Ezért kerül idén 60%-kal többe a sárgarépa és a cékla

Annyira megdrágultak egy év alatt a hagyományos magyar ételek alapanyagai, hogy már egy sima pörkölt vagy lecsó elkészítése is vagyonokba kerül.

„Egy éve mintegy 135 forintos kilónkénti áron kelt el a hazai vöröshagyma a nagybani piacon, az importáruért pedig 156 forintot kértek a kereskedők" – számolt be a hírről a Hello Vidék oldala. A fenti árakat a mostaniakkal összevetve látható, hogy az egyik legalapvetőbb zöldségünk, a vöröshagyma egy év alatt gyakorlatilag a háromszorosára drágult.

Aranyárban mérik az alapzöldségeket

A hagymán kívül az úgynevezett betárolási zöldségek ára is sokat emelkedett

Az AKI nyilvántartása szerint áprilisban a hazai burgonya ára – fajtától függően – 250 és 300 forint körül alakult a fővárosi nagybani piacon, míg tavaly 150 és 260 forint körül volt egy kiló ára. A külföldi terményt pedig egy kicsivel drágábban, 340 forintos áron kínálták.

Utóbbi esetében 70 százalékos drágulásról beszélhetünk, ugyanis 2022-ben még csak 190 forint körül mozgott egy kiló ára.

A drágulás természetesen a többi zöldségfélét is érinti. A hazai sárgarépa 60 százalékkal, a petrezselyem 20 százalékkal, a cékla közel 60 százalékkal drágult idén.

Mi áll a drágulás hátterében?

A jelentős drágulás hátterében a 2022-es nagy aszály miatti rossz termés áll, a szárazság ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is nagy károkat okozott. Az aszály többek között súlyosan érintette az európai hagymatermesztést. Emiatt például sokkal kisebb méretű lett a vöröshagyma. Sőt, a termés mennyisége még az öntözött területeken is elmaradt a várttól.

Bizakodásra okot adó jel ugyanakkor, hogy a szomszédban, Ausztriában már három hete nem mentek feljebb az említett zöldségárak, amelyek így rekordszinten stabilizálódtak. Ez remélhetőleg azt jelzi előre, hogy a drágulás végre megállt.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...