Sárgabarack és tejberizs - fagyiként is szuper páros!

Vannak konyhai eszközök, amiknek minden konyhában ott a helyük, de a fölösleg halmozása miatt igyekszem visszafogni magam. Fagyigép helyett például muffinformával harcolok!

Félreértés ne essék, semmi gondom a fagyigéppel. Ha lesz egyszer három csemetém, és a fagyi ára úgy nő, mint az elmúlt tíz évben, továbbá egy kétszáz literes mélyhűtő tulajdonosa leszek, akkor biztosan lesz fagyigépem is. De amíg akkora a mélyhűtő, hogy három fagyisdoboznyi alaplé meg egy zacskó mirelit borsó fér csak bele, marad a cukrászda.

A sárgabarackos tejberizsparfé receptjéért ide kattints

Kivéve nyaranta egyszer, mikor tombol a kánikula, és rámjön a fagyigyárthatnék. Voltak alternatívák olívávalmeg tejföllel, de idén teljesen beretrósodtam, és egy gyerekkori kedvencet képzeltem el reggel: jeges tejberizsparfét finom kis sárgabarackdarabokkal turbózva.

Realizáltam, hogy az egész napos rohangálás mellett aligha lesz időm óránként keverni egyet a krémen, úgyhogy parfét kell csinálni adagokban. De mibe tegyem? Műanyag bögrében nem túl szép, a kis lekvárosüvegeim szétcsattannak a mélyhűtőben, olyan jópofa műanyag, házi jégkrém készítésére alkalmas eszközöm meg nincs, és tudtam, hogy nem ma lesz a napja, hogy kölcsönkérjek.

A sárgabarackos tejberizsparfé receptjéért ide kattits

Ekkor jutott eszembe a mentőmegoldás - hát van nekem muffinsütőm! Igaz, hogy muffint utoljára akkor sütöttem, mikor hat éve bébiszitterkedtem, és egy hasznos és kreatív délelőttöt akartam szervezni a rám bízott kislánnyal. Neki nagyon tetszett, nekem a csendes pihenő másfél órája alatti takarítás már kevésbé.

De a tepsim azért még természetesen megvan, előszeretettel sütök benne fasírtot vagy készítek minitortát vagy bármit, amit az átlagosnál kisebb formában, előre porciózva szeretnék kínálni. Bevallom őszintén, a tejberizsparfét első körben őzgerincformában képzeltem el, de nem találtam a tepsik között - hogy kölcsönadtam valakinek, vagy a kétszáz költözés közben tűnt el, az örök rejtély marad, mindenesetre felírtam a bevásárlólistára, hogy szerezzek egyet. Szembe jött viszont a muffinforma, így aztán egy perc alatt megoldódott minden. Fél óra alatt teljesen szétfőztem egy adag jázminrizst jó zsíros tejben és tejszínben - ez csak azért fontos, mert minél zsírosabb folyadékból készítjük a házi fagyit, annál kevésbé kristályosodik ki.

A sárgabarackos tejberizsparfé receptjéért ide kattints

Feldobtam vaníliával meg citromhéjjal, amíg főtt, addig csináltam egy gyors barackkompótot sziruppal, majd miután a rizst bébiétel állagúra pürésítettem botmixerrel, összekevertem a kettőt, és már mehettek is a folpackkal bélelt muffinformákba. Onnan meg a hűtőbe pár órára.

Az eredmény? Bizony mondom néktek, mindenféle trükkös szerkezet nélkül is lehet csodás házi fagyit gyártani, főleg, ha a végeredményt felturbózzuk egy kis házi baracklekvárral és mandulaforgáccsal.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...