A húsvét ikonikus sárgatúrója medvehagymás-snidlinges belsőt kapott

Ha mindig is vonzott a húsvéti, édes sárgatúró ötlete, de most inkább a sós ízekre voksolsz, akkor próbáld ki rendhagyó recept alapján, sósan! Zöldfűszerekkel készítettük el, és nem bántuk meg.

A sárgatúró egy egészen egyedi húsvéti fogás, mely csalóka megnevezésével együtt lopta be magát a magyarok szívébe, és vált sokunk ünnepi menüsorának állandó tagjává. Na de gondoltál már rá, hogy a hagyományosan édes sárgatúrót el lehet készíteni sós, zöldfűszeres változatban is?

Medvehagymával, snidlinggel, petrezselyemmel, újhagyma zöldjével, turbolyával, de szinte bármilyen kedvenc fűszernövényünkkel ízesíthető.

Kápiapaprikával vagy aszalt paradicsommal, színes borsokkal pedig még színesebbé és ízesebbé tehetjük.

Zöldfűszeres sárgatúró, teljes recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Simon Gábor

A sárgatúró többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismert húsvéti édesség. Több néven is becézik: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka. Sokaknál húsvéti hagyomány, ami templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett kap helyet.

Érdekessége, hogy édes verziója egyáltalán nem tartalmaz túrót: ez egy soktojásos, ízében és állagában a túróra emlékeztető édes finomság, készítése során tulajdonképpen megfő benne a tojás, és kicsapódik a tejből a savó, ettől lesz darabos.

Zöldfűszeres sárgatúró, teljes recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Simon Gábor

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 1 l tej
  • 1 ek só
  • 0.5 csokor medvehagyma
  • 0.5 csokor snidling
  • 0.5 közepes db kápiapaprika
  • 1 ízlés szerint bors

Elkészítés:

A tejet tegyük fel lassan melegedni kb. 80-90°C-ig, sózzuk meg.

A tojásokat törjük fel egy tálba, verjük fel őket, őröljünk bele frissen borsot. A zöldfűszereket vágjuk fel finomra, a paprikát egészen apró kockákra. Amikor elég meleg a tej, kezdjük el lassan belecsurgatni a tojást, s közben folyamatosan kevergessük. 2-3 perc után adjuk hozzá a paprikát is. Lassan főzzük, és folytassuk a kavargatását. Amikor elkezd elválni a savótól, akkor szórjuk bele a zöldfűszereket is, főzzük további 1-2 percig, amíg teljesen elkészül.

Zöldfűszeres sárgatúró, teljes recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Simon Gábor

Gézzel kibélelt szűrőbe szedjük lecsepegni a sárgatúrót. Csomagoljuk be, közben óvatosan kézzel préseljük ki belőle a maradék folyadékot. Kössük meg úgy, hogy minél szorosabb legyen, ezután lógassuk fel pár órára csepegni.

A lecsepegett sárgatúrót tegyük a hűtőbe pár órára pihenni.

A sárgatúrót akkor szeleteljük fel, miután teljesen lehűlt.

Az zöldfűszeres sárgatúró teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Zöldfűszeres sárgatúró, teljes recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor


Még több recept Gábortól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...