Hiába a világ egyik legismertebb és legkedveltebb sütije, most mégsem a New York cheesecake-ről lesz szó. Két olyan sajtos delikvenst kerestem, melyek kevésbé felkapottak, és a szokványostól kicsit eltérőek. Egy fűszeres kekszre és egy kandírozott paradicsommal tálalt vajpuha sütire bukkantam. Előzővel bármilyen baráti, családi összejövetelen elbűvölhetitek a vendégsereget. Az utóbbi kóstolása után pedig kialakul a kajairigységetek, nem akartok majd adni belőle senkinek. Ez alól csak és kizárólag a gyerekek kivételek!
Kezdjük is rögtön a második variációval. Ezt a sütit először egy New York-i olasz étteremben készítették el. Az a nagyszerű benne, hogy az alaptésztáját bármilyen más karamellizált vagy kandírozott gyümölccsel, például almával, körtével is tálalhatjuk. Az olasz szakácsok szerint nyáron eperrel és egy gombóc olívás fagyival a legfinomabb! Ezt mindenképpen kipróbáljuk majd.
Olvastad már?
Előző nap is megsüthetjük a sütit, ugyanis kitűnően hűthető. Ilyenkor viszont tálalás előtt melegítsük át egy picit, langyosan a legfinomabb! Az eredeti recept szerint turbinado cukorszórás is kerül felszolgálás előtt a süti tetejére. Mivel nagy hirtelenjében ez a különleges eljárással készült nádcukor nem került elő a kamrapolcról, és enélkül is elég édesnek bizonyult a süti, az én olvasatomban elmaradt róla.
Tudtad?
A turbinado cukor neve arra a különleges fémeszközre utal, amellyel formázzák, aprítják. Cukornádból készült barna cukor, színe halványabb, mint a sima barna cukoré, íze a finom melaszé.
Sajtból soha nem elég. Egy jó sajtos pogit bármikor elrágcsálunk, nem kell hozzá éhesnek lennünk. Innen jött az ötlet, hogy egy pogácsához hasonlatos receptet keressek. Fűszeres kekszként leltem rá, de én inkább gömbölyded formákat készítettem az egyébként nagyon egyszerű tésztából. Hasonlóan az előző sütihez, ez is langyosan a legfinomabb. Ha kilapítottam volna, nem csak a ropogós belseje hűlt volna ki gyorsan, hanem a puha, omlós közepe is. Akinek nincs kedve bajlódni a baconszeletek sütésével, sonkakockákat is vagdoshat a tésztába. A chili mennyiségével viszont vigyázzunk! Kisebb gyerkőcök biztosan nem örülnek a csípős falatoknak.
Jövő héten utoljára céklázunk, aztán remélhetőleg jön a várva várt tavasz. Addig is gyűjtsük a legfinomabb sajtos recepteket!Gréti