Mi az a „sáros víz”, és miért isszák egyre többen kávé helyett?

Gomba, kurkuma, gyömbér – csak néhány a sáros víz összetevői közül. De vajon miért választják olyan sokan ezt a keveréket a kávé helyett?

Ez az alternatív reggeli ital egyre népszerűbbé válik az egészségtudatosak között. A kávé helyettesítőjeként emlegetett sáros víz (angolul mud water) sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, miközben fontos tápanyagokban jóval gazdagabb, mint a kávé. Nézzük, pontosan mit tud ez az ital!

Egyre népszerűbb a kávé helyettesítőjeként emlegetett sáros víz

Nézzük meg közelebbről a sáros vizet!

A mud water egy poralapú ital, ami gombák, adaptogének, kakaó és fűszerek keverékéből áll. Vízhez adva egy energizáló és tápláló ital készíthető belőle, ami remek alternatívát kínál a hagyományos kávéra vagy teára.

A mud water különleges összetevői az ősi ajurvédikus és tradicionális kínai orvoslási gyakorlatokból származnak.

Az ital kereskedelmi változatának megalkotója, Shane Heath, egy egészségesebb kávéváltozatot szeretett volna létrehozni, ami nem okoz ideges remegést és hirtelen energiaemelkedést majd -zuhanást. Több kísérletezés után sikerült kifejlesztenie a végső terméket, ami egy igen összetett mixtúra lett.

A sáros víz nyolc adaptogén gombafajt, gyógynövényeket és fűszereket tartalmaz. Az összetevők között szerepel:

  • Süngomba a szellemi teljesítmény javítására,
  • Cordyceps a fizikai teljesítmény növelésére,
  • Reishi az immunrendszer erősítésére,
  • Chaga az általános egészség támogatására,
  • Kurkuma a gyulladás csökkentésére,
  • Kakaó a hangulat javítására.

A fent felsorolt gombák számos lehetséges egészségügyi előnnyel járnak.

A kurkuma is számos jótékony hatással bír

A reishi például segíthet a stressz kezelésében és az immunrendszer támogatásában, a süngomba javíthatja a kognitív funkciókat és a fókuszt. A changa antioxidáns hatású, és támogathatja az immunrendszert, csakúgy, mint a cordyceps.

Az adaptogén gombák mellett masala chai, kurkuma és fahéj is található benne, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Az ital íze enyhébb, földesebb, fűszeresebb, mint a kávé, alapvetően a chai dominál benne, de a gombák földes aromája ezt tökéletesen kiegészíti.

Milyen előnyei vannak?

A mud water különösen vonzó az alacsonyabb koffeintartalma miatt. Egy adag mindössze 35 mg koffeint tartalmaz, szemben a hagyományos kávé 90–100 mg-jával, így ideális lehet azok számára, akik csökkenteni szeretnék a koffeinbevitelüket.

Ezenkívül adaptogén gyógynövényeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében. Az olyan összetevők, mint a kakaó és a fahéj, antioxidánsokban gazdagok, így hozzájárulhatnak az oxidatív stressz csökkentéséhez. A kurkuma, a gyömbér és a fahéj fogyasztása pedig emésztési előnyökkel is járhat, például csökkenthetik a gyulladást.

Egy adag mindössze 35 mg koffeint tartalmaz a sáros vízből

Tény azonban, hogy a sáros víz egészségügyi hatásai kapcsán egyelőre korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésünkre. Átfogóbb kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk, hogy benne található gyógynövényeknek milyen hatása van, ha ebben a formában, tehát kombinálva fogyasztjuk őket.

Milyen hátrányai lehetnek?

Mielőtt kipróbálnánk a mud water-t, érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Az első, hogy az ital sajátos ízvilággal rendelkezik, ami nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését. A földes, enyhén kesernyés aroma nem mindenki számára finom.

Ugyanitt azt is meg kell jegyezni, hogy a Shane Heath által megálmodott termék eléggé kötött lehetőségeket biztosít: megvásároljuk a terméket, és elkészítjük, ahogyan a leírásban szerepel. Az ital tehát nem olyan testre szabható, mint egy kávé, ráadásul az ára is elég borsos.

Azoknak pedig, akiknek valamilyen speciális egészségi állapotuk van, érdemes konzultálniuk egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt kipróbálnák a sáros vizet. A mud water tehát remek alternatíva lehet azoknak, akik táplálóbb, alacsonyabb koffeintartalmú reggeli italt keresnek, de mint oly sok minden, ez sem való mindenkinek.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...