Sajttortát a legtöbbször valamilyen egyszerű, kekszes vagy vajas alappal sütünk, ami inkább vékonyabb, csak minimális alapot ad a krémes sajtrétegnek. Azonban szinte bármilyen piskótára építhetünk sajttortát, játszhatunk az ízek és textúrák párosításával. Én most azért választottam az epret és a csokoládét, mert szerintem nagyon jól illenek egymáshoz (valamint egy kis kísérletezési vágy is belém szorult).
A brownie-alap
A legtöményebb, intenzíven csokoládés sütemény az egyik legjobb választás egy sajttortához, attól függetlenül, hogy epres vagy epertelen a felső réteg. Mivel a sajtkrém könnyed, légies és krémes, ezért jól jön mellé valami masszív, ízben és állagban kicsit ellentétes, hiszen az ellentétek vonzzák egymást, nemde?
Ebben a tortában a brownie inkább a kevésbé édes, erőteljesen kakaós oldalán helyezkedik el a spektrumnak, de épp erre van szükségünk.
Ezt az alapot elő kell sütnünk, mert ha rögtön rátennénk a sajtkrémet, és együtt kerülnének be a sütőbe, akkor valószínűleg nyers maradna egy része a brownie-nak. Mivel nagyon zsíros, nagyon cukros süteményről van szó, a kiszáradástól nem kell aggódnunk.
Eper a sajttortában
A legtöbb sajttorta esetében ez eper inkább körítés, díszítő elem, mert a gyümölcs pirossága nagyon jól passzol a krémes torta krémszínéhez. De mi lenne, ha az epret valahogy bele lehetne tenni a tortába?
Sütés nélküli sajttortákba sokkal könnyebb epret tenni, mert a gyümölcs frissen megőrzi a szép, rózsaszínes árnyalatát a sajtkrémben. Azonban, ha megsütjük, sajnos oxidálódik: ilyenkor egy kevésbé kellemes, szürkés színt vesz fel.
Ezt ellensúlyozhatjuk valamilyen ételfestékkel vagy színezékkel, hogy tényleg rózsaszín legyen a sajttortánk teteje. Én személy szerint nem kedvelem annyira az ételfestéket, ezért most sült céklával próbálkoztam (ami képes mindent megfogni). A gondolat maga jó volt, csupán egy kicsit többet kellett volna használnom belőle, hogy erőteljesebb legyen a szín. Jó alternatíva lehet még a céklapor is, ami szintén ételfesték, de legalább valamennyire természetes.
Nem egyperces sütemény
A két réteg külön sütését összeszámolva végül egy nagyjából 4 órás elkészítési időt kapunk, amire még rájön az egész éjszakás pihentetés. Mégis megéri a sok várakozás, mert egészen különleges állagot eredményez a recept.
A brownie alul elég masszív, elég csokis, de nem kellemetlenül, főleg azért nem, mert rajta ül az epres aromájú, felhőkönnyű sajtkrém, így az összkép tökéletesen kiegyensúlyozott.
Készítsünk epres sajttortát!
Hozzávalók a brownie-hoz:
125 g étcsokoládé, 60 g vaj, 150 g cukor, 1 db tojás, 100 g liszt, 1 csipet só
Hozzávalók a sajttortához:
150 g eper, 500 g krémsajt, 2 ek tej, 200 g cukor, 4 db tojás, 1 db cékla (alufóliában sült/vagy piros ételfesték)
A sütőnket előmelegítjük 175 fokra. A brownie-hoz megolvasztjuk mikróban a vajat és a csokoládét, majd ha kicsit kihűlt, hozzákeverjük a tojást és a cukrot. A masszába szórjuk a lisztet és a sót, majd az egészet elkeverjük.
Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, és a brownie tésztáját beleöntjük. 40-45 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük, és levesszük a sütőt 150 fokra.
Közben elkészítjük a sajttortát. Az epret megtisztítjuk, a sült céklát pedig meghámozzuk és lereszeljük. Egy turmixgépbe tesszük az epret, a tejet és a céklából két evőkanálnyit, majd simára dolgozzuk.
A krémsajtot a cukorral kihabosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ha alaposan eldolgoztuk az egyiket, jöhet a másik, amíg bele nem kerül mind a négy. Ha ezzel megvagyunk, beleforgatjuk a sajtkrémbe az epres-céklás pürét.
A sajtos réteget a brownie-ra öntjük, majd a formát egy nagyobb tepsibe vagy edénybe helyezzük. A nagyobb edénybe forró vizet öntünk, és ezzel a vízfürdővel tesszük a tortát a sütőbe.
Viszonylag hosszan sül a torta, nagyjából 3 óra kell neki ahhoz, hogy teljesen elkészüljön. A második óra elteltével érdemes néha-néha ránézni, nehogy megégjen vagy kiszáradjon.
A kész tortát kihűtjük, letakarjuk fóliával, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a formából, és friss eperrel tálaljuk.
Az epres sajttorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas, nyári íz és recept: