7 érvünk is van, miért fogyassz rendszeresen répát

A répától nemcsak fütyülni tanulsz meg, de rengeteg más jó tulajdonsággal bír, melyek jót tesznek a szervezetednek.

A répa a legrégibb kultúrnövényeink egyike, már a görögök és a rómaiak is termesztették, bár akkoriban majdnem fehér színű volt, csak a XIX. században nyerte el szép narancssárga színét. A répa fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti.

7 érvünk is van, miért fogyassz rendszeresen répát

A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. E kiváló zöldségünk nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának. Ma már szerencsére egyre tudatosabban fogyasztjuk. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető. De nézzük, milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen fogyasztasz sárgarépát.

Jót tesz a szemnek

A répában található A-vitamint látóvitaminnak is nevezik, mert segíti a szem egészséges működését. Csupán fél csészényi répa tartalmazza a napi A-vitamin-szükségletedet, ráadásul répaevéssel béta-karotinból is sokat veszel magadhoz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az A-vitamin valóban hasznosuljon a szervezetben.

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Mazsolás pirított répa

A köret sorozat újabb szereplője, személyes kedvencem - bár nem szeretem a sárgarépát. Viszont a sárgarépa előnye, hogy minél tovább főzi az ember - más zöldségekkel ellentétben - ...

Gyulladás csökkentő

A répában megtalálható az antocianin nevű anyag, mely természetese gyulladáscsökkentő. Szembeszáll a szervezetedben található szabad gyökökkel, illetve az akut és krónikus (azaz hosszú ideig fennálló) gyulladásos folyamatokat is csökkenti.

Segít a koleszterinszinten

Szerencsére a magas koleszterinszint akár étkezéssel is javítható: egészséges étrenddel és sporttal. A répában található remek anyagok segítenek a koleszterinszint csökkentésében, így érdemes gyakran fogyasztanod, ha ezzel a problémával küzdesz.  

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Védi a bőrt a káros sugaraktól

A répa rendkívül jót tesz a bőrnek, többek között védelmet nyújt a a káros UVA- és UVB-sugárzással szemben, de ahhoz is hozzájárul, hogy gyorsabban és egyenletesebben barnuljon le a bőröd a napozás során.

A vércukorszintet is stabilizálja

Mivel a répa glikémiás indexe alacsonynak mondható, ezért nem szökik égbe a vércukorszinted a fogyasztása után. Így bátran eheted szinte bármikor, esetleg valamilyen alacsonykalóriás mártogatóssal.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Támogatja a fogyásodat

A répának magas a rosttartalma, így fogyasztása után sokáig eltelít. Emiatt kevesebb ételt kívánsz, ami kevesebb kalóriabevitelt jelent. Ahhoz azonban, hogy élvezhesd ezt a tulajdonságát, érdemes nyersen fogyasztanod a répát, hiszen megfőzés után jelentősen csökken a rosttartalma.

Erősíti az immunrendszeredet

Az A- és a D-vitamin is fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében. A répában azonban nemcsak A-vitamin található, de C-vitamin is, ami szintén fokozza az immunvédelmet.

Forrásunk volt.


Még több szuper alapanyag:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!