Így változik át a sajtos karfiol, amikor megjelenik a tündérkeresztanyukája

Kissé nosztalgikus, gazdag, és roppant egyszerű. Igazából ez a klasszikus sajtos karfiol egy játékosabban készíthető változata, ahol a szerény karfiol ragyogóan tündököl ebben az egyedi ultra sajtos pitében.

Ez a recept nemcsak látványos és igen ízletes, hanem praktikus is, hiszen a karfiol minden egyes részét felhasználtjuk hozzá, sőt, a karfiol több elkészítési módját is megmutatjuk benne!

Lássuk a 3 legfőbb lépést!

Ahogy például a fodros kelből, úgy a karfiol leveleiből is ízletes csipszet lehet készíteni, ami egészségtudatos alternatívája a bolti zöldségcsipszeknek. Így elsőként a karfiolok leveleit használjuk fel, (már ha olyan karfiolt kapunk, aminek az alját gazdagon beborítja, így ez fázis lehet akár opcionális is).

Szóval, az előkészített, megtisztított, összedarabolt vagy -tépkedett leveleket olívaolajjal és borssal összeforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsin elegyengetjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon, 12-15 perc alatt ropogósra és enyhén barnára sütjük. Sütés után - még langyosan - durva szemű sóval megszórjuk, tálalásig félretesszük, majd a piteszeletek tetejét dekoráljuk vele.

A sajtos-karfiolos pite teljes receptjét a képen találod!

A fogáshoz két egész karfiol kell nekünk!

Egy kisebb, kb. fél kilós, és egy nagyobb kb. egy kilós. A következő lépés, hogy a pite fő alkotó elemét, a nagyobb karfiolt megpároljuk egészben, de amíg éppen csak megpuhul, mert a sütőben fog majd készre sülni. Ezt a munkafolyamatot célszerű vízgőzben csinálni, hogy a karfiol ne főjön szét és veszítse el a tartását.

Ha van nagy bambusz párolónk, akkor annak most hasznát vehetjük. Viszont, ha nincs, akkor engedjünk egy lábosba kevés vizet, helyezzünk a közepére egy alufóliacsomót (vagy rácsot), és ültessük rá a karfiolt (lényeg, hogy a zöldség ne érjen bele a vízbe). Majd lefedve pároljuk, és hústűvel teszteljük, hogy kellően puha-e, ha könnyedén bele tudjuk nyomni, akkor lesz jó. Miután elkészült, tegyük félre hűlni.

A sajtos-karfiolos pite teljes receptjét a képen találod!

A harmadik karfiolos etap, hogy elkészítjük a pite másik töltelékét

Ehhez előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, a másik (kisebb) karfiolt rózsáira szedjük, és egy tepsire halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk reszelt szerecsendióval. Forró sütőben aranybarnára sütjük, kb. 25 perc alatt. Hagyjuk kissé kihűlni, majd turmixgépbe tesszük a tojásokkal, a reszelt cheddarral, fokhagymával, mustárral és tejszínnel együtt. Dolgozzuk teljesen sima és egynemű pürévé!

A sajtos-karfiolos pite teljes receptjét a képen találod!

Az összeállítás

Az elősütött leveles tésztás alapot töltsük meg 3/4-ig a sült karfiolpürével, majd helyezzük a közepére az egész párolt karfiolt.

Tegyünk köré a maradék püréből, de úgy, hogy a karfiolt ne takarjuk el. Kenjük meg olajjal, és addig süssük 180 fokon, amíg a tészta ropogós lesz, a karfiol teteje pedig aranybarnára pirul, kb. 30-40 percig.

Ha nagyon pirulna a tészta, takarjuk le alufóliával. A sütés utolsó 5 percében szórjuk meg reszelt gruyére sajttal, és hagyjuk rásülni. Miután elkészült, hagyjuk kihűlni, és óvatosan vegyük le róla a tortakarikát.

A sajtos-karfiolos pite teljes receptjét a képen találod!

A tálaláshoz szeleteljük fel a pitét, és helyezzük egy szép, kissé mély tálalótányérra, kanalazzunk rá a sajtszószból (aminek a teljes receptjét itt találjátok), és dekoráljuk a levélchipsszel.

Tökéletes egy hétvégi családi ebédre, salátával körítve.

Pro tippek:

  • Használjunk a recepthez különböző sajtokat a változatos ízek érdekében.
  • Próbáljuk ki karfiolt helyett akár brokkolival vagy pagodával
  • Keressünk hozzá szép, telt, tömör karfiolokat, mert ez határozza meg a sajtos pite alapját és tartását.

Ide kattintva még több hasznos tippet olvashattok a karfiol sokoldalú elkészítéséről!

A sajtos-karfiolos pite teljes receptjét a képen találod!

A 'Sajtos-karfiolos pite' teljes receptjét ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess további extrán sajtos receptjeink közül, hátha rákívánsz valamelyikre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...