Így főzz tésztát a világ legjobb sajtjaival, karamellizált hagymával

Ha szereted a sajtos tésztát, akkor ezt az érzést most szépen sokszorozd meg, adj hozzá némi prosciuttót, kizárólag nagyon zsíros habtejszínt, és olyan minőségi sajtokat, hogy a füled kettéáll. Megcsináltuk, megettük, és azóta visszasírjuk.

Azt hinnéd, egy sajtos tésztán nem nagyon lehet variálni, csavarni, aztán találkozol ezzel a verzióval, és leesik az állad. Nem diétás, nem fogyókúrás, de olyan gazdag és makulátlan, hogy fixen rendszeres szereplője lesz a recept-repertoárodnak.

Hogy mi is ez?

Gondolj a francia hagymaleves hangulatára egy krémes tésztaként testet öltve, amiben a világ legjobb sajtjait használjuk fel – gruyere, kecskesajt és még lédús burrata is van a tetején. Az i-re pedig a pontot a ropogós prosciutto sonkafeltét teszi fel.

Igen, ez nem egy diétás fogás lesz, hiszen a valódi krémességet a vaj, tejszín és az isteni sajtok szentháromságával érjük el. Ami viszont mellette szól: a legjobb ízek mindegyikét ötvözi ez a sajtos tészta, így az ízorgia garantált!

Hozzávalók:

500 g fusilli tészta (vagy rigatoni), 3 ek vaj, 1 dl fehérbor (száraz), 200 ml habtejszín (30 vagy 35%-os habtejszínt válasszunk), 50 g kecskesajt (morzsolva), 50 g gruyére sajt (reszelve), 125 g burrata (feltétként, negyed darabokra tépve), 50 g prosciutto, só, bors, olívaaolaj, 1 nagy fej fehér hagyma

Elkészítés:

Forraljunk egy főzőedényben enyhén sós vizet, majd a forrásban lévő vízben főzzük ki a tésztánkat.

A hagymát aprítsuk finomra, és az olvasztott vajban főzzük illatosra és áttetszőre. Adjuk hozzá a bort, és alacsony lángon főzzük tovább a hagymával, amíg nagyon puha textúrát és világos barnás színt kap, tehát karamellizálódik.

Öntsük hozzá a habtejszínt, olvasszuk bele a reszelt gruyere-t és a kecskesajtot is. Adjuk hozzá a tejszín másik felét, majd melegítsük össze, hogy egységes, krémes állagot kapjunk a sajtok és a tejszín fúziójából.

Sózzuk, borsozzuk. Vegyük alacsonyabbra a hőfokot, tartsuk melegen, amíg hozzá nem adjuk tésztát.

Süssük ropogósra a prosciuttót! Ezt megtehetjük egy serpenyőben, pár csepp olívaolaj hozzáadásával, vagy előmelegített sütőben egy-két perc alatt átsütve.

Miután hozzáadtuk a tésztát a szószhoz, és finoman összekevertük, tálalás előtt tegyük a tetejére a ropogós prosciutto-szeleteket, a burrata sajtot és még egy kis fekete borsot, no meg pár csepp olívaolajat.

Tippek a karamellizált hagymához:

  • a klasszikus karamellizált hagyma lassú tűzön, órákon keresztül készül, hogy ragacsos, mélybarna, fantasztikusan édes készítményt
  • a hagymában lévő cukor csak fokozatosan karamellizálódik, nem hirtelen, mint például egy ragu vagy leves esetében
  • használhatunk többféle hagymát: vöröset, lilát, akár pórét is, ettől komplexebb íze lesz és gazdagabb textúrája
  • a zöldségek különböző alakja és mérete miatt ügyeljünk arra, hogy egyforma darabokat vágjunk, nehogy valami nyers maradjon
  • kulcsfontosságú, hogy szorgosan kevergessük a hagymánkat, és a serpenyő oldaláról is visszakapargassuk a szeleteket, nehogy egyenlőtlenül kezdjenek el pirulni
  • ha a hagyma összeesett és szaftos, átlátszó szálai vannak, el is készültünk vele

A karamellizált hagymás és a világ legjobb sajtjaitól krémes tészta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több pazar recept itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...