A sajttorta az egyik kedvenc desszertünk, nemcsak azért, mert isteni finom, hanem mert nem igényel bonyolult hozzávalókat, és sokféle ízvariációban el lehet készíteni. Azonban ahogy azt már megszokhattuk, a legalapvetőbb, leggyakrabban készített finomságok elkészítése igényli a legtöbb odafigyelést. A jó hír viszont, ha ismered a sajttorta elkészítésének 3 aranyszabályát, már jó esélyed van rá, hogy egy egy szuper desszertet vehess ki a sütőből.
1.) A hozzávalóknak sütés előtt szobahőmérsékletűnek kell lenniük
A sajttortát többek között a selymesen sima textúrája teszi a hétköznapokban is elérhető luxus desszertté.
Ezt a krémességet azonban nemcsak az olyan alapanyagok biztosítják, mint a krémsajt és a tejföl. A leglágyabb textúra érdekében minden hozzávalót felhasználás előtt szobahőmérsékletűre kell melegíteni. Bár ez hozzáad az elkészítési időhöz, nem érdemes elsunnyogni, mivel talán ez az egyik legfontosabb lépés a tökéletes végeredmény érdekében.
Próbáld ki ezeket a finomságokat:
A sajttortához több hűtött összetevőre is szükség van, és bár a hűtőszekrény meghosszabbíthatja a tojások, a krémsajt és a tejföl élettartamát, a hideg miatt ezek az összetevők kemény blokkokká válnak, ami azt jelenti, hogy nehezebben fognak tudni egyenletesen összekeveredni. Ahelyett, hogy azonnal fejest ugranál a sütésbe, miután kivettél minden szükséges hozzávalót a hűtőből, legalább egy órát hagyd őket a konyhapulton, hogy felengedjenek és megpuhuljanak.
Ezáltal még a krémsajt és a tejföl sem lesz csomós.
2.) Vízfürdőben süsd
A forró vizes fürdőt, vagy más néven bain-marie-t, Kopt Máriáról, az első ismert női alkimistáról nevezték el, ugyanis ő találta ki ezt az eljárást. Az évszázadok óta létező technikát gyakran használják crème brulée-k és flanok készítéséhez, de a sajttortasütésnél is elengedhetetlen ez a módszer. A forró vízfürdő extra macerának tűnhet, de fontos szerepet játszik abban, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet a sütőben, ami ahhoz kell, hogy ne repedezzen be a sajttorta teteje.
A repedések ugyanis általában azért jelennek meg, mert a hő hatására a sütemény felülete túl gyorsan kiszárad.
Készítsd el ezeket a sajttortákat:
A vízfürdő biztosítja az extra nedvességet, amely ahhoz szükséges, hogy a sütemény felülete a teljes sütési folyamat alatt nedves maradjon, így kisebb az esélye, hogy kirepedezik.
Ha ez a sütési módszer korábban megakadályozott abban, hogy sajttortát vagy flant készíts, eláruljuk, egyáltalán nem igényel olyan sok extra erőfeszítést. Mindössze egy nagy serpenyőre és forró vízre van szükséged. Ha a sajttorta készen áll a sütésre, egyszerűen helyezd a sajttortát a nagyobb serpenyőbe, és tedd az egészet az előmelegített sütőbe. Ezután töltsd fel a nagyobb serpenyőt forró vízzel körülbelül a tortaforma feléig, és süssd meg. Ilyen egyszerű.
És ezeket is:
3.) Ne nyisd ki a sütő ajtaját sütés közben
Bármennyire is kíváncsi vagy, hogy jól alakul-e a sajttortád, nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert épp ez a türelmetlenség okozhatja a vesztét. Nem, bármennyire is csábító, erősnek kell maradnod. Ezzel ugyanis hideg levegőt engedsz be, ami plusz perceket ad a sütés idejéhez, ennek tetejébe még el is ronthatod vele a sajttortádat, mivel nem lesz egyenletes a hőmérséklet a sütő belsejében. Ha alacsony hőmérsékleten hosszabb ideig sütöd a sajttortát, biztosan nem lesz gond, így nem kell folyamatosan ellenőrizned az állapotát.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos és furfangos konyhai tippek várnak: