Sejtbarátok: szelén és cink

Vas, nátrium, kalcium - róluk sokat hallunk. De mi a helyzet a szelénnel és a cinkkel? Ezek szintén fontos mikrotápanyagok, mégis keveset tudunk hatásukról.

Brazil dió

A szelén szervezetünkben antioxidánsként működik, azaz megköti a szabad gyököket, így segítheti a daganatos betegségek megelőzését. Emellett részt vesz a pajzsmirigyhormonok termelődésében és a DNS-reprodukcióban, -helyreállításban.

Hétköznapi élelmiszereink közül szelénben gazdagok a belsőségek, különösen a vese (borjú, marha, sertés) és a máj, a húsfélék, a tengeri állatok húsa. Növényi eredetűek közül gazdagok ebben a nyomelemben egyes gabonák feldolgozásával készült termékek, mint például a durumbúza-liszt vagy a búzacsíra, búzakorpa. A növényi eredetű élelmiszerek szeléntartalma nagy mértékben függ a termőtalaj minőségétől is.

Kiemelten gazdag szeléntartalmú a brazil vagy más néven paradió, amit akár nassként is ropogtathatunk uzsonnára, de tehetünk belőle a müzlinkbe, a salátánkba.

A cink szintén nagy jelentőségű, fontos szerepet tölt be a DNS-szintézisben, a tápanyagok emésztésében, a fehérvérsejtek képződésében, segíti az immunrendszer működését és a sebgyógyulást.

Legfontosabb élelmi forrásai a magas fehérjetartalmú alapanyagok, mint például a hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó), a tojás, a búzacsíra, a búzakorpa, a húsfélék, a tengeri állatok húsa, köztük is kiemelkedően az osztriga.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...