Segítség, homokot eszik a gyerekem!

Minden gyermek életében eljön az a csodálatos kor, amikor már jobban érdekli az őt körülvevő világ, mint az evés-alvás-emésztés. És szép lassan eljön a játszóterezés ideje is.

Azoknak, akik már nem emlékeznek a homokozásra, azoknak, akiknek még nincs gyerekük, és azoknak, akiknek gyermeke még túl kicsi a homokozáshoz, üzenem: ne legyenek illúzióitok! Minden gyerek beleeszik a homokba. A szerencsésebb szülők gyerekei csak egyszer teszik meg, nagyjából akkor, amikor először találkoznak ezzel rendkívül érdekes anyaggal. Aztán gyorsan rájönnek, hogy a homok egy csomó mindenre jó, de megenni például pont nem akkora buli.

A kevésbé szerencsések csemetéi időről-időre újra belekóstolnak a játszótéri talajba. Talán mert már elfelejtették, hogy milyen ízű, esetleg abban bíztak, hogy időközben finomabbá/krémesebbé/lenyelhetőbbé változott. Aztán vannak azok a gyerekek, akik egész egyszerűen szeretik a homokot. Az ízéért, az állagáért, vagy a szülői megbotránkozásért, nem tudni. Emlékeztek Rebecára a Száz év magányból? Ő is folyton földet meg meszet evett – mikor olvastam, mindig nagyokat kellett nyelnem a gondolattól, hogy valami száraz por került a számba.

Kevesen tudják, de a homok- , föld- , mészevés hátterében – ezt elsősorban kismamáknál figyelték meg – állhat valamilyen ásványi anyag hiánya is, például vashiány. De mielőtt bárki a gyerekorvoshoz rohanna a kicsivel, fontos megjegyeznünk, hogy a gyerekek egyébként is képesek bármit a szájukba pakolni. Ennek az az oka, hogy egészén kicsi korunktól fogva az egyik legkifinomultabb érzékünk az ízlelés. A kisbabák tapasztalatszerzésének legalapvetőbb módja az, ha az adott dolgot megkóstolják. Legyen az papucs, hangya, szobanövény, vagy éppen homok.

És van a homokevésnek még egy oka: játék közben nemcsak várat, autópályát és formaállatkákat lehet csinálni, hanem sütiket, tortát, fagyit stb. És azt pedig meg kell kóstolni, nincs kecmec. Én azt gondolom, hogy tökélyre fejlesztettem ezt a homokkóstolást, a kanalazó kezemmel félig eltakarom a számat, aztán persze rágok bőszen, meg hümmögök, hogy milyen finom. De időnként lebukok, és akkor jönnek a gyerekek, és könyörtelenül megmutatják, hogy hogyan kell ezt valójában. És ha már a dolog megtörtént, a fejmosásnak sincs sok értelme – szemben a szájmosással (persze a hathatós érvelés sosem árt.)

Szóval a homokozó szélén kucorogva mindig legyen készenlétben egy palack víz, tuti, hogy előbb-utóbb szükség lesz rá!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...