Így készül a légies-habos salzburgi nokedli, ami egyáltalán nem nokedli

Habos-felhős desszertet hoztunk nektek, becses nevén a salzburgi nokedlit, ami valójában nem is nokedli, hanem szuflé a javából. Légies desszert a sütőben, laktató étel az asztalon.

A legenda szerint a salzburgi érsek-herceg Wolf Dietrich Raitenau ágyasa, Salome Alt találta fel a salzburgi nokedli receptjét a 17. század elején, és az érsek ezért bolondult érte annyira. Bárhogy is volt, ezek az óriásra nőtt nokedlik Salzburg barokk légkörét adják vissza az aranyló dombokkal, melyek egyébként a Festungsberg, Möchinsberg és Kapuzinerberg dombokat szimbolizálják, a porcukor pedig a hó leképezése. Az viszont nem derül ki, hogy a málnából vagy egyéb bogyós gyümölcsből készült lekvár, amivel gyakran tálalják arrafelé, mit is akar jelenteni, de végül is olyat is el lehet képzelni, hogy csak az íze miatt tették a tányérra...

A salzburgi nokedli receptjéért katt!

A "nokedlik" egyébként nem állhatnának távolabb az általunk– és egyébként az osztrákok által is – megszokott nokedlitől.

Szó sincs tömör, főzött tésztagalacsinokról, ellenkezőleg, elegáns, habos, könnyed és légies, ahogy egy szufléhoz illik. Mert valójában ezek a tényleg dombra hajazó habgombócok szuflétésztából készülnek, a szó legklasszikusabb értelmében.

Lehet nevetni, az én dombjaim a lenti receptben a formázáskor még dombok voltak, a sütésnél viszont ennél sokkal óvatosabban kellett volna bánnom a légkeveréssel, úgyhogy javaslom az alsó-felső sütési módot helyette az első 5-8 percben, utána már válthatunk a légkeverésre. De a lényeg az, hogy mivel ez valóban szuflé, frissen kell készíteni és tálalni, ráadásul langyosan a legjobb.

Szufléajánló:

Pina Colada szuflé

Valami diétás liszt nélküli kókuszos desszertet szerettem volna, ami gyorsan megvan egy vasárnapi ebéd után. Igazán nyáriasra sikeredett.

Citromos soufflé

Martha Stewart oldalán találtam ezt a receptet, és annyira menőn nézett ki, hogy a citromot magát használta formának, hogy muszáj volt kipróbálnom. Nem nagyon volt még olyan recept tőle, ...

Tippek:

Pont ezért is, mert szuflé, jól jön egy kis gyakorlat az elkészítéséhez. Itt elsősorban arra gondolok, hogy az ember hogyan forgatja össze a felvert tojáshabot a többi alapanyaggal úgy, hogy egy tésztát kapjon, amiben nincsenek lisztes csomók, de mégsem teljesen homogén, és közben még a habot sem törte össze. Ehhez ki kell tanulni, mennyit bír a tojáshab, mennyire merészen lehet forgatni, keverni. Ezért mondják azt az okosok, hogy úgy is próbálkozhatunk, hogy a tojáshab egy részét, mondjuk a harmadát adjuk először a többi hozzávalóhoz, ezt bátran keverhetjük, nem baj, ha összetörik. A maradékot pedig a már eldolgozott krémhez forgatjuk, és itt már tényleg csak óvatos forgatásról van szó. Ha ezt az akadályt megugrottuk, már csak a formázással kell egy kicsit vesződni.

Viszont innentől kevesebb mint negyed óra, és élvezhető a csodás desszert, ami viszont eléggé laktató, úgyhogy egy tartalmasabb leves vagy előétel után akár főételnek is elmegy.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...