Így lesz minden pörkölt tökéletes Bíró Dániel séf szerint

Bíró Dániel a legjobb iskolát kapta: gyerekkorában Bíró Lajos konyháját ismerhette belülről, később pedig a szakma egyik legelismertebb iskolájába járt Svájcba. Tudásból tehát nincs hiány, de mit mond az ifjú séf akkor, ha nem egy ázsiai fúziós, komplex étel a téma, hanem igazi házias ízek? Bíró Daninak volt mit mondania!

Bíró Dániel a Zazie séfjeként nem merülhet el a „csipeszelgetősnek” nevezett fine dining stílusban. A budai étterem reggeltől késő estébe nyúlóan nyitva tart, így az étlap is széles ívet húz a reggeli gofritól az üzleti ebédmenübe felrakott csülkös bablevesen és paprikás krumplin át az esti à la carte kínálat egészen választékos fogásaiig.

Bíró Dániel / Fotó: Zazie Bistro & Bár

Persze nem is esett messze az alma a fájától, az ifjú séf az immár séflegenda édesapjától. Bíró Lajos nagymestere a „receptezésnek”, ahogyan mondani szokta. Imád belemerülni a részletekbe, olyan lelkesen tökéletesítget egy-egy ázsiai vagy májgombócleves-receptet, mintha nem volnának már híresek egyébként is ezek az ételei. Most Bíró Danit kértük fel, hogy meséljen egy olyan otthon is jól elkészíthető ételkedvencről, amelynek receptjébe bármelyikünk belecsenhet egy kis séftudományt.

A távol-keleti konyha a kedvence

Mint megtudtuk, ha Daninak egyetlen konyhát kellene választania, aminek az ételeit élete végéig ennie kellene, ázsiai lenne az. A séf legnagyobb személyes kedvence a színes, ízekben és fűszerekben gazdag távol-keleti konyha, azon belül is a kínai, azután a thai, majd a japán. Azonban, mivel hasznos tippet akar nyújtani, maradjunk itthon.

Téma a pörkölt, kimaxolva

„Apám húslevese, csülkös pacalpörköltje és körömpörköltje egyenként is megérne egy misét, akárcsak a házi hurkája és kolbásza. A rántott húsát talán külön mondanom sem kell” – kezdi a Buja Disznó(k) étteremhálózatot alapító Bíró Lajos fia. „Egyszerű dolgok ezek, rendkívül sok buktatóval. Nézzünk tehát egy alapételt, egy jó pörköltet.”

Klasszikus marhahúsleves

A tökéletes marhahúsleves titka, hogy érdemes többféle marharészből, sok friss zöldséggel és lassú tűzön, hosszan, 2,5-3 órán át főzni. A húslevest főzés közben semmilyen ...

A legtökéletesebb kakaspörkölt

A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó ...

Az aranyszabály

„Az egyik legkönnyebben betartható tipp, egyben aranyszabály, hogy egy kiló húshoz mindig egy jó 30 deka vöröshagymát adunk. Mindig. Mindegy, hogy egy marha- vagy csülökpörköltről beszélünk, körülbelül a harmada legyen hagyma. Sok-sok pörköltfőzésen túl azt mondhatom, hogy a 35 deka hagyma már sok lehet, valahol 30-33 deka közötti az ideális mennyiség egy kiló húshoz” – szól a zsinórmérték.

Szintén megmásíthatatlan, hogy pörköltöt csakis zsírral főzünk. Ha magyar pörkölt készül, nem étolajjal, nem olívaolajjal, hanem zsírral. Ezek közül is a tökéletes a kacsazsír. Megadja az alaphangot, és kevésbé lesz erőteljesen sertésízű tőle a pörkölt, mintha sertészsírral csinálnánk.

„A libazsír is jó választás, de az pedig egy kicsit édeskés irányba tolja el az ízeket. Az pedig egyértelmű, hogy sertéspörköltnél akkor sem rakok bele kacsazsírt, ha ez másnak nem tetszik. A sertéspörkölt sertészsírral készüljön, minden másban én a kacsazsírt preferálom a marhától a vadpörköltekig. Ha pedig az a kérdés, hogy olaj vagy bármilyen állati zsiradék, akkor bármelyik állati zsír jobb, mint bármelyik olaj” – szólnak Bíró Dani intelmei.

Bíró Dániel sertéspörköltje / Fotó: Zazie Bistro & Bár

Kulcsszó a konfitálás

„A hagymát mindig annyi zsírral takarjuk el, hogy épphogy belepje. Telibe épphogy fedje a hagymát, de ne ússzon a zsírban, és ne is lógjon ki belőle. A hagymát mi konfitáljuk, nem pirítjuk, nem főzzük, konfitáljuk. Tehát 80-90 fok körüli hőmérsékleten tartjuk körülbelül 35-40 percen át, és szépen lassacskán kevergetjük.”

Sokan ott csúsznak el, hogy odaég a hagyma, vagy ezt elkerülendő elkezdik vízzel hígítani. „Mindkettő nagy hiba” – mondja a séf. „Ha ez történik, kuka, és újat kell kezdeni, mert soha nem lesz olyan, amilyet szeretnénk. Csak épphogy rotyogtassa a láng, és adjuk meg a zsírban a hagymának azt a 35-40 percet, sőt akár háromnegyed órát is. Így fogja kiadni az ízét.”

Így lesz olyan az alap, hogy majd megszólal. Ezután megy bele a mi részünkről mindig darálva a fokhagyma. Nem átpasszírozva és nem apróra vágva, hanem darálva. Mi ezt grammra mérjük, egy kiló húshoz 35-40 gramm fokhagyma jöjjön

– osztja meg az ideális arányokat Dani.

Ezenkívül összesen csak egy tévépaprika és fél paradicsom kerül egy kiló hús mellé (hiszen nem lecsót főzünk), és két-három evőkanál őrölt pirospaprika.

„Nálunk még egy négy-öt karika hegyes erős paprika is megy bele, és utána tényleg csak szépen, lassan, nyugodtan főzni kell a húst. Annyi vízzel felöntjük, hogy épphogy ellepje, amikor elfőzöm róla, megint visszahúzom egy kis vízzel, de csak annyira, hogy épphogy csak lepje. Ezáltal ugye az ízeket is fokozom” – avat be a séf.

A legtökéletesebb kakaspörkölt

A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó ...

No és fedő vagy nem fedő?

„Én fedő nélkül főzöm, odafigyelve rá, hosszasan, de fedővel gyorsabban puhul a hús, mert visszacsap a vízgőz” – magyarázza Bíró Dani. És csak semmi elhajlás, mint babérlevél vagy borókabogyó: „Semmi ilyesmit nem rakok bele, szerintem egy jó pörkölt ezeket az ízeket egyáltalán nem igényli. Viszont, ha így készítitek, ahogy mondtam, olyan ízes és sűrű szaftos lesz a pörkölt, legyen az marha-, sertés- vagy vadpörkölt, hogy mindenki még sokáig emlegetni fogja.”

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Zazie Bistro & Bár

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...