Saltimbocca Tamás receptje alapján
Hozzávalók:
- 1 db borjúszűz
- 6 szelet prosciutto
- 10 zsályalevél
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 dl habtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 10 dkg kukoricadara
- 6 dl víz
- 1 tk só
- 0,25 piros kaliforniai paprika
- 0,25 zöldpaprika
- 2 db újhagyma
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 ek vaj
Elkészítés:
- A húst körbetekerjük a prosciuttóval. Egy serpenyőben felmelegítünk 2 ek vajat.
- A húst nagy lángon pirítgatjuk 3 percig oldalanként, majd kivesszük a serpenyőből, áttesszük egy tepsibe, és 185 fokra előmelegítve kb. 15 percig sütjük. Hústűvel ellenőrizzük. Nem kell túlsütni, akkor jó, ha a közepe rózsaszín. Melegen tartjuk tálalásig.
- A paprikákat kis kockára vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. és 1-2 ek olívaolajon roppanósra sütjük.
- Közben a vizet felforraljuk a sóval, és beleöntjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve főzzük kb. 15 percig, amíg be nem sűrűsödik. Hozzákeverjük a zöldségeket, majd egy lapos tálra öntjük, és megvárjuk, míg kihűl.
- Közben a hússütő edénybe öntjük a bort, felére sűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, beforraljuk. Az utolsó percben hozzáadjuk az apróra vágott zsályát.
- A polentából pogácsaszaggatóval kis karikákat szaggatunk, és felforrósított olívaolajon mindkét felüket megpirítjuk.
- A polentát tányérra tesszük, ráhalmozzuk a szeletekre vágott húst, és a tejszínes mártással tálaljuk.