Így főzz tésztát a világ legjobb sajtjaival, karamellizált hagymával

Ha szereted a sajtos tésztát, akkor ezt az érzést most szépen sokszorozd meg, adj hozzá némi prosciuttót, kizárólag nagyon zsíros habtejszínt, és olyan minőségi sajtokat, hogy a füled kettéáll. Megcsináltuk, megettük, és azóta visszasírjuk.

Azt hinnéd, egy sajtos tésztán nem nagyon lehet variálni, csavarni, aztán találkozol ezzel a verzióval, és leesik az állad. Nem diétás, nem fogyókúrás, de olyan gazdag és makulátlan, hogy fixen rendszeres szereplője lesz a recept-repertoárodnak.

Hogy mi is ez?

Gondolj a francia hagymaleves hangulatára egy krémes tésztaként testet öltve, amiben a világ legjobb sajtjait használjuk fel – gruyere, kecskesajt és még lédús burrata is van a tetején. Az i-re pedig a pontot a ropogós prosciutto sonkafeltét teszi fel.

Igen, ez nem egy diétás fogás lesz, hiszen a valódi krémességet a vaj, tejszín és az isteni sajtok szentháromságával érjük el. Ami viszont mellette szól: a legjobb ízek mindegyikét ötvözi ez a sajtos tészta, így az ízorgia garantált!

Hozzávalók:

500 g fusilli tészta (vagy rigatoni), 3 ek vaj, 1 dl fehérbor (száraz), 200 ml habtejszín (30 vagy 35%-os habtejszínt válasszunk), 50 g kecskesajt (morzsolva), 50 g gruyére sajt (reszelve), 125 g burrata (feltétként, negyed darabokra tépve), 50 g prosciutto, só, bors, olívaaolaj, 1 nagy fej fehér hagyma

Elkészítés:

Forraljunk egy főzőedényben enyhén sós vizet, majd a forrásban lévő vízben főzzük ki a tésztánkat.

A hagymát aprítsuk finomra, és az olvasztott vajban főzzük illatosra és áttetszőre. Adjuk hozzá a bort, és alacsony lángon főzzük tovább a hagymával, amíg nagyon puha textúrát és világos barnás színt kap, tehát karamellizálódik.

Öntsük hozzá a habtejszínt, olvasszuk bele a reszelt gruyere-t és a kecskesajtot is. Adjuk hozzá a tejszín másik felét, majd melegítsük össze, hogy egységes, krémes állagot kapjunk a sajtok és a tejszín fúziójából.

Sózzuk, borsozzuk. Vegyük alacsonyabbra a hőfokot, tartsuk melegen, amíg hozzá nem adjuk tésztát.

Süssük ropogósra a prosciuttót! Ezt megtehetjük egy serpenyőben, pár csepp olívaolaj hozzáadásával, vagy előmelegített sütőben egy-két perc alatt átsütve.

Miután hozzáadtuk a tésztát a szószhoz, és finoman összekevertük, tálalás előtt tegyük a tetejére a ropogós prosciutto-szeleteket, a burrata sajtot és még egy kis fekete borsot, no meg pár csepp olívaolajat.

Tippek a karamellizált hagymához:

  • a klasszikus karamellizált hagyma lassú tűzön, órákon keresztül készül, hogy ragacsos, mélybarna, fantasztikusan édes készítményt
  • a hagymában lévő cukor csak fokozatosan karamellizálódik, nem hirtelen, mint például egy ragu vagy leves esetében
  • használhatunk többféle hagymát: vöröset, lilát, akár pórét is, ettől komplexebb íze lesz és gazdagabb textúrája
  • a zöldségek különböző alakja és mérete miatt ügyeljünk arra, hogy egyforma darabokat vágjunk, nehogy valami nyers maradjon
  • kulcsfontosságú, hogy szorgosan kevergessük a hagymánkat, és a serpenyő oldaláról is visszakapargassuk a szeleteket, nehogy egyenlőtlenül kezdjenek el pirulni
  • ha a hagyma összeesett és szaftos, átlátszó szálai vannak, el is készültünk vele

A karamellizált hagymás és a világ legjobb sajtjaitól krémes tészta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több pazar recept itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...