Ez az alapanyag régen lenézett étel volt: ma már exkluzív étlapok eleme

Hallottatok már a satturól? Ha még nem, akkor itt az ideje megismerkedni ezzel a nagy múltú alapanyaggal, amely kezdetben a szegények eledele volt, de mára az exkluzív menüsorokig küzdötte fel magát.

A sattu mondhatni különleges alapanyag, főleg azért, mert régen a szegények eledeleként tartották számon, azóta pedig akkora utat járt be, hogy egészen a luxuspartik menüjéig jutott. Egyébként pörkölt csicseriborsó őrlésével készül, története pedig egészen az i.e. 1500-500-as évekre nyúlik vissza Indiába, ahol a gazdagok kiváltsága volt a hús- és tejtermékek fogyasztása, míg a szegények fő táplálékát a sattu jelentette.

A sattu alapja a porrá őrölt csicseriborsó

A földmunkások és a szegény réteg sokszor sóval, vízzel és chilivel keverte össze a sattut, amely olcsó és gyors táplálékot jelentett. A sattu legfőképp a Gangesz völgyének keleti részén élő alacsonyabb kasztok fő tápláléka volt, amit a gazdagabbak lenéztek.

Az utóbbi években azonban a munkásosztály számára az egység szimbólumává vált, sőt, politikai mozgalom alapja lett.

2018-ban Tej Yadav politikus sattupartit szervezett, ahol a sattuételek diszkriminációjáról is szó esett. 2020-ban Narendra Modi miniszterelnök egy sattuval töltött litti chokhát fogyasztó fotója politikai vitát váltott ki, mivel sokan ezt csak választási trükknek látták. Így kapott a sattu egyre nagyobb figyelmet, és ma már esküvők és luxuspartik étlapján is felütötte a fejét.

5 perces csicseriborsós wrap

A tortillalapba tekert finomságok mindig ott virítanak a gyors és egyszerű ételek listáján. Ez most is így van, mindössze 5 percet vesz igénybe a recept. Ráadásul teljesen vegán módon ...

A sattu nemcsak olcsó, de egészséges is

A sattu népszerűségéhez hozzájárult az is, hogy kalciumban, vasban, mikrotápanyagokban és fehérjében is gazdag. A csicseriborsóliszt ráadásul gluténmentessége miatt sokak által kedvelt alapanyaggá vált. Manapság nemcsak az utcán felállított indiai standokon találkozhatunk vele, de előkelő éttermekbe is próbálják becsempészni a sattut, amit egyre kreatívabban gondolnak újra.

Az elit számára ez egy felfedezőút, amivel bizonyítani tudják nyitottságukat, kulináris felvilágosultságukat. És persze a marketingesek is dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen a jótékony hatásainak köszönhetően superfoodnak nevezhető sattut könnyű eladni. Végső soron azonban mindenképpen örvendetes, hogy az emberek újra felfedezik és népszerűsítik ezt az ősi ételt

- fogalmazza meg Dr. Tulasi Srinivas indiai-amerikai antropológus.

A sattu tehát egyre ismertebbé és népszerűbbé válik napjainkban a hányattatott sors ellenére.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...