Se nem saláta, se nem káposzta, mégis imádjuk: ez a PAK CHOI !

Az ázsiai konyha egyik legszuperebb kiegészítője szinte fogyaszt, tele van értékes tápanyaggal, és sokféle ételt feldob.

Nemrég még nekifutásból csaptam le rá, ha véletlenül lehetett kapni valahol, most már nagyon sokfelé elérhető ez a leveles zöldségféle, ami se nem saláta, se nem káposzta, de nagyon egészséges, nagyon zöld, és szuper kiegészítő szinte bármihez.

Tajvani marhahúsleves

牛肉麵, avagy beef noodles, avagy tajvani marhahúsleves. Totálisan alulértékelt kaja ez a világ gasztrotérképén, pedig simán van annyira gazdag és ízes, mint egy ramen vagy akár egy ...

Általában azt szeretjük, ha valaminek karakteres íze, illata van, néha azonban pont az a jó, ha egy kicsit jellegtelen az alapanyag. A pak choit éppen ezért szeretjük: gazdag ízű levesek remek betétje, fűszeres, nehéz, karakteres ételek kiegészítője éppen emiatt a tulajdonsága miatt lehet.

Családja

A pak choi gyönyörű homokóra formája magyarul a bordáskel nevet viseli, ez utal a családra, amelyhez tartozik: a kelkáposztának, a brokkolinak és a karfiolnak, azaz a keresztesvirágúaknak a rokona.

Szuperélelmiszer

És mint ilyen, szuper egészséges: mostanában ez a zöldségcsalád az, aminek a legtöbb gyógyhatást tulajdonítanak, mert elképesztően sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. A pak choiban sok vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink és K-vitamin található, tele van rosttal, így nem csak a csontokat erősíti, de segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást. Kiváló káliumforrás, amiből állítólag sosem eszünk eleget, de van benne szelén is, ami nagyon fontos a fertőzések elleni védelem során.

Így szeretjük

A zöldség felépítésénél fogva különböző fokozaton zsengébb és keményebb levelekből áll, ezért sokan inkább szétszedik leveleire, és így pirítják hirtelen, vagy teszik levesbe. Aki kedveli a rágnivalóbb, ressebb zöldségeket, annak azonban ajánljuk, hogy próbálja ki félbe vágva és megsütve, különösebben a kisebb fejeket. A lényeg, hogy a pak choit sosem párolják vagy sütik egészen puhára, mindig enyhén ress állagúra hagyják. Nagyon jól megy hozzá a szójaszósz és a szezámolaj, ezekkel érdemes ízesíteni, ha magában készítjük. Hal mellé nagyon klassz köret, de ha kisebb csíkokra vágjuk, hirtelen pirított ázsiai tészták, sült rizsek szuper kiegészítője lesz.

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...