Kétféle ember létezik: aki utálja a sárgadinnyét és aki imádja. Ha te az utóbbi csoportba tartozol, és ha dinnyéből neked a görög nem elég, akkor hoztunk pár praktikus tippet a sárgadinnye fogyasztásához. Többek között eláruljuk, mi a sárgadinnye meghámozásának legjobb módja, és hogy utána milyen formára érdemes felszeletelni a gyümölcshúst.
Ennél jobb módszert nem találsz
A legcélravezetőbb, ha első lépésként az egész sárgadinnyét meghámozod, és nem pedig a gyümölcs egyes szeleteit. Ehhez először is vágd le a felső és alsó végeket, addig vágj, amíg meg nem látod a narancsszínű gyümölcshúst. Most már van egy stabil alapod, így egyenesen állhat a vágódeszkán a gyümölcs. Ezután egy éles séfkéssel vagy egy olyan késsel, amivel megbízhatóan és biztonságosan tudsz dolgozni, vágd le a gyümölcs héját a zöld hússal együtt a sárgadinnye tetejétől az alja felé haladva, miközben követed annak görbületét.
Ezt addig folytasd, amíg körbe nem értél.
Pakold bele a sárgadinnyét ezekbe a finomságokba:
Alternatív megoldásként kissé módosíthatod ezt a folyamatot úgy, hogy a sárgadinnyét először félbevágod.
Ez az egyszerű módosítás ideális, ha ijesztőnek tűnik az egészet meghámozni egyszerre, vagy ha szélesebb gyümölcsalapot szeretnél a nagyobb stabilitás érdekében a hámozáshoz. Akkor is érdemes így nekifogni, ha a gyümölcsnek csak egy részét fogod azonnal felhasználni, és a maradékot eltennéd későbbre. Ebben az esetben is ugyanúgy zajlik a művelet, mint korábban leírtuk.
Ne hagyd ki ezeket a sárgadinnyés fogásokat:
Hogyan vágd fel a meghámozott sárgadinnyét?
Ha a sárgadinnyét meghámoztad, vágd félbe, és egy kanállal kapard ki a magokat.
Attól függően, hogy milyen ételhez szeretnéd felhasználni a gyümölcsöt, többféle választási lehetőséged is van. Az egyszerű szeletelés a legalapvetőbb: csak helyezd a gyümölcs egyik felét a vágódeszkára, és vágd keresztbe az egyik szélétől haladva fél- vagy egycentis szeletekre. Ahhoz, hogy cikkeket kapj, vágd a gyümölcsöt negyedekre, majd minden negyedet félbe, és így tovább, amíg el nem éred a kívánt nagyságot.
Ha még csavarnál rajta egyet, fogd ezeket a cikkeket, és vágd félbe őket, így kis narancssárga kockákat fogsz kapni.
Ha viszont már unod a banánt, vagyis a sárgadinnye ilyen formáit, akkor a változatosság kedvéért egy dinnyekanállal (karalábévájó néven is szokták árulni) feldobhatod a szokásos megjelenést.
Ahhoz, hogy golyókat kapj, nem is kell előre megpucolni a sárgadinnyét, de azért nem árt, ha a meghámozott gyümölccsel csinálod.
Alternatív megoldásként készíthetsz különböző egyedi formákat sütivágók segítségével. Csak fektesd a levágott dinnyeszeleteket laposan a vágódeszkára, és kis sütivágókkal nyomj ki különböző formákat. Így egy könnyű nyári salátával is mosolyt csempészhetsz az arcokra.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasonló trükköket olvashatsz az alábbi cikkekben is: