem sütőben sütünk meg), egyben sült fasírtot is.

Ráadásul fűszeres húsgolyókkal igazán különleges leveseket is készíthetünk.

Curry-s fasírtgolyók

A hagyományos fasírt curry pasztával megbolondított változata, amelyet akár sütőben is elkészíthetünk, így még az olajszagot is megspóroljuk. Lepénykenyérrel és mentás joghurttal a ...

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...