A répa a legrégibb kultúrnövényeink egyike, már a görögök és a rómaiak is termesztették, bár akkoriban majdnem fehér színű volt, csak a XIX. században nyerte el szép narancssárga színét. A répa fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti.
A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. E kiváló zöldségünk nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának. Ma már szerencsére egyre tudatosabban fogyasztjuk. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető. De nézzük, milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen fogyasztasz sárgarépát.
Jót tesz a szemnek
A répában található A-vitamint látóvitaminnak is nevezik, mert segíti a szem egészséges működését. Csupán fél csészényi répa tartalmazza a napi A-vitamin-szükségletedet, ráadásul répaevéssel béta-karotinból is sokat veszel magadhoz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az A-vitamin valóban hasznosuljon a szervezetben.
Gyulladás csökkentő
A répában megtalálható az antocianin nevű anyag, mely természetese gyulladáscsökkentő. Szembeszáll a szervezetedben található szabad gyökökkel, illetve az akut és krónikus (azaz hosszú ideig fennálló) gyulladásos folyamatokat is csökkenti.
Segít a koleszterinszinten
Szerencsére a magas koleszterinszint akár étkezéssel is javítható: egészséges étrenddel és sporttal. A répában található remek anyagok segítenek a koleszterinszint csökkentésében, így érdemes gyakran fogyasztanod, ha ezzel a problémával küzdesz.
Védi a bőrt a káros sugaraktól
A répa rendkívül jót tesz a bőrnek, többek között védelmet nyújt a a káros UVA- és UVB-sugárzással szemben, de ahhoz is hozzájárul, hogy gyorsabban és egyenletesebben barnuljon le a bőröd a napozás során.
A vércukorszintet is stabilizálja
Mivel a répa glikémiás indexe alacsonynak mondható, ezért nem szökik égbe a vércukorszinted a fogyasztása után. Így bátran eheted szinte bármikor, esetleg valamilyen alacsonykalóriás mártogatóssal.
Támogatja a fogyásodat
A répának magas a rosttartalma, így fogyasztása után sokáig eltelít. Emiatt kevesebb ételt kívánsz, ami kevesebb kalóriabevitelt jelent. Ahhoz azonban, hogy élvezhesd ezt a tulajdonságát, érdemes nyersen fogyasztanod a répát, hiszen megfőzés után jelentősen csökken a rosttartalma.
Erősíti az immunrendszeredet
Az A- és a D-vitamin is fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében. A répában azonban nemcsak A-vitamin található, de C-vitamin is, ami szintén fokozza az immunvédelmet.
Még több szuper alapanyag: