Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Bármennyire is gyakorlott szakácsok vagyunk, mindenkit érhet baleset a konyhában, amit érdemes minél gyorsabban kezelni a különböző fertőzések elkerülése végett. Rengeteg házi praktika létezik, azonban a legtöbb inkább árt, mint használ, ezért érdemes valóban sebkezelésre alkalmas készítmények. Mutatjuk, mi legyen mindig a túlélőkészletben baj esetére!

Sebkezelési kisokos: ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha a sérülést szereznél!

Fertőtlenítő

Az első és legfontosabb, hogy azonnal fertőtlenítsük le a sebet, hiszen a konyhában rengeteg szennyeződés kerülhet bele. Manapság már nem ajánlják a sebhintőpor használatát, mivel az a vérrel és a váladékkal összekeveredve betonszerű vart képez, amely elzárja a vágást a gyógyuláshoz szükséges oxigéntől, és megnöveli a felülfertőződés kockázatát. A jelenleg forgalomban lévő sebfertőtlenítő termékek között már akadnak olyan készítmények, amelyek nem hagynak semmiféle nyomot, így ruhánkat sem kell féltenünk az esetleges elszíneződésektől. Sőt van olyan krém, ami nemcsak fertőtleníti a sebet, de a gyógyulás folyamatát is felgyorsítja.

Sebkezelő gél

Egyes ebek, pl. az égési sérülések kezdetben kiszáradnak, mielőtt nedvedzeni kezdenének. Emiatt használnak „intelligens hidrogéleket”, ezek hidratálással megakadályozzák a seb kiszáradását, ugyanakkor a nedvező sebek felesleges nedvességét megkötik. Továbbá ezek a termékek direkt hűsítő és nyugtató hatással is bírnak, valamint védőréteget képeznek a seben, fizikailag megakadályozva ezzel a kórokozók bejutását

Gézlap+ragtapasz

A legtöbb esetben a vágásoknál gyengébb vérzést tapasztalhatunk, mely általában magától csillapodik. Ha azonban a fertőtlenítés után sem áll el, akkor ragtapasszal rögzített steril gézlap ráhelyezésével segíthetünk rajta, majd várjunk 5-10 percet. Ha ezek után sem csillapodik a vérzés, akkor forduljunk orvoshoz. Ha pedig komolyabb vérveszteséggel járó seb keletkezik, hívjunk mentőt!

A tapasz védi a sebet a baktériumok, piszok és szennyeződések bejutásától

Sebtapasz

Kisebb sérülések esetén se hagyjuk szabadon a sebet. Hatalmas tévhit, hogy a szabad levegőn hagyott seb gyorsabban gyógyul. A tapasz felszívja a maradék vért és váladékot, védi a sebet a baktériumok, piszok és szennyeződések bejutásától, és a további sérülésektől. Kutatások kimutatták, hogy a kötszerrel lefedett sebek tűnnek el gyorsabban. Ennek érdekében azonban fontos, hogy rendszeresen cseréljük a ragtapaszt.

Itt találsz egy lehetséges megoldást enyhe égési sérülésekre!

A cikk a Bepanthen Plus krém és a BepanGel forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...