Nem csak fütyülni tudsz a sárgarépától: rengeteg hasznos tápanyag van benne

Ez a kiváló zöldségünk nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, mennyi jótékony hatással bír.

A sárgarépa a legrégibb kultúrnövényeink egyike, már a görögök és a rómaiak is termesztették. A növény fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin, amelynek egyébként a színét is köszönheti. A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előnye, hogy egész évben beszerezhető.

A sárgarépát főzve fogyasztva több béta-karotinhoz juthatunk, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának csak negyedét képes hasznosítani. A hőkezelés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik.

Nemcsak fütyülni tudsz a sárgarépától, hiszen renget hasznos tápanyag van benne

A babák kedvence

A sárgarépa a kisbabák első táplálékai között szerepel, hiszen már 7-9 hónapos kortól adható. A hozzátáplálás kezdetén a babáknak mindenképpen párolva készítsük el. A sárgarépapüré a kisbabák pépes étrendjének fontos részét képezik, mivel jól hat az emésztésre, és megakadályozza a puffadást és a székrekedést.

Teát is készítenek belőle

Ezt igazán kevesen tudják, de Magyarország egyes részein a szárított leveléből mind a mai napig teát készítenek, amelynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

Béta-karotin

Narancssárga színét az A-vitamin elővitaminjaként szereplő bétakarotin-tartalmának köszönheti, ami egy zsírban oldódó vegyület - ennek megfelelően pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek - azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látás és a bőr szempontjából.

Répatatár

Legjobb barátnőmék konyhájában igen sok időt töltöttem. Szinte minden nap suli után felmentünk hozzájuk. Édesanyja egyik szakácskönyvet írta a másik után, mai értelemben véve igazi ...

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Véd a daganatos megbetegedésektől

Kutatások igazolták, hogy a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma csökken a bétakarotin-bevitel növelésével párhuzamosan. A tudósok azt is megállapították, hogy milyen mértékben befolyásolja a mellrák kialakulásának esélyét. Az eredmények biztatóak: akár 40-60 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg mellrákban a nők, ha béta-karotinban gazdagon táplálékot vesznek magukhoz hosszú távon.

Rengeteg vitamin

A répa egyébként tartalmaz még B1-, B2-, B3-vitaminokat, folsavat, C-vitamint is, továbbá flavonoidokat és illóolajokat is.

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.


Még több fantasztikus alapanyag:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...