Brownie-ágyra fektettük az epres sajttortát, és igen jól érzi magát

Az eper igen jó barátja a csokoládénak, elsősorban ezért született meg ez a sütemény. És egy kicsit talán azért is, hogy legyen indokunk egyszerre sajttortát és brownie-t enni. Nem egyperces tortáról van szó, a munka mégis megéri.

Sajttortát a legtöbbször valamilyen egyszerű, kekszes vagy vajas alappal sütünk, ami inkább vékonyabb, csak minimális alapot ad a krémes sajtrétegnek. Azonban szinte bármilyen piskótára építhetünk sajttortát, játszhatunk az ízek és textúrák párosításával. Én most azért választottam az epret és a csokoládét, mert szerintem nagyon jól illenek egymáshoz (valamint egy kis kísérletezési vágy is belém szorult).

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

A brownie-alap

A legtöményebb, intenzíven csokoládés sütemény az egyik legjobb választás egy sajttortához, attól függetlenül, hogy epres vagy epertelen a felső réteg. Mivel a sajtkrém könnyed, légies és krémes, ezért jól jön mellé valami masszív, ízben és állagban kicsit ellentétes, hiszen az ellentétek vonzzák egymást, nemde?

Ebben a tortában a brownie inkább a kevésbé édes, erőteljesen kakaós oldalán helyezkedik el a spektrumnak, de épp erre van szükségünk.

Ezt az alapot elő kell sütnünk, mert ha rögtön rátennénk a sajtkrémet, és együtt kerülnének be a sütőbe, akkor valószínűleg nyers maradna egy része a brownie-nak. Mivel nagyon zsíros, nagyon cukros süteményről van szó, a kiszáradástól nem kell aggódnunk.

Eper a sajttortában

A legtöbb sajttorta esetében ez eper inkább körítés, díszítő elem, mert a gyümölcs pirossága nagyon jól passzol a krémes torta krémszínéhez. De mi lenne, ha az epret valahogy bele lehetne tenni a tortába?

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

Sütés nélküli sajttortákba sokkal könnyebb epret tenni, mert a gyümölcs frissen megőrzi a szép, rózsaszínes árnyalatát a sajtkrémben. Azonban, ha megsütjük, sajnos oxidálódik: ilyenkor egy kevésbé kellemes, szürkés színt vesz fel.

Ezt ellensúlyozhatjuk valamilyen ételfestékkel vagy színezékkel, hogy tényleg rózsaszín legyen a sajttortánk teteje. Én személy szerint nem kedvelem annyira az ételfestéket, ezért most sült céklával próbálkoztam (ami képes mindent megfogni). A gondolat maga jó volt, csupán egy kicsit többet kellett volna használnom belőle, hogy erőteljesebb legyen a szín. Jó alternatíva lehet még a céklapor is, ami szintén ételfesték, de legalább valamennyire természetes.

Nem egyperces sütemény

A két réteg külön sütését összeszámolva végül egy nagyjából 4 órás elkészítési időt kapunk, amire még rájön az egész éjszakás pihentetés. Mégis megéri a sok várakozás, mert egészen különleges állagot eredményez a recept.

A brownie alul elég masszív, elég csokis, de nem kellemetlenül, főleg azért nem, mert rajta ül az epres aromájú, felhőkönnyű sajtkrém, így az összkép tökéletesen kiegyensúlyozott.

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

Készítsünk epres sajttortát!

Hozzávalók a brownie-hoz:

125 g étcsokoládé, 60 g vaj, 150 g cukor, 1 db tojás, 100 g liszt, 1 csipet só

Hozzávalók a sajttortához:

150 g eper, 500 g krémsajt, 2 ek tej, 200 g cukor, 4 db tojás, 1 db cékla (alufóliában sült/vagy piros ételfesték)

A sütőnket előmelegítjük 175 fokra. A brownie-hoz megolvasztjuk mikróban a vajat és a csokoládét, majd ha kicsit kihűlt, hozzákeverjük a tojást és a cukrot. A masszába szórjuk a lisztet és a sót, majd az egészet elkeverjük.

Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, és a brownie tésztáját beleöntjük. 40-45 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük, és levesszük a sütőt 150 fokra.

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

Közben elkészítjük a sajttortát. Az epret megtisztítjuk, a sült céklát pedig meghámozzuk és lereszeljük. Egy turmixgépbe tesszük az epret, a tejet és a céklából két evőkanálnyit, majd simára dolgozzuk.

A krémsajtot a cukorral kihabosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ha alaposan eldolgoztuk az egyiket, jöhet a másik, amíg bele nem kerül mind a négy. Ha ezzel megvagyunk, beleforgatjuk a sajtkrémbe az epres-céklás pürét.

A sajtos réteget a brownie-ra öntjük, majd a formát egy nagyobb tepsibe vagy edénybe helyezzük. A nagyobb edénybe forró vizet öntünk, és ezzel a vízfürdővel tesszük a tortát a sütőbe.

Az epres sajttorta receptjét ITT találod

Viszonylag hosszan sül a torta, nagyjából 3 óra kell neki ahhoz, hogy teljesen elkészüljön. A második óra elteltével érdemes néha-néha ránézni, nehogy megégjen vagy kiszáradjon.

A kész tortát kihűtjük, letakarjuk fóliával, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a formából, és friss eperrel tálaljuk.

Az epres sajttorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, nyári íz és recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...