Kedvenc leveszöldségünk a legdurvábban dráguló élelmiszer jelenleg

Meglepő lehet, de úgy tűnik, az egyik legalapvetőbb és nemrégiben még kifejezetten olcsónak számító zöldségünk ára emelkedik jelenleg a legbrutálisabban és -gyorsabban.

Úgy tűnik, a sárgarépa a legjobban dráguló élelmiszerünk. A KSH adatai szerint egy hónap alatt 89 százalékkal fizetünk többet érte, míg a hagyma 73, a káposzta pedig 23 százalékkal lett drágább - írja a Sokszínűvidék.

Mindössze egy hónap alatt, azaz júniusról júliusra 89 százalékkal többe kerül a sárgarépa: júliusban már átlagosan 730 forint volt kilója.

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Hogy mi a drágulás oka?

A terméktanács információi szerint egész Európában sárgarépahiány van. Van, ahol az aszály miatt termett kevesebb, például Hollandiában, de gondot jelent az is, hogy a termelési költségek megemelkedtek, a termelési kedv pedig csökkent, kevesebbet vetettek, így jött egy árrobbanás.

Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, hogyha ősszel beérik a későbbi vetés, legfeljebb 15-25 százalékkal lehet majd olcsóbb a répa, de a többi zöldség nem lesz olcsóbb, pedig a vöröshagyma 73, a káposzta 23 százalékkal drágult.

Forrásunk volt.


További aktuális híreink:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...