Mindig csodálkozva nézem, amikor valaki jóízűen kiissza a befőttesüvegből a már elfogyasztott savanyúság levét. Sokan szeretik ezt az „italt”, sőt kimondottan vágynak az ecetes ízre. Lehet, hogy ez a szokás elsőre furcsának tűnhet, pedig a savanyúság leve kimondottan egészséges és többet kellene fogyasztanunk belőle.
A fermentált és savanyított ételek reneszánszukat élik. Nagyanyáink kedvenc tartósítási módszereit már Michelin-csillagos éttermek is előszeretettel használják, a Covid miatti lezárások alatt pedig szinte minden magyar háztartás újra felfedezte a kovászos uborkát. A fermentált, vagyis erjesztéssel készült ételek tele vannak probiotikumokkal, amelyek támogatják az emésztést és erősítik az immunrendszert. Bár az ecetes lében savanyított zöldségekben nem történik erjedés, magas vitamin- és antioxidánstartalmuk miatt szintén kimondottan egészségesek.
Nézd meg galériánkban, hogy mi mindenre jó a savanyúság leve!
Enyhíti az izomgörcsöket
A savanyúságlé legismertebb tulajdonsága, hogy kiváló görcsoldóként funkcionál. A benne lévő ecetsav hatására a görcsöt okozó akaratlan feszülés megszűnik. A sportolók körében olyannyira népszerű ez az ital, hogy már piacra is dobták a kimondottan görcsök ellen készült, dobozos savanyúságlevet.
Hidratál
Edzés után nagyon fontos a folyadékpótlás. Erre a célra az egyszerű csapvíz is tökéletesen megfelel, ha csak rövid ideig vagy alacsony intenzitással edzünk. Ha viszont nagy melegben, több, mint egy órán át, vagy magas intenzitású edzést végzünk, nemcsak a folyadékot, de az izzadsággal távozó ásványi anyagokat is pótolnunk kell. A népszerű izotóniás italok kimondottan drágák, ezek ingyenes alternatívája lehet a savanyúság leve. A benne lévő sónak, cukornak, illetve a zöldségekből származó vitaminoknak köszönhetően tökéletes sportital.
Antioxidánsokat tartalmaz
A savanyúságlé jelentős mennyiségű C- és E-vitamint, két kulcsfontosságú antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól. Mindenki ki van téve a szabad gyököknek, ezért fontos az antioxidáns bevitel.
Támogatja az emésztőrendszert
Bár az ecettel savanyított ételek nem erjesztéssel készülnek, maga az ecet egy erjesztett folyadék. Az erjesztett ételekben és italokban rengeteg jótékony probiotikum található, amelyek támogatják az emésztést és segítenek az egészséges bélflóra megőrzésében.
Még több egészséges ital: