A sárgatúró egy egészen egyedi húsvéti fogás, mely csalóka megnevezésével együtt lopta be magát a magyarok szívébe, és vált sokunk ünnepi menüsorának állandó tagjává. Na de gondoltál már rá, hogy a hagyományosan édes sárgatúrót el lehet készíteni sós, zöldfűszeres változatban is?
Medvehagymával, snidlinggel, petrezselyemmel, újhagyma zöldjével, turbolyával, de szinte bármilyen kedvenc fűszernövényünkkel ízesíthető.
Kápiapaprikával vagy aszalt paradicsommal, színes borsokkal pedig még színesebbé és ízesebbé tehetjük.
A sárgatúró többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismert húsvéti édesség. Több néven is becézik: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka. Sokaknál húsvéti hagyomány, ami templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett kap helyet.
Érdekessége, hogy édes verziója egyáltalán nem tartalmaz túrót: ez egy soktojásos, ízében és állagában a túróra emlékeztető édes finomság, készítése során tulajdonképpen megfő benne a tojás, és kicsapódik a tejből a savó, ettől lesz darabos.
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 1 l tej
- 1 ek só
- 0.5 csokor medvehagyma
- 0.5 csokor snidling
- 0.5 közepes db kápiapaprika
- 1 ízlés szerint bors
Elkészítés:
A tejet tegyük fel lassan melegedni kb. 80-90°C-ig, sózzuk meg.
A tojásokat törjük fel egy tálba, verjük fel őket, őröljünk bele frissen borsot. A zöldfűszereket vágjuk fel finomra, a paprikát egészen apró kockákra. Amikor elég meleg a tej, kezdjük el lassan belecsurgatni a tojást, s közben folyamatosan kevergessük. 2-3 perc után adjuk hozzá a paprikát is. Lassan főzzük, és folytassuk a kavargatását. Amikor elkezd elválni a savótól, akkor szórjuk bele a zöldfűszereket is, főzzük további 1-2 percig, amíg teljesen elkészül.
Gézzel kibélelt szűrőbe szedjük lecsepegni a sárgatúrót. Csomagoljuk be, közben óvatosan kézzel préseljük ki belőle a maradék folyadékot. Kössük meg úgy, hogy minél szorosabb legyen, ezután lógassuk fel pár órára csepegni.
A lecsepegett sárgatúrót tegyük a hűtőbe pár órára pihenni.
A sárgatúrót akkor szeleteljük fel, miután teljesen lehűlt.
Az zöldfűszeres sárgatúró teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fotók, videó és recept: Simon Gábor
Még több recept Gábortól: