Így készül a húsvéti sárgatúró, amit mi aszalt áfonyával díszítettünk

Egészen egyedi húsvéti fogás, mely csalóka megnevezésével együtt lopta be magát a magyarok szívébe, és vált sokunk ünnepi menüsorának állandó tagjává. Édes, vaníliás, tejes finomság, melyet mi most aszalt áfonyával bolondítottunk.

A sárgatúró egy hagyományos húsvéti ételkülönlegesség, ami a színét és állagát a tejnek és tojásnak köszönheti. Édes verziója készülhet natúr is, de aszalt gyümölcsökkel is jól harmonizál, például vörös áfonyával vagy mazsolával. Kínáljuk a húsvéti asztalon a főtt sonka, kolbász és kalács mellé.

Lessétek meg, Gábor hogy készítette:

Tudtad?

A sárgatúró többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismert húsvéti édesség. Több néven is becézik: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka. Sokaknál húsvéti hagyomány, ami templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett kap helyet.

A hozzávalók - teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Érdekesség, hogy egyáltalán nem tartalmaz túrót: ez egy soktojásos, ízében és állagában a túróra emlékeztető édes finomság, készítése során tulajdonképpen megfő benne a tojás, és kicsapódik a tejből a savó, ettől lesz darabos.

Alapjáraton csak vaníliával tesszük még ízesebbé, de mi most aszalt áfonyával is fokoztuk az élményt.

Mutatjuk, hogy készült nálunk a sárgatúró!

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 1 l tej
  • 80 g vörösáfonya (opcionális)
  • 2 csomag vaníliás cukor (bourbon)
  • 150 g cukor
Aszalt áfonyás sárgatúró, teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Elkészítés:

Tegyük fel egy fazékban takarék lángon melegedni a tejet, hogy ne égjen le az alja. Szórjuk bele a cukrot és a vaníliás cukrot. Folyamatos kevergetés közben melegítsük fel 80°C-ig, majd adjuk hozzá az aszalt áfonyát is (opcionális).

A tojásokat üssük fel, és keverjük ki homogénre. Majd lassan csurgassuk a forró tejhez, miközben kavargatjuk.

Főzzük lassan, folyamatos kavargatás közben a sárgatúrót, amíg szépen elválik a savó, és túrós állaga lesz.

Aszalt áfonyás sárgatúró, teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Egy szűrőt béleljünk ki gézzel, és szedjük át lecsepegni. Csomagoljuk be, és kezdjük el jó szorosan megtekerni, s közben óvatosan nyomkodjuk ki belőle a savót, mivel még ilyenkor nagyon forró. Igyekezzünk minél jobban kipréselni.

Kössük meg a batyut, és lógassuk fel egy tál fölé 1-2 óra lecsöpögni. Ezután tegyük a hűtőbe minimum 4 órára dermedni.

Amikor teljesen kihűlt felszeletelhetjük, és tálalhatjuk a húsvéti ételek mellé. Jó étvágyat!

Aszalt áfonyás sárgatúró, teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Az aszalt áfonyás sárgatúró teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor


Még több recept Gábortól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...