Ha végignézünk az ünnepi menü alapanyagain, több ponton is könnyedén belebotolhatunk a savanyú káposztába. A legtöbb háztartásban töltött káposzta vagy korhelyleves formájában jelenik meg a fermentált zöldség – és nincs is baj ezekkel a tradicionális fogásokkal. Azonban, ha idén valami másra vágyna a család, esetleg szeretnénk jobban befogni a tárcánk száját, érdemes lesz más receptekre váltani. Alább következik három ízes fogás – mindegyik savanyú káposztát tartalmaz, mindegyik házias és mindegyik, a maga szerénységében, egészen emelkedetté teszi az ünnepi vacsora hangulatát.
Pár szó a savanyú káposzta beszerzéséről
Egész évben hozzájuthatunk, karácsony táján azonban még egyszerűbbé válik a savanyú káposzta beszerzése. Azonban, ha tényleg minőségi, rendesen fermentált zöldséget szeretnénk, érdemes lehet ellátogatni a hozzánk legközelebb eső piacra. A bolti verziókkal sincsen probléma, ezek azonban néha tartalmazhatnak bizonyos tartósítószereket.
Figyeljünk arra, hogy ne ecettel és más módszerekkel savanyított, hanem ténylegesen fermentált, tehát sós lében érlelt, „erjesztett” káposztát vegyünk – ebből lesznek a legfinomabbak az ételek.
Hogyan főzzünk savanyú káposztával?
Ugyan a savanyú káposzta – ahogy a neve is utal rá – igencsak savas, nem kell aggódnunk amiatt, hogy ez a pH-értékbeli eltérés befolyásolná a vele főzött alapanyagok viselkedését. Nem bántja a húsokat, a tejtermékeket sem csapja ki, legalábbis abban a mennyiségben nem, ahogy egy átlagos receptben felhasználjuk.
Inkább az ízére érdemes odafigyelni: ha nem szeretjük a túlzottan fermentált, savas, sós aromát, vagy szeretnénk ettől megóvni az ételünket, akkor mossuk át folyó víz alatt a káposztát, és csak utána használjuk fel.
TIPP: Ha nem mossuk át, a sózással legyünk óvatosabbak, mint általában. Inkább kóstoljunk előbb, és csak utána szórjunk a fazékba további ízesítőt.
A savanyú káposztához legjobban passzoló ízek:
Meglepően széleskörű és inkluzív azon alapanyagok és ízek listája, amelyek társaságában a savanyú káposzta jól érzi magát. A teljesség igénye nélkül, nézzünk pár említést:
- húsfélék: füstölt szalonna, szárazkolbász, sütni való kolbász sertéshús, csirkehús
- zöldségek: burgonya, babok, répa, egyéb káposztafélék, fokhagyma
- gyümölcsök: alma, körte, birsalma, szilva
- fűszerek: kapor, gyömbér, szegfűbors, borókabogyó, babérlevél, fűszerpaprika, bors, kömény
- egyéb ízesítők: méz, mustár, sör
A leves és a ragu határán: szlovén jota, azaz babos-krumplis egytál
Talán furcsának tűnhet az ünnepi menü szintjére emelni egy olyan fogást, amely a szlovén paraszti konyha köznapokon főzött, megbízható alapköve. De ha belegondolunk, a magyar konyha sem arról híres, hogy borzasztóan kifinomult vagy túlzottan elegáns étkeket készítenénk a jeles napokra. Az ünnepekkor fogyasztott ebédek és vacsorák is inkább utólagosan váltak elegánssá, inkább csak megszokásból.
Ezt a vénát követve bátran megfőzhetjük a gyors, egyszerű és módfelett pénztárcabarát jotát. De mi is a jota? Ragu? Leves? Nos, a válasz valahol a kettő között bújik: mivel a babkonzervek sűrű, keményítős levét is felhasználjuk, illetve minden zöldséget egy fazékban főzünk készre, a lé/szaft igencsak gazdag, szinte sűrű állagú lesz, még a rövid főzési idő ellenére is.
Ízre a jota abszolút ismerős lehet, így a szigorúan hagyományőrző családtagoknál sem veri majd ki a biztosítékot: ha nagyon kérdezősködnének, mondjuk nekik, hogy a recept saját kútfőből származik, és adjunk nekik még egy szelet ropogós héjú, fehér bélű kenyeret a tunkoláshoz.
TIPP: A jota természetesen száraz, beáztatott babból is készíthető, de ekkor hosszabb lesz a főzés ideje, és később kell minden más alapanyagot hozzáadnunk, nehogy azok szétfőjenek.
Nézd meg videón is a jota elkészítését:
Itt a jota teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Klasszikus rakott savanyú káposzta: ünnepkor is megállja a helyét
Persze a saját házunk tájáról is nyerhetünk inspirációt: a savanyú káposztából töltött káposzta vagy korhelyleves helyett készíthetünk magyaros rakott káposztát. De nem ám akármilyet! Ha már egyszer ünnep van, adjuk meg a módját és főzzük tényleg tökéletesre a rakottast.
Tippek ahhoz, hogy idén karácsonykor a rakott káposzta legyen a legmenőbb étel az asztalon:
- Tegyük ízesebbé és szaftosabbá az egész rakottast szalonnával: használjuk fel a kisült zsírt és a kockákat is a rakottas minden rétegében.
- A középső réteghez használt rizst főzzük fűszeres, aromás vízben: a borókabogyó és a babérlevél kellemes, de nem túl tolakodó ízt adnak majd a szemeknek.
- Tegyük bele a szalonna bőrkéjét is a rizs főzővizébe – így garantáltan szaftos marad majd, még a sütés után is.
- Vegyük el a káposzta túlzott savasságát és javítsunk a textúráján is azáltal, hogy elkeverjük a szalonnából kisült zsírral.
- Lássuk el vastag tejfölréteggel a rakottast, nehogy kiszáradjon a sütőben.
Nézd meg videón is a rakott savanyú káposzta elkészítését:
Itt a rakott savanyú káposzta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Lusta, de elegáns csirkecombok: káposztaágyon alusszák téli álmukat
De az sem marad recept nélkül, aki mégis egy ünnepibb, elegánsabb húsételt tenne a vendégek, a család elé – persze továbbra is úgy, hogy az étel mind a költségvetéssel, mind az időbeosztással kesztyűs kézzel bánjon.
Nos, az alábbi egyedényes csirkecombok szinte magukat készítik el, nekünk csak az egyre erőteljesebben szállingózó aromákat kell majd élveznünk, miután betettük a sütőbe az ízes káposztaágyra fektetett combokat.
A csirke a sütési idő nagy részében fólia alatt, a sörös káposzta gőzében párolódik omlósan puhára, ez azonban még nem elég: ahhoz, hogy a zsíros csirkebőr gyönyörűen aranybarna és harsányan ropogós legyen, pirítsunk rá a fólia levétele után.
TIPP: Készíthetünk valamilyen köretet is a csirkecombok mellé (például hagymás krumplit vagy párolt rizst), de el is engedhetjük, ugyanis a rengeteg szaftot a legjobban egy szelet kenyérrel lehet feltunkolni.
Itt a savanyú káposztás csirkecomb teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, receptek és videók: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide: