Ilyen a végtelenségig krémes semifreddo, a „félig fagyott" kávéparfé

Indítsd jeges finomsággal a napot, készíts házilag krémes kávés parfét, amit a nagy hőségben akár már reggel is kanalazhatsz a reggeli kávé helyett.

Jeges desszertkülönlegesség Olaszországból: a semifreddo magyarra fordítva azt jelenti, hogy félig fagyott. Nem más, mint egy jégkrémnek nem nevezhető jeges desszert, tulajdonképpen egy házi parfé, amelynek elkészítéséhez nem szükséges fagyigép, így könnyebben, gyorsabban szeletelhető, mint egy jégkrém. Nem igényel előképzettséget a készítése, pár alapanyagra, egy banánkenyérformára és némi sütőpapírra lesz csak szükségünk hozzá. Nézzük, hogyan készül!

Semifreddo genovese - receptért kattints a képre!

Összetevők

A semifreddo legáltalánosabb fajtája három összetevőből áll: házilag felvert tejszínhabból, cukorral kihabosított tojássárgából, és cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéből. Minden az alapanyagok frissességén és minőségén múlik, ezért érdemes ezek beszerzésére nagyon nagy figyelmet fordítani.

Tipp: használj robotgépet a krémesítéshez, habosításhoz, de a végén csak spatulával forgasd össze a három részt, hogy ne essen össze a massza.

Krémes

Minden egyes résztét kihabosítjuk, így sokkal könnyedebb, mint egy vizes alapú jégkrém. Az igazi krémességét mégis a magas minőségű, megfelelő mennyiségű cukorral felvert zsíros tejszín adja. Minőségi teszt, vagyis kóstolás során gyorsabban olvad, és azonnal szétárad a szánkban, hogy minden ízlelőbimbónkra jusson egy csepp belőle.

Tipp: használj finomított kristálycukrot, ez gyorsabban feloldódik, így egyszerűbb lesz a tojást kihabosítani vele.

Kávés semifreddo - receptért katt a képre!

Cukorszirup

Cukrászdákban, amikor valódi cukrászcsodát szeretnének készíteni, cukorszirupot és porcukrot használnak a tojás és a habtejszín kihabosításához. Otthon nincs mindenkinek ideje arra, hogy megvárja, ameddig a cukorszirup besűrűsödik, ezért sima kristálycukrot használunk. Minden esetben hagyjunk időt arra, hogy legyen ideje teljesen felolvadni, ne maradjon kristályos a tojáskeverék, várjuk meg, ameddig teljesen kifehéredik tőle a sárgája.

A kávés semifreddo elkészítése nem nagy kunszt, külön felverjük a háromféle habot, majd egyneműsítjük, formába töltve lefagyasztjuk. Önthetjük banánkenyérformába, tortaformába, minimuffinformába, akár kávéscsészékbe is. Készíthetünk neki csokiból öntött pohárkát, vagy eszpresszós méretű papírdohárba töltve, pálcikát beleszúrva is mélyhűthetjük, így kis adagokban elnyalogatni is nagyszerű.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...