7 érvünk is van, miért fogyassz rendszeresen répát

A répától nemcsak fütyülni tanulsz meg, de rengeteg más jó tulajdonsággal bír, melyek jót tesznek a szervezetednek.

A répa a legrégibb kultúrnövényeink egyike, már a görögök és a rómaiak is termesztették, bár akkoriban majdnem fehér színű volt, csak a XIX. században nyerte el szép narancssárga színét. A répa fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti.

7 érvünk is van, miért fogyassz rendszeresen répát

A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. E kiváló zöldségünk nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának. Ma már szerencsére egyre tudatosabban fogyasztjuk. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető. De nézzük, milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen fogyasztasz sárgarépát.

Jót tesz a szemnek

A répában található A-vitamint látóvitaminnak is nevezik, mert segíti a szem egészséges működését. Csupán fél csészényi répa tartalmazza a napi A-vitamin-szükségletedet, ráadásul répaevéssel béta-karotinból is sokat veszel magadhoz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az A-vitamin valóban hasznosuljon a szervezetben.

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Mazsolás pirított répa

A köret sorozat újabb szereplője, személyes kedvencem - bár nem szeretem a sárgarépát. Viszont a sárgarépa előnye, hogy minél tovább főzi az ember - más zöldségekkel ellentétben - ...

Gyulladás csökkentő

A répában megtalálható az antocianin nevű anyag, mely természetese gyulladáscsökkentő. Szembeszáll a szervezetedben található szabad gyökökkel, illetve az akut és krónikus (azaz hosszú ideig fennálló) gyulladásos folyamatokat is csökkenti.

Segít a koleszterinszinten

Szerencsére a magas koleszterinszint akár étkezéssel is javítható: egészséges étrenddel és sporttal. A répában található remek anyagok segítenek a koleszterinszint csökkentésében, így érdemes gyakran fogyasztanod, ha ezzel a problémával küzdesz.  

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Védi a bőrt a káros sugaraktól

A répa rendkívül jót tesz a bőrnek, többek között védelmet nyújt a a káros UVA- és UVB-sugárzással szemben, de ahhoz is hozzájárul, hogy gyorsabban és egyenletesebben barnuljon le a bőröd a napozás során.

A vércukorszintet is stabilizálja

Mivel a répa glikémiás indexe alacsonynak mondható, ezért nem szökik égbe a vércukorszinted a fogyasztása után. Így bátran eheted szinte bármikor, esetleg valamilyen alacsonykalóriás mártogatóssal.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Támogatja a fogyásodat

A répának magas a rosttartalma, így fogyasztása után sokáig eltelít. Emiatt kevesebb ételt kívánsz, ami kevesebb kalóriabevitelt jelent. Ahhoz azonban, hogy élvezhesd ezt a tulajdonságát, érdemes nyersen fogyasztanod a répát, hiszen megfőzés után jelentősen csökken a rosttartalma.

Erősíti az immunrendszeredet

Az A- és a D-vitamin is fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében. A répában azonban nemcsak A-vitamin található, de C-vitamin is, ami szintén fokozza az immunvédelmet.

Forrásunk volt.


Még több szuper alapanyag:

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...