Áts Károly tokaji borász – mi ilyennek szeretjük a Sárgamuskotályt

Tokaj hat engedélyezett szőlőfajtájának legillatosabbika a Sárgamuskotály, avagy leánykori nevén Muscat Blanc. Erről az izgalmas fajtáról beszélgettünk Áts Károllyal, a Grand Tokaj főbarászával és Bartus György szőlésszel.

Karcsi, kezdjük a végén: a Muscat Blanc-ról azt tudjuk, hogy illatos, vidám és fűszeres. Hol látod a helyét a gasztronómiában, ha száraz, ha félédes vagy ha természetes édes bor készül belőle?

Szárazon, egy leheletnyi természetes maradékcukorral, ahogy 2022-ből készítettük, szerintem tökéletes alternatívája lehet egy friss irsainak, egy sauvignon blanc-nak. Tisztán, hidegen, bármilyen napszakban. Sokan isszák fröccsnek, kiváló gyöngyözőbor készülhet belőle, de olyan könnyű, hogy ha jó hőmérsékleten fogyasztjuk, magában is ugyanúgy frissít, mint egy jó fröccs. Könnyed, igazi belépő egy jó borozás elején – ropogós gyümölcseivel, fűszerességével, hosszú ízével itatja magát. Ha nem önállóan innánk, egy könnyű salátához, gyümölcsökhöz, vagy egy sonka-sárgadinnye pároshoz szuper választás.

Mi a helyzet, ha már későbbi szüretből készül és marad benne cukor?

A Sárgamuskotály szerintem a késői szüret kategóriáig működik, szigorúan tartályban, reduktívan iskolázva. Mi készítjük félszáraz, félédes és édes formában is, a szőlőgyümölcs természetes maradék cukrával kerekítve a kortyot, de nem hordózzuk, mert meggyőződésem, hogy édesebb formában is feszes, reduktív borként mutatja a legszebb arcát. Így megmarad az üdítő, frissítő jellege és a lehengerlően gyümölcsös, fűszeres illatszerkezete. Körte, szőlő, bodza, lédús citrusok, rengeteg mezei virág… Ahogy mondtam, késői szüretként is megmarad ez a fűszeressége, így jól kísérhet liba- és kacsamáj ételeket hidegen vagy melegen tálalva. A kert gyümölcsei mellett meglepően jó lehet a tenger gyümölcseihez is, ha nem a paradicsom a meghatározó az ételben, hanem a fűszeres, mediterrán jelleg.

Szőlőként a barátunk vagy nehéz vele?

A talajra kevésbé érzékeny, nem is hozza úgy a terroir jegyeket, mint a hárslevelű vagy a furmint. Persze itt nem is a sósságot, kövességet keressük, hanem a gyümölcsöt. Ami fontosabb, hogy a domb, a hegy tetején, felső palástján teremjen, mint nálunk a Szarvas-dűlőben. Bőtermő fajta, de fogni kell a kezét – meséli Bartus György a Grand Tokaj szőlésze –roppant érzékeny, a párás helyeket nem szereti. Jól bírja viszont az aszályt, szép bogyókat nevelt még olyan forró évben is, mint 2022 volt. Ahogy Karcsi is mondta, szamorodninak, aszúnak kevésbé szeretjük, a legfontosabb, hogy időben kell leszedni, hogy az illat- és zamatanyagok intenzíven megmaradjanak benne.

Keress még több borkülönlegességet a Grand Tokaj kínálatában itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...