Nincs saját nyaralóm. Életem egy korszakában úgy gondoltam, hogy ha kell, én negyven éves koromig a szüleimmel fogok lakni, és minden petákot félreteszek, hogy vehessek belőle egy picike kis nyaralót a Balatonnál. Mert az kell. Két évtizeden át töltöttem heteket gyerekkori barátnőmék szüleinek északi parti nyaralójában, és kamaszkoromban úgy éreztem, ha törik, ha szakad, én bizony szerzek egy sajátot, ha nagy leszek.
Aztán kicsit nagyobb lettem, meg szerelmes, és életem akkori párjának volt nyaralója. Pici, kedves, lapostetős hatvanas években épült tipikus balatoni nyaraló. Ami nagyrészt csak a miénk volt, mert a család többi tagját nem fűzték érzelmi szálak az egész nyáron balatonozás szép szokásához. Így aztán miénk lett a ház a nyár mind a 12 hétvégéjén.
Pár hét alatt leesett, hogy azért az éremnek két oldala van, és a saját nyaralóhoz más is jár, nemcsak a nagyfokú szabadság, hogy akkor megyek, mikor akarok. Először is, nincs olyan, hogy péntek délután lemegyünk, jó korán, a tömeget elkerülve. Olyan van, hogy megállunk Budaörsön, és még egy órát vásárolunk, mert ugye lent minden drágább, meg amúgy sem lehet semmit sem kapni. Olyan is van, hogy érkezés után azonnal le kell mindent pókhálózni, mert ezek a dögök már megint teleszőtték a teraszt egy hét alatt. Az is a nyaralótulaj nyereménye, hogy szombaton kicsit ki kell takarítani, kell egy gyors ebéd, meg a füvet is le kell kapni. Menjünk már le a strandra, 4 óra van, és mindjárt el kell kezdeni bográcsozni, mert 7-re jönnek a többiek!
Pillanatok alatt megértettem barátnőm édesanyjának éveken át megmosolygott dohogását a nyaralós főzésről is - mert az embernek otthon van egy jól felszerelt, ismerős konyhája, és akkor hirtelen belecsöppen egy leselejtezett konyhai gépekkel, negyven éves fazekakkal felszerelt, icipici konyhába, ahol állandóan azzal szembesül, hogy, ja ez a fűszer nincs lent, és valószínűleg nem is kapom meg harminc kilométeres körzetben - aztán főzzön jót!
Ez a mai serpenyős csirkecomb pontosan ennek az emlékére készült - gyors, egyszerű, nem kell hozzá semmi extra hozzávaló, és még a konyhát sem melegíti fel túlságosan. Pont annyi idő alatt készül el, amíg mindenki bekeni magát naptejjel, annak úgyis kell egy fél óra felszívódási idő. Úgyhogy, ha a nyaralósok között a hét végén felütné a fejét a már megint mit főzzek para, ajánlom ezeket a nyaralóbarát citromos combokat!