Becsődölt Magyarország egyik legkorszerűbb sertésfeldolgozója

A múlt héten csődöt jelentett a Kurucz-csoport több cége is.

A sertéspiacon magát meghatározónak mondó, hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége jelentett egyszerre csődöt a múlt héten: a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft. és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – írja a 24.hu.

A Kurucz-csoport egy nagy mezőgazdasági vállalkozás, mely közepes méretű vágóhíddal rendelkezik, a piacon feltörekvő cégcsoportnak ismerték meg. A vállalkozás sertéstartással kezdte, de mostanára a teljes vertikumot kiépítette a takarmánytermesztéstől a vágóhídon és húsfeldolgozón keresztül a lacikonyháig. A cégcsoport maga termeli meg a takarmányt, és tenyészti, vágja az állatokat, de a feldolgozást, értékesítést is maga végzi. A 24.hu megkérdezte a cég versenytársait, akik elmondták, hogy az utóbbi években a vágás-feldolgozás irányába erősítettek, de túl gyors volt a növekedés, és végül nem jött be a számítás, felduzzadtak a tartozások, ahogy ez az ágazatban nem ritka, komoly bankhitelt görgettek maguk előtt.

Konkrét csődről a bő két hónapja leadott mérlegbeszámolókban még nem tettek említést, de a fő cég, a Kurucz Agro könyvvizsgálója már megkongatta a vészharangot, a pénzügyi mutatókra és a veszteségre utalva felhívta a figyelmet, hogy „a vezetésnek sürgős intézkedéseket kell hozni a pénzügyi válság elkerülésére”.

Ifjabb Kurucz Ferenc elárulta, mi vezetett a csődhelyzethez. Elmondása szerint megnehezítették a termelést az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a Covid-19 pandémia, az ellátási láncok zavarai és a drasztikus áremelkedések. Ezzel párhuzamosan a sertésárak mélyrepülése, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult európai uniós túltermelés és az ukrajnai háború miatti gazdasági károk rontották a helyzetet.


Még több izgalmas cikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...